www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Vogels

Een sterk verhaal

Vrouwtje wilde eend

Deze eend heeft vorig jaar een nest met 5 jongen groot gebracht in onze tuin. Op de grond tussen de volgroeide heg met hedera. Het lijkt dat ze haar vaste broedplek gevonden heeft want ze is weken geleden weer terug gekeerd  in onze tuin. Echter onze schutting was nieuw geplaatst en zij trof op dezelfde plek een kale bedoening. Helemaal van slag heeft ze 2 weken lopen zoeken naar een andere plek in onze tuin én in de tuin van onze buren. Uiteindelijk is ze in de tuin van de linker buurman gaan broeden. Deze kwam niet veel later melden dat eend en eieren weg waren. Enige wat restte was een groot gegraven gat onder de schutting. Een vos?  Gelukkig zagen we de eend een poosje later weer vaak in onze tuin. En.. ja hoor, ze is weer gaan nestelen boven op onze andere wel volgroeide heg. Daar heeft ze ook weer haar broedsel verloren aan de eksters. Voor haar blijkbaar geen probleem, ze is een meter verder op de heg weer gewoon aan een nieuw broedsel begonnen! Hoeveel legsels een eend in korte tijd kan produceren weet ik niet maar ik vind een 3e legsel toch wel heel erg veel. Maar uit dit 3e legsel heeft ze wel drie pracht jonkies kunnen voortbrengen. Wij hebben gesloten tuinen dus daar komt ze met haar kroost niet uit. Dus wij weer (net zo als vorig jaar) met visnetje en tas naar de tuin van dit keer de rechter buurman. Eendjes onder het visnetje, één voor één in de tas, door huis naar de slootkant en hoeps eendjes in het water. Moeder lag al in het water te wachten op haar kroost. Wel, als haar in tussentijd niets overkomt zullen we haar hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer zien.

Vrouwtje wilde eend

Vrouwtje wilde eend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2e broedplek boven op de heg

2e broedplek boven op de heg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3e broedplek boven in de heg

3e broedplek boven in de heg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haar kroost

Haar kroost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind goed al goed

Eind goed al goed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groetjes,

Marion en Hans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. peter van den bemt

    Mooi verhaal. En mooie foto´s. Maar goed dat zo´n eend zo´n drang heeft. Wat ik ook mooi vond, was te horen dat de ijsvogelwand al een succes is. Er zouden al ijsvogels gebruik van maken. Loop ik er net langs, zit er een kat bovenop, om zich heen kijkend. Die moet daar een prettige ervaring hebben gehad, en is op zoek naar meer. Goed idee, die ijsvogelwand, vindt de kat. Dag mooie ijsvogels.

  2. Wil Neering

    Wat leuk Marion om dat van zo dichtbij mee te maken. Mooie foto’s ook. Waar is de ijsvogelwand nu precies gekomen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén