www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

11e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 06) 2023.

11 e Wintertuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (week 6.)

Nu ik voor de tweede keer wat mag schrijven zijn onze tuinvogels boos, heel boos.
Wij zijn anderhalve week op vakantie geweest, en ze hebben die periode geen eten gekregen.
Bij thuiskomst vul ik direct alle silo’s met pinda’s, zonnebloempitten, smeer pindakaas op de bomen, vul silo’s met vetbollen en strooi gemengd zaad op de voedertafels. En als klap op de vuurpijl sla ik de okkernoten die van de boom bij  Decia vandaan komen in elkaar en doe ze in een bakje die in de vlinderstruik hangt. En vooruit ook nog maar wat  havermout en rozijnen de tuin in.
Zo, kom maar op vogeltjes.
Nou, dat kun je voorlopig vergeten, ze hebben inmiddels een andere route gekozen en doen onze tuin niet meer zo vaak  aan.

Ringmus.
Na verloop van tijd komen er langzaam verkenners de tuin in. Als eerste een Ringmus. Die verdwijnt zeer snel en komt binnen 10 minuten terug met 3 vriendjes. Dat is wel leuk want het maximum van de Ringmus was de afgelopen weken hooguit drie vogels. Voorts komt er een spreeuw die na 3 minuten 6 andere opgehaald heeft en dan een koolmees. Ook de Pimpelmees laat zich zien en ik hoor Puttertjes overvliegen. Verder schiet het niet op die dag.
De volgende dag begon erg leuk, om half 7 ‘s morgens vroeg hoorde ik al de Zanglijster zingen, daarna volgden Roodborst, Koolmees en Heggenmus.

Holenduif.

Al vroeg liep ik door de tuin richting vogelhut, en schrok van de opvliegende IJsvogel bij onze vijver. Mooie waarneming en een goed begin van de dag. Bij de hut zat de Holenduif alweer in z’n nestkast. Het lijkt wel voorjaar.
Verder in het Windbos waren veel spreeuwen al bezig om de oude spechtengaten te inspecteren, daar hadden ze vorig jaar ook met succes in gebroed. De Halsbandparkieten dromden om een oude boom met groot gat, dat lijkt een potentiële nestholte of ze gebruiken het als slaapplaats.

Goudvink.
De rest van de vogels kwamen in de loop van de week weer terug. En noemenswaard is het vrouwtje Goudvink dat 2 weken eerder in de tuin zat. Ondanks dat het mannetje natuurlijk veel mooier is, was dit ook een leuke waarneming.
En in het begin van de nieuwe week (week 7) kwam een mannetje Rietgors. Dat is zo leuk, die komt bijna elk jaar in februari in onze tuin. Ook bij de volkstuintjes zijn ze dan regelmatig te vinden. Ze lijken behoorlijk veel op een mannetje  Huismus.
Dit zijn vogels die alweer op trek zijn naar hun broedgebieden.

Rietgors.

Verder goed nieuws, de deur van de vogelobservatiehut in het Windbos is nu open, er kunnen weer bezoekers genieten van onze vogelwereld. We hebben het afgelopen seizoen erg veel last gehad van vandalisme, maar als de deur op slot zit heeft niemand er wat aan.
Dus kom gerust eens kijken en laat het netjes achter.
Van de week werden er erg leuke vogelsoorten gezien zoals Vuurgoudhaantje, Appelvink, vrouwtje Keep, Boomkruiper en nog veel meer tuinvogelsoorten.

Groetjes,
Greet.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén