www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

EZH journaal, week 7, 10 – 16 februari

Maandag
Willem Wortel maakt zijn huiskamer onveilig met een wirwar aan lampjes en draden voor het KWAM. Bijna een hele dag lussen en prutsen en onderwijl denken hoe de watervoorziening voor het KWAM opgelost kan worden.

Kylie ( 5) heeft een kindertuintje. Opa Herman en Oma Linda komen helpen spitten. Patrick, vader van Pim en Irma zijn er ook. Met zo veel handen is het feest en vieren wij de laatste spitdag.

Afbeelding 035klein

Nu kunnen de tegels gelegd worden en dan kan het nieuwe tuinseizoen in maart gestart worden.

Dinsdag
In de huiskamer van de woongroep is er het wijkberaad. De koffie, met dank aan Rob, staat klaar. 35 mensen geven gehoor aan de oproep en zien en horen Ton openen.

Afbeelding 038klein

Hij wijst op de twee jaarverslagen. Het EZH-jaarverslag en het vogeljaarverslag van Greet. Voor een gedrukt exemplaar kun je intekenen. Wij ervaren gedurende een uur een zeer leerzame terugblik. Eén ding is snel duidelijk, met elkaar zijn wij een enthousiaste betrokken groep en het zelfbeheer in onze wijk is geen experiment meer. Ton had 6 flappen opgehangen die al snel met teksten gevuld werden.

Afbeelding 037klein

Op die wijze kon je je ei kwijt m.b.t. de organisatie, de structuur, de site, de communicatie, de kwaliteit en diversen. Een samenvattend verslag volgt op de site. Het tweede deel van de avond werd besteed aan een eerste bespreking van nieuwe ideeën voor de wijk.

Afbeelding 036klein

De ideehouders gaven een toelichting en beantwoorden de eerste vragen. Nadere informatie volgt op de site en over een maand, op dinsdag 11 maart, volgt de definitieve bespreking. Er gaat weer een huis aan huis verspreid nieuwsbulletin rond zodat ook mensen zonder een PC op de hoogte zijn.
Jammer genoeg kreeg het project “telen van Wierden-wiet” geen groen licht. De volgende ideeën gaan wel uitgewerkt worden:

  • Verbeteren border tegenover Fred
  • Verbeteren border tegenover Alfred
  • Inplanten bijzondere bomen/struiken achter nummer 40-50
  • Het realiseren van een strook met vlinderaantrekkende planten langs de dijk
  • Het houden van een reanimatietrainingen
  • Het maken van een huiszwaluwen bolwerk
  • Het oprichten van een ooievaarsnest gekoppeld met een natuurcampagne op de plek waar niet gebouwd mag worden
  • Het aanleggen van een kruidentuintje
  • Het realiseren van een paadje langs de gracht
  • Het aanschaffen van een tent
  • Het zorg dragen voor een verlichte kerstboom tijdens de feestdagen
  • Het maken van dodecaëders langs de kunstroute.

Zoals gezegd,wordt vervolgd op de site in het volgende nieuwsbulletin en op 11 maart.

Woensdag
Krokussen, winterakonieten en sneeuwklokken bloeien volop. De specht scherpt al en week lang zijn snavel, de tortel nestelt in de berk naast AM, de gaaien baltsen dat het een lieve lust is en Willem belt dat de ijsvogelwand verdwenen is en hij ziet daar een ijsvogel met een traantje in zijn linkeroog. Kan ook zijn rechteroog zijn maar Willem krijgt dat niet scherp! En dan die mezen, wat een macho’s! Die terroriseren de gehele buurt. Greet schuift ‘s morgens de gordijnen open. En wie zit daar? Niet het roodborstje dat tikt maar naast de keep ziet ze een vink die al zijn goud laat zien.”Spring is in the air”. Een gouden dageraad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag
Met dank aan Ouwe kan ik in de Kruidenwijk 120 tegels ophalen voor de kindertuinen. In het Windbos kom ik, als ik de laatste nestkasten aan het ophangen ben, Hugo tegen die trots de foto’s van goudhaantjes, matkoppen en goudvinken laat zien die hij zojuist gefotografeerd heeft.

Donderdag is KWAM-dag. “AM, hebben jullie nog wat kunnen doen?”. “Ja hoor, Bram, Rob en ik hebben het laatste betonelement uit zijn korte winterslaapje wakker geschud. Hem zijn jasje uitgetrokken. Hij mag nog twee weken uitslapen en dan op transport naar zijn laatste rustplaats, het kunstwerk.”

DSC_6557klein

Vrijdag
Lap is na een week uit de lappenmand en neemt gretig de ontwikkelingen van deze week in zich op. Samen lopen wij naar het Kronkelveld en spreken daar met Paul Roelofs. Haken de Kronkelaars wel of niet aan op onze wandelroute? Volgende week krijgen wij uitsluitsel. Op de terugweg bespreken wij de commotie over de afbraak van de ijsvogelwand. Wij lopen over de Kornwierde kant van de gracht terug en spotten naast een ijsvogel best een geschikte plek voor een wand. En constateren dat alle materialen aanwezig zijn om een nieuwe wand te kunnen bouwen. Maar ja, is het slim om daar nu over te beginnen?  Niet geschoten is altijd mis en aan het eind van de dag is er toch een plannetje gesmeed met Wijnand en Kees om te onderzoeken of er draagvlak is. Kees gaat zijn buren langs, Wijnand zijn buren en ik ga maandag met Ouwe praten. Wie weet. Ik dacht dat het hoofdstuk was afgesloten maar wellicht is er toch een vervolg.

Zaterdag
Camelia komt helpen bij de mannen en vrouwen die op de tuin met hun werkbeurt bezig zijn.

In het Wierdendok is Bram van Ojik, tweede kamer lid voor Groen Links, te gast voor een gemeenteraad verkiezing actie. Ton en ik  krijgen de gelegenheid om te vertellen hoe wij de gemeente ervaren hebben toen het ging over bouwen in het groen en participatie.

Afbeelding 050klein

Dan gaat daar de mare rond dat er in de Hoekwierde een feestje is. En hup daar gaat de band richting de jarige. Waar is hier het feestje, daar is het feestje.

Afbeelding 051klein

Zondag
Het is lente. AM gaat op bezoek bij Willem om groene folie voor de lampen af te leveren. “Met wat gesnotter vertelt Willem over de vorderingen met het licht van het kunstwerk. Hij is samen met Johanna naar de WAVIN voor mofjes geweest. Johanna weet inmiddels ook goed hoe de lampen in mekaar zitten. Zo leuk om die betrokkenheid te zien!”

Volgende week woensdag is het zaagdag. Er staat zaagwerk in het Wilgenbos, het Vogelbos en nabij de ex-ijsvogelwand op het programma.

Volgende week zaterdag is het de wijkwerkochtend van februari. Woensdag volgt de uitnodiging.

Wie zin heeft in het bijwonen van een breed Haven overleg. Hierbij de agenda:

Woensdagavond 19 februari a.s. houden wij weer een Havenbreed bijeenkomst van 19.30 – 21.00 uur.

  • Welkom en opening, korte toelichting door onze gastvrouw Amal Abbas-Saal op de ideeen over BuurTThuis op deze locatie;
  • Wijkconnect, toelichting door Maria Zaal op het idee om in de Oevergriend de sociale cohesie onder bewoners te bevorderen door een speciale website;
  • Rondje actueel, welke signalen heeft u als bewoner;
  • Zelfbeheer in Haven: toelichting door Thea Attevelt over de nieuwe werkwijze voor zelfbeheergroepen;
  • Korte terugblik op de conferentie Zelfbeheer 25 januari jl.
  • Growing Green: toelichting door programmamanager Monique van der Plas, met o.a. Wat houdt de beweging Growing Green en hoe doen we vanuit Almere Haven al mee met bewonersinitiatieven en hoe brengen we dit samen nog verder?
  • Website “Mensen maken de Stad”, inzicht en aandacht voor vulling van de website en ervaringen;
  • Rondvraag

De Havenbreed bijeenkomst in aanwezigheid van wethouder Ineke Smidt start om 19.30 uur bij Inspiratie-inc. aan de Haak 36.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén