www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

EZH journaal, week 20

Maandag
Voor een onderzoek over zelfbeheer wordt Ton geïnterviewd. Ik ga liever maaien. Ik maai het beloofde orchidee observatiepaadje uit op de plek waar niet gebouwd mag worden. Lees er hier alles over. Tevens creëer ik een paadje door het vlinderveld en rond de open plekken in het klei- en zandbos.

De kindertuintjes worden steeds groener. Plantjes slaan aan en komen boven de grond. Een kind haakt af (“computeren is leuker”, daar snap ik natuurlijk niets van) maar twee nieuwe kinderen melden zich aan.

Dinsdag
Die hoop aarde naast het Vogelbos blijkt van Johanna. Die hoop is nu weg en Lap ruimt de boel netjes op. Ad maait bij de buren van de Velden en krijgt op een gegeven moment geen beweging meer in de maaier. Van alle kanten wordt geluisterd en geklopt.

maaier 3klein

Ook wordt de machine vaderlijk toegesproken en er wordt gewreven op de gevoelige delen door onze maaibaas. Echter, na al die liefkozingen geen resultaat. Willem vind een stilstaande maaier ook een leuke puzzel. Lekker weer een middagje sleutelen. Lagertjes zonder kogels. Altijd leuk. Maar daar staat deze maaier niet door stil. Laten wij het erop houden dat de maaier gewoon even ”vrij”  heeft genomen.

Niels en ik halen wapeningsmatten op. Daar gaan wij een stellage voor maken voor de nieuwe rozen in Wil’s rozenborder. Als wij de spullen stallen bij de container treffen wij een grote delegatie aan van Ymere die kijken of er al wat te oogsten valt bij de kindertuintjes. Gelukkig voor de kinderen zijn de aardbeien nog niet rijp. Ik zal een bordje plaatsen: ”Eksters en sponsors, niet plukken s.v.p.!”

Woensdag
Trees doet elke dag een stukje schoffelen in de rozenborder. Met dit weer een zware en ondankbare klus. Ook Lap plaatst een advertentie: “stenen gezocht”. Hij loopt nu al een paar dagen met een kruiwagen door de wijk op zoek naar steentjes die de maaier kunnen beschadigen. Pas op voor losliggende stenen in je tuin. Met Lap in de buurt zijn ze niet veilig!

De Doegroep heeft een actieavond voor de insprekers georganiseerd. Niemand wist dat ook het koor op deze avond repeteerde. Nou, dan gaan wij buiten zitten en zo broeden 19 mensen op een manier om de beantwoording van het college op onze bezwaren tegen de bouw op gepaste wijze van repliek te dienen. Zorg dat je erbij bent: dinsdagmiddag a.s. en woensdag avond a.s.

Donderdag
Alweer een maaidag. Voor Willem en Bram. Een uurtje gaat het goed en dan, ondanks het strelen van de erogene zones van de machine zegt de machine: “ik neem weer vrij”. En daar zijn die twee weer een middagje mee bezig. Ook Ate komt polshoogte nemen. Die is er als de kippen bij als er mensen onder een motor liggen. Inmiddels is het hard gaan regenen en ik zie de maaier onder parapluutjes voor de werkplaats. Ik heb mij laten vertellen dat het trio komt met het voorstel meer empathie voor de machine op te nemen in het protocol. Naast lieve woordjes, strelingen op de juist plek is er bij speciale weersomstandigheden een paraplu vereist om te mogen en kunnen maaien.

En Ton, Ton last stoïcijns door aan zijn wapening.

Vrijdag
Wij zijn te gast in de Leemwierde. Daar is vorige week een nieuwe maaier aan de gang gegaan. Ik neem jaloerse blikken van onze maaiers waar als daar de “Jos” van de wijk aan komt pronken met deze maaier.

Afbeelding 116klein

Afijn die maaier krijgt gelijk, zonder kikken, een nieuw behuizing. Sponsor Ooms zorgt voor een gloednieuwe container. Lees er hier alles over.

Afbeelding 117klein

Waar wij maanden mee bezig zijn geweest wordt daar in een half uurtje gewoon neergezet. Hoe is het mogelijk. Maar goed, wij verdringen onze jaloezie en wensen de maaiers van de wijk veel maaiplezier en een heel mooie wijk.
Na terugkomst planten Bram en ik nog  25 vaste planten in de vast planten border. Dat werk wordt onderbroken door een flashbezoek van een vijftal CU vertegenwoordigers uit de tweede kamer en onze eigen gemeenteraad. Ed Anker laat zijn partijgenoten, Jan Otter, Ixova Ballootjes en GertJan Segers zien wat er hier in de Hoekwierde gaande is.

Afbeelding 118klein

Later lees ik een tweed van GertJan Seegers: ”Gemeente Almere geeft het groenbudget in handen van bewoners die zelf verantwoordelijk zijn voor de groene omgeving. 1000 bloemen bloeiden.”

En, oh bijna vergeten. Bram en Willem gaan verder met maaien. Ook vandaag zoeken zij de grenzen op van de edele maaikunst. In de sferen van de CU: de machine wordt gedoopt en beloofd aan de maaiers: de rest van mijn maaileven zal ik de Hoekwierde dienen en trouw zijn!

En Ton, Ton last stoïcijns door. Morgen is de grote dag.

Zaterdag
Drie luilakkers zijn in de weer met bouten en trilhamers. Eerst wordt de bekisting in elkaar gesleuteld. Dan gaat de betonmolen reutelen, vervolgens gaat er  liefdevol emmertje na emmertje beton in de elementen van het kunstwerk. Zie ze daar bezig; drie grote kwajongens spelen met steentjes en zand.

Afbeelding 128kleinAfbeelding 129kleinAfbeelding 130kleinAfbeelding 132klein

En Willem kan deze week van het maaien geen genoeg krijgen. Nu hij en de maaier het goed met elkaar kunnen vinden zoekt hij plekjes buiten de wijk die wel een maaibeurtje kunnen gebruiken en zo raakt hij verzeild in het Krachtveld, waar gelijk het idee van zelfbeheer aldaar een impuls krijgt. Kunnen wij niet in een of andere vorm samenwerken? Gaan wij uitzoeken. En Willem blaast het verhaaltje voor vandaag uit.

Afbeelding 133klein

Zondag
Rustdag. Ik zit op het bankje in het kleibos en zie spelende kinderen en vlinders en bloeiende planten. En geniet.

Afbeelding 153kleinAfbeelding 156kleinAfbeelding 159klein

 

VOLGENDE WEEK

  • Dinsdag: Tussen half 5 en 5 bezoeken de bouwheren de Hoekwierde op o.a. de plek waar niet gebouwd mag worden. Leuk als je er ook bij bent.
  • Woensdagavond hebben wij een actiebijeenkomst in het praathuis tegen de bouw op de plek waar niet gebouwd mag worden. Lees er hier alles over.
  • Zaterdag is het wijkwerkochtend. Die zal mede in het teken staan van de actie tegen de bouw van een flat in onze wijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén