www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Nieuwbouw, Planten, Zelfbeheer

Opgeschoten gras, deel 7. Showtime voor de tweede weekop rij!

17- 23 juni. Hitte gevolgd door wind en regen is het lot voor onze beschermde planten.

Je kunt er over strijden wat het mooiste is; de eerste bloei of volledige bloei van de planten. Zowel de ratelaar

Afbeelding 100klein

Afbeelding 101klein

en de orchideeën

Afbeelding 102klein

Afbeelding 106klein

manifesteren zich deze week volledig. Verleiding volop aan de insecten die voor het nageslacht moeten zorgen. Je kunt nog enkele dagen genieten van de uitbundige bloei. Volgende week  gaat de bloei op zijn retour en start de zaadvorming.

Het leuke is dat regen en wind het opgeschoten gras plat heeft geslagen maar dat de orchideeën fier overeind zijn blijven staan. Trotseren zij straks ook de bulldozers?. Ik mag het hopen. Wie wil er nu zo veel fraais om zeep helpen? Hier het commentaar van het spuuchbeestje.

Afbeelding 119klein

Ik heb in deze kolom eerder aantallen genoemd. Ik moet ze weer bijstellen. Nu alle bloeiaren te zien zijn kom ik  op een verdubbeling van het eerder genoemde aantal orchideeën. Aan beide zijden van het fietspad denk ik dat er toch zeker 500 exemplaren staan.

Afbeelding 076klein

En dat is bijzonder, dat verzeker ik jullie. En geloof je het niet voor wat betreft de plek waar niet gebouwd mag worden. Trek je laarsen aan en loop door het riet. Links en rechts zie je de orchideeen.

En aan de tekening van de bloembladen zie je dat er sprake is van twee soorten. Dat zie je trouwens ook aan het blad. Je hebt gevlekte en minder gevlekte bladeren.

Afbeelding 111klein

Afbeelding 113klein

 

 

 

Zaadvorming van de grote gele morgenster is in volle gang.

Afbeelding 075klein

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén