www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

10e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 05) 2023.

10e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 10) 2023.

Dit is alweer mijn tweede verslag over de tuinvogeltelling voor Vogel-en Natuurwacht Flevoland. Wanneer ik mijn  lijst van de afgelopen week vergelijk met mijn lijst van week 3 valt op dat veelal dezelfde soorten en aantallen de tuin bezoeken. De vogels zijn dus aardig honkvast.

Toch kwamen er twee soorten in de tuin welke ik nog niet eerder had gezien.

Op dinsdagochtend was eerst niet veel te beleven in de tuin. Maar ja, toch blijven zitten en even later was daar de beloning: er zaten drie puttertjes in de boom vlak achter mijn tuin. De putter is een vinkachtige met een rood-wit-zwart kopje. Een andere naam voor putter is distelvink.

Op woensdag ochtend zat er ineens een keep in dezelfde boom. Ook de keep is een vinkachtige en heeft een oranje borst en witte buik.

Wat amusant is om te zien is het gevecht om de pindakaas. Zo zat op een keer een specht lekker te snoepen, komt er een hongerige spreeuw aan. Maar de specht laat zich niet afschrikken, hij maakt zich breed en de spreeuw blaast de aftocht. Toch zijn het de spreeuwen die in een mum van tijd de pot leeg hebben. Daarom heb ik begin vorige week de pindakaaspot in een kooi geplaatst en het zal mij benieuwen of en wie er van zal gaan eten.

Het is vrijdag en de spreeuwen doen verwoede pogingen om bij de pindakaas te komen, dat lukt net niet. Wel lukt het de koolmees, roodborst en de pimpelmees. Missie geslaagd!

Er zitten niet alleen huismussen in de tuin, maar er blijkt ook een huismuis te zitten. Af en toe zie ik hem in de klimhortensia om van het vetblok te snoepen.

Hij zal zicht ook wel aan de pindakaas te goed doen.

Dit is mijn tellijst.

Marlies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén