www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

EZH journaal, week 22

Maandag
Yvonne en Trees zijn de vrouwen die zich verantwoordelijk voelen voor de rozenborder. Tijdens de wijkwerkochtend hebben wij een hoek liguster verzet. In het opengevallen gat heb ik een vaste planten bordertje gemaakt. Het kan niet anders, dat moet vrouwenmantel zijn!

Na het planten op deze prachtige zomerse dag maai ik de paden in het Windbos en de orchideeënvelden ten zuiden daarvan uit. ‘s Middags maai ik het paadje langs de volkstuin en help ik bij de kindertuinen. Daar zie ik dat Willem de lekke voorband van de maaier plakt en het binnenterrein bij hem achter in de Kimwierde borstelt. Hans pakt ook de maaier en maait een deel van de wijk.

Dinsdag
Willem en Lap hebben de maaibak van de grote maaimachine schoongemaakt en Willem heeft de 3 messen geslepen. Een test laat een mooi gelijkmatig maaibeeld zien. Ja, je moet er wat voor over hebben om een Engels gazon te realiseren. Het zwaailicht van de maaier was stuk en is en passant ook gerepareerd. Op de borstelmachine hebben de twee een nieuwe borstel gemonteerd. En de schakelaar die Willem gemonteerd heeft op de containerdeur voor de verlichting werkt uitstekend. De bedoeling is dat iedereen toch de grote tuimelschakelaar uitzet maar als iemand het vergeet gaat de tweede schakelaar in werking die het licht uitdoet. Dus Altsheimer proof!

Ik schuif aan bij het Wierdenoverleg. Ik maak kennis met de wijkagent; Michiel van Os. Het thema vandaag is overlast. Veiligheidsmanager Johan Kieft presenteert een onvoorstelbare hoeveelheid aan gegevens die hij samen met de politie en corporaties verzameld heeft. Overlast door parkeren, groen, honden, dumpingen, stank, buren, wonen  en zaken die zich afspelen achter de voordeur. Je kunt het zo gek niet verzinnen maar het  kan in de Wierden. Volgens mij is het voor het eerst dat al deze cijfers op een rij zijn gezet.
Er vallen mij een aantal zaken op. Ik tel in het overleg 12 vertegenwoordigers van diverse instanties die zich met de revitalisering van de Wierden bezig houden. Er zijn 3 bewoners aanwezig. Die bewoners moeten de cijfers op zich in laten werken. Die cijfers zijn niet mis. Al die vertegenwoordigers storten zich enthousiast op de cijfers. Bij sommige sociale problemen blijken wel 10 instanties betrokken. Zij blijken dat in de regel niet van elkaar te weten. Als ik vraag naar wie hoort te coördineren valt het stil. Dat schijnt niet (wettelijk) te zijn geregeld.
Ook is voor mij een eye opener dat de corporaties geen informatie mogen verzamelen of doorgeven over nieuwe huurders. Mag ook niet van de wet. Maar als er eenmaal een huurder in grote problemen zit of grote problemen veroorzaakt dan moeten er dossiers opgebouwd worden etc.
Ik trek voor mijzelf de conclusie dat de slagkracht van corporaties bij het oplossen van sociale problemen uiterst gering is. De wet is dan een blok aan het been. En diezelfde corporaties durven wel te stellen dat het oplossen van sociale problemen mogelijk is door nieuwbouw in de wijk. Ik snap het echt niet meer.
Afijn, wij buigen ons zo een anderhalf uur over de cijfers en weten dat die in een volgend overleg terug moeten komen.

Woensdag
Ton haalt platen underlaymend op voor Gijs. Armand loopt rond met een bosmaaier en Willem heeft een eureka moment; hij weet nu hoe hij de hanging baskets gaat bevestigen.

Donderdag
Bram en Ton ontkisten twee elementen en zijn blij verrast met hetgeen tevoorschijn komt.

Op de kruising bij 50/51 heb ik een hilarisch moment. Als inleiding heb ik hierbij twee plaatjes. Een voor en een na de (onaangekondigde) gemeentelijke interventie.

Afbeelding 220klein

Afbeelding 214klein

Voor mij is dit de tweede lacher (na die van dinsdag) van de week. Drie stratenmakers zijn de gehele dag bezig met het verplaatsen van de haaientanden. 50 centimeter van het fietspad af. Navraag leert dat deze actie voortkomt uit een wettelijke verplichting. Of er enige logica in die wet zit zal Harry een worst zijn. Als maar aan de wet voldaan wordt. Drie kruisingen in de Hoekwierde gaan aangepast worden. Drie volle werkdagen voor drie mensen. Zonde van tijd en geld is mijn conclusie. En dat bij een gemeente die drastisch moet bezuinigen. Ook hier snap ik niets van en ik moet  alleen maar lachen om een overheid die zo aan het verspillen is. Of ga ik nu te kort door de bocht en is de Hoekwierde met deze aanpassing een stuk veiliger geworden?

In de avond rukken 5 braamsluipers uit. Greet, wat hebben jullie gedaan?”. “Het was weer zeer gezellig met de aanwezige Braamsluipers. Hans, Nicolette, Lydia (van Jos), Hester en ik hebben ons best gedaan. Anita is even uitgeschakeld door rugklachten maar kwam wel gezellig met Ruud even wat drinken. Het bereklauw steken en op een hoop gooien hebben we gisteravond niet helemaal afgekregen. Ik doe, denk ik, van de week nog wat, maar het is zo bere(klauw) veel. Ook het fietspad vanaf het bruggetje en het perkje achter Johanna en rozenperkjes is helemaal gedaan. Dus alles ziet er mooi uit”

En de dank voor de sluipers is groot. De eerste rozen bloeien. Mooie kleine witte en gele grote!

Afbeelding 215klein

Afbeelding 216klein

Met de komst van de rozen nemen wij afscheid van de bollen.

Afbeelding 218klein

Vrijdag
Ook vandaag worden er haaientanden geflost. Ton haalt de hanging baskets op. Ze zijn nu verzinkt en blinken als puur zilver. Lap en Willem hangen er meteen een op. Wij maken een afspraak voor het beplanten van de bakken. Dat gaan wij volgende week doen.

Willem kruipt op de maaimachine en maait een deel van de wijk. Jé, wat groeit het gras snel.

Bram en Ton monteren de kisten weer in elkaar opdat er morgen weer gestort kan gaan worden.

Zaterdag
Ton en Bram zorgen voor weer twee elementen voor het kunstwerk. Ze missen een maatje en zijn 5 uur bezig voor die twee elementen. Vele handen maakt licht werk, zegt het spreekwoord. Als je het leuk vind dat ook jij hebt bijgedragen aan het kunstwerk; er zullen nog vele stortmomenten volgen, je hulp wordt bijzonder op prijs gesteld.

Zondag
Het veldje koekoeksbloemen komt op kleur en is het is een plaatje.

Afbeelding 212klein

Afbeelding 213klein

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén