www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 37. 11 sep.- 17 sep. 2023.

Maandag:

Wij hebben vandaag de wandelpaden zover het nog nodig was in het windbos en vogelbos de overhangende begroeiing weg geknipt.

En daarna de zelfde ronde gedaan maar dan oplettend op dode takken op de grond of die nog in de bomen hangen klein te zagen en te rillen. Toch nog aardig veel gevonden.

Het laatste uurtje heb ik gebruikt om langs de gracht weer hopen riet bij elkaar te harken.

Het zal Joop niet zijn. Die zie je bijna elke dag bij de kwelbeek. Nu het uitharken van alg, waterplanten en riet deeltjes uit de beek.

Ook het bosmaaien op zijn dijkje is zijn vaste werk.

Het was een vreselijk “drukke” avond. Nu maar met drie personen. Dus werd er niet gespeeld. Daarentegen hebben we met de schoffel geprobeerd om het onkruid weg te halen op de hele baan. Daarna heeft Ruud de baan weer mooi aangeharkt. Het heeft toch veel geholpen, het ziet er beter uit. Het ging snel, in drie kwartier waren we klaar.

De dames, Trees, Anneke en Wil, doen het nog even op de oude manier, het uittrekken van het onkruid met de hand.

Dinsdag:

Het is alweer twee weken geleden dat Ruud en Mike hier in de kwelplas het riet verwijderd hebben. Je ziet nu al hoe snel het riet weer groeit.

Ook het eerste vuil is er weer.

Donderdag:

Thom is vast begonnen om de hopen riet op het talud van de gracht op te ruimen, over een lengte van +/- 100 meter. Later zal hij het talud nog een keer kort maaien.


Wij hadden vandaag een privé klus van mijn werk maatje Martin in zijn voortuin.

Al het onkruid in dit smalle stuk verwijderen en daarna de planten opnieuw in graven. Ben je wel een halve dag mee bezig maar het ziet er weer verzorgd uit. Marion was van de beplanting voorlichting om aan te wijzen waar en welke plant het beste tot zijn recht kan komen. Een dag later was de eerste mol al aanwezig in deze strook. Niet te geloven zeg.

De drie Braamsluipers zijn alleen met afvoer bezig vanavond t.w. Levien, Joop en Corinne. Eindelijk zijn de grote bergen riet en groenafval weggehaald door de gemeente. We kunnen weer opnieuw beginnen met verzamelen want er ligt genoeg hier en daar. Joop mag de spits afbijten door de eerste kruiwagen leeg te gooien.

Er is nog veel te harken door Corinne wat Joop eerder had gemaaid.

Dit is wat zwaarder. Levien is het riet aan het afvoeren naast de vlonder. Het ligt al een tijdje, daardoor flink ingezakt en moeilijk op te scheppen.


Ze harkt het laatste beetje gras bij elkaar want het moet er gladjes uitzien.

En Joop schept het gras op van het dijkje tussen de vlonder en kwelbeek.

Vrijdag:

Zo als ik al zei, maait Thom het talud nog een keer gladjes na.

En ook nog met de bosmaaier voor de hoge stukken.

Rudy heeft de steiger beplanting mooi glad gesnoeid.

Zaterdag:

Misschien is het je opgevallen: opeens hebben we heel veel dagpauwogen!
Ik las een artikel van de vlinderstichting hierover.
In normale jaren heeft een dagpauwoog één generatie per jaar, maar we zien steeds vaker dat er nog een generatie verschijnt in het najaar. Dat heeft te maken met klimaatverandering.
Deze vlinders overwinteren in holle bomen, houtstapels en b.v. schuurtjes. In het voorjaar wordt er gepaard en worden eitjes op de brandnetel (waardplant) afgezet. In juli-augustus vliegt de eerste generatie.
Dit jaar dus een extra generatie, dat komt ook door de vochtige zomer waardoor de brandnetel (waardplant voor deze vlinder) er goed bij stond en zorgde voor goed voedsel voor de rupsen. Er zijn trouwens veel vlindersoorten die hun eitjes afzetten op de brandnetel!
Dus de brandnetels in de wijk zijn het koesteren waard.
Gisteren had ik maar liefst 16 dagpauwogen in mijn tuin, op de laat bloeiende sedum, wat een feest!
Tekst en foto’s van Carol.

Zondag:

Nog een paar leuke foto’s van Arjen.






Tot de volgende week maar weer.

  1. Marlies

    De dagpouwogen waren mij ook al opgevallen, wat zijn ze mooi. Ik had er vrijdag vier in de tuin op de sedum en herfstasters.

    Marlies

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén