www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Natuur, Planten, Vogels, Zelfbeheer

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 16. 17 april – 23 april. 2023.

Maandag:

Nu is het de beurt aan het onderhoud van de klepelmaaier bestuurd door Henk, die hier rustig en geïnteresseerd wacht tot deze klaar is. Hij maait namelijk in de Leem- en Kornwierde de grasvelden.

De onderhoudsploeg kijken alles na. Motorisch, filters, diverse smeernippels, banden, lagers, overbrenging en wat zo meer. Dit door Willem, Regien, Bram en Rob.

Wat doen zij hier? Alle honderd klepels moeten stuk voor stuk los gemaakt worden en dan 90 graden gedraaid. Dan kan de maaier er weer een tijd tegenaan met scherpe klepels. Dit was een tijdrovende klus. Heb wel twee uur geduurd.

Dan moet de aandrijfas er weer in en dan kan de maaibak weer naar beneden en is hij klaar voor Henk.

Na de hele winter in de stalling heeft gestaan deze splinter nieuwe borstelmachine probeerde Rob en Ik deze te starten. Nou dat ging niet. Dus moest Willem er even bij om te kijken. Blijkt dat er na zo’n lange tijd van stilstaan vuil in de vlotter te zitten. Hij heeft het goed doorgespoten en daarna na één poging startte hij meteen. Dank Willem.

Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Wat maait hij goed en lekker zeg.


Het hele wandelpad langs da gracht inclusief de bestrating rond de afval containers en overige stukken stoep heb ik met plezier geborsteld.

Dinsdag:

Vandaag heb ik de voedersilo’s van de voederplek bij de vogelkijkhut schoongemaakt. Zo zijn ze voor het volgende kijkseizoen weer netjes en kunnen ze weer gebruikt worden.

Het afgelopen seizoen, van september tot april, zijn er veel verschillende soorten en aantallen vogels gespot. In een schrift wordt bijgehouden wie, wanneer wat ziet.

Zo zijn er op 15 december vorig jaar tijdens de vorst periode in nog geen uurtje tijd 19 verschillende soorten vogels gezien en gehoord:

10 merels, 5 vrouwtjes en 5 mannetjes

25 vinken, 9 vrouwtjes en 16 mannetjes

9 groenlingen, 2 vrouwtjes en 7 mannetjes

4 kepen, 3 vrouwtjes en 1 mannetje

En verder nog houtduiven, roodborstjes, grote bonte specht, koolmezen, winterkoning, spreeuw, holenduiven, eksters, zwarte kraai, halsbandparkiet, pimpelmezen, appelvink, koperwiek, gaai en boomkruiper.

In de loop van het seizoen horen en zien we nog meer soorten, zoals de:

zanglijster, heggenmus, turkse tortel, tjiftjaf, vuurgoudhaan, zwartkop, staartmeesjes, sijsjes, kauw en zelfs een overvliegende ijsvogel.

Met zoveel te zien kun je je prima een uurtje vermaken in de kijkhut. Ik kijk alweer uit naar het volgende seizoen en hoop dan weer mijn favorieten te zien: de appelvink en de staartmees.

Groetjes, Marlies.

Woensdag:

Bij het natuurpad richting AH, in het talud, staat een boom die door de wind spontaan twee flinke takken verloor. Blijkt dat deze verrot zijn. Daarom heb ik een melding gedaan bij de gemeente om dit te bekijken voordat er meerdere takken afbreken uit veiligheid.

Enige fauna voorbeelden door Arjen gefotografeerd.




Donderdag:

Omdat twee takken over het natuurpad hingen, heb ik Rudy gevraagd deze in korte stukken te zagen. Dat heeft hij gedaan zo te zien.

De Fa. Donker is er later bij geweest en heeft ook geconstateerd dat de boom geheel aan rotting onderhevig is. Daarom hebben zij de rest van de boom om gezaagd. Je kan de zieke plekken zien op de stam resten.

Ik ben enkel uren aan het bosmaaien geslagen en onderweg kwam ik Willem tegen die ook aan hen bosmaaien was. Zo hebben wij bijna de hele wijk gehad op een enkele boom en lantaarnpaal na. Daarna heb ik de afvalbakken ronde nog gedaan.

Willem heeft nieuwe achterlichten aangebracht op de aanhanger. Die waren alle twee stuk gereden. Vraag aan de gebruikers van de aanhanger. Degene die hem leent, eerst rond kijken of er wat aan mankeert en als je hem weer terugzet weer kijken of alles in orde is. Is er wat te melden doe dat dan a.u.b. aan Bram of Hans. Dank voor de medewerking.

De Braamsluipers waren er bijna allemaal weer. Enkele hebben zich afgemeld. Het was een heerlijke avond betreft het weer.

Greet, Maudi en Levien waren hier aan de rand bezig om het riet voorzichtig met de hand een deel eraf te trekken, om te voorkomen dat de overige plantjes beschadigen. Daarom is het niet met de bosmaaier gedaan.

Het monnikenwerk door Hester, Corinne en Marlies is begonnen in de Y/H border, om op de knieën het onkruid eruit te trekken. Eerst de houtsnippers opzij, dan pas het onkruid verwijderen. Daarom is het monnikenwerk. Ook de onkruid draaistang werd hiervoor gebruikt door Marlies.

Hier wordt door Ad en Jos de riethoop vanaf het schelpenpaadje alsnog naar de hoop van Joop gebracht. Daarna gingen zij naar de vogelkijkhut want er waren enkele berenklauwen gesignaleerd door een voorbijganger. Deze klauwen waren gelukkig nog klein maar ze hebben het er toch geheel uit gestoken.

Op verzoek van mij heeft Mike aan het fietspad de bramen terug gesnoeit die al over het pad hingen.

Daarbij kwamen Jos en Ad helpen om de bramentakken bij elkaar te harken en af te voeren.


En op de hoop van Joop te dumpen.

En nu is het weer tijd om even gezellig met z’n allen op het volleybalveld te zitten.

Vrijdag:

Een aantal mensen van de volleybal ploeg hebben in één avond het speelveld vrij gemaakt van veel onkruid in het zand. Vanaf nu kan er weer fijn gespeeld worden.

Pst, pst, fluistert de Engel in een boom in het krachtbossie. Wanneer gaat de boom open, zei ze tegen Carol die net langskomt.

Dat kan in deze boom hoor, zei Carol.

Je hoeft alleen maar de sleutel in het sleutelgat te steken en de boomdeur gaat open. Dan kan je daarin even bijkomen van je lange vliegreis.

Zaterdag:

Dit lijkt op voedsel voor de vogels als ik het goed heb.

Er ligt nog wel wat rotzooi maar ze beginnen het te leren, want ze maken nu toch gebruik van de vuilniszakken die regelmatig vol zijn. Ze moeten wel het licht uit doen, dat scheelt weer batterijen. Marlies heeft daarom als experiment een klein afvalbakje neergezet om te kijken voor het gebruik. Er ligt nog wel een stoffer en blik. Van wie is deze? Je ziet hem nog net onder de bank liggen, of moet deze in de hut blijven?

Ik denk dat de gemeente op “De Plek” bezig is geweest om de scherpe stammen randen rond te slijpen tegen eventueel verwondingen tijdens het klimmen.

Zondag:

En nog wat flora voorbeelden van Arjen.









Tot volgende week weer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén