www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels, Zelfbeheer

5e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 52) 2022.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5e Winter Tuinvogeltelling in de Hoekwierde e.o. (Week 52) 2022
door Rob en Elise

Dit keer zijn wij aan de beurt om deze week de vogels in onze tuin en nabijheid te tellen. Voorlopig concentreren we ons even op de voor- en achtertuin.

Voortuin:
Naast was struiken zoals hortensia’s en viburnum staat hier een flinke hanendoorn
(meidoorn). In elk jaargetijde is dat een heerlijke verzamelplaats voor allerlei soorten vogels.
Nu het gevroren heeft zijn de merels druk bezig de bessen te verorberen. Leuk gezicht om hun activiteiten te volgen. Na de vorst zijn de bessen blijkbaar een stuk lekkerder.
Af en toe komt zo’n bes op de grond terecht, al dan niet plat getrapt. Hier komen onze ‘waterkippies’ uit de gracht graag op af. Ze zijn erg schuchter, maar ze blijven dapper volhouden. Wel even uitkijken. Hun uitwerpselen zijn behoorlijk vies, een soort groene blubber. Niet naar binnen lopen …

Kijk uit voor de poep

In deze boom hangen ook wat vetbollen en een korf met (gepelde!) zonnepitten. De mezen en halsbandparkieten zijn hier vaste prik en veroorzaken gezellige drukte. Ook de groenlingen zijn hier vaste gasten. Merkwaardig hoe zij als een papegaai eerst het velletje van de zonnepit afhalen.

Lekker hoor die gepelde zonnepitten

De vinken, roodborsten en heggenmus onder de boom scharrelen de resten van de voederkorf en de vetbollen bij elkaar.Dit najaar hebben we een nieuwe nestkast voor de pimpelmees opgehangen. Dat was spannend. De oude nestkast van de vogelbescherming was totaal verrot en moest echt worden vervangen. De laatste 10 jaar hebben we elk voorjaar met succes een nest van 8-10 pimpelmezen gehad. Blijkbaar hangt ons hokje op een gunstige plek aan onze schuur.

De koolmees kan hier echt niet in!

Tijd om te investeren in een moderne variant. Het gebruikte materiaal is houtbeton. Dit is erg duurzaam en heeft een isolerende en ademende werking. Hierdoor schommelt de temperatuur minder en dit bevordert het broedresultaat. Deze nestkast is zo ontwikkeld dat de vogels ook goed beschermd zijn tegen roofdieren.
Wij kozen dus voor een invliegopening van 28 mm voor ‘onze’ pimpelmezen. Dat hadden de koolmezen in eerste instantie niet door! Heel leuk om vanuit de keuken te zien hoe ze een week lang bleven proberen om naar binnen te komen. Dat lukte echt niet.
Deze week openden we het gordijn in de keuken en zagen twee pimpels uitvliegen. Ze hebben het voor elkaar en gebruiken de kast nu als winterslaapplaats.

Achtertuin:
Toegegeven. In de winter worden onze vogels extra verwend. Via Marktplaats hebben we een jaar geleden bij een hobbyboer 25 kg walnoten kunnen kopen. Laten de spechten hier nu heel blij mee zijn. Eigenlijk zien we elke dag zowel de man als de vrouw.
Zij wonen in het Vogelbos en vliegen van daaruit rechtstreeks naar ons tuin. In het begin kraakten we de walnoten die we in de korf stopten. Nu hoeft dat niet meer want ze hebben veel plezier aan het dagelijkse hakwerk. In augustus vloog een jonge specht (herkenbaar aan het rode petje) tegen het raam. Na een uurtje hing hij/zij al weer aan de walnoten.

Jonge specht met hoofdpijn

Daarnaast hangt een korf met ongepelde pinda’s. Dit is de favoriet van de gaaien. Ze komen geruisloos aanvliegen en zijn erg behendig om de nootjes uit te hakken. Ook zien we regelmatig halsbandparkieten op de walnoten en de pinda’s. Ook deze zijn superhandig en we zien ze vaak op zijn kop aan de korf hangen.
De eksters, kraaien en kauwen zijn maar klunzen ten opzichte van de gaaien. Dat is altijd maar een hoop gefladder zonder al te veel resultaat.

Smullen maar, even makkelijk op z’n kop

De voedersilo met algemeen strooivoer is een andere zaak. Deze vullen we meestal één keer per week aan. Het zijn voornamelijk de mezen en groenlingen die hier gebruik van maken.Totdat we bezoek krijgen van 6 – 8 ringmussen. Die vallen gezamenlijk aan en presteren het om de korf binnen 24 uur leeg te krijgen. Het merendeel van de zaden ‘moeten ze niet’ en deze komen dus op de grond terecht.
Ha, denken de duiven, vinken en ander spul. Duurt een paar dagen, maar dan is alles op de grond weg. Zo zien we dagelijks de kringloop in onze tuin. In de telweek werd deze korf niet geplunderd. We hebben maar één ringmus gezien!

De gracht:
Van uit onze keuken kijken wij uit op de gracht. Daar is altijd wel wat te zien zoals de
zwanen, futen, eenden, meerkoeten, waterhoentjes en soms een aalscholver of zaagbek.
Als de boel is dichtgevroren zijn soms wat meer bijzondere vogels te zien. Het kleine laagje ijs was dit jaar onvoldoende om iets bijzonders aan te trekken. Jammer!
De baggeractiviteiten gaven ook wat onrust. De ijsvogel al een tijdje niet gezien en de ‘huisreiger’ aan de overkant is zijn vaste plek kwijt geraakt door het kappen van de struiken en bomen door gemeente.
Meer weten over de zwanen in Almere? Lees dan dit boek van Ton Eggenhuizen.
//www.atlascontact.nl/boek/de-knobbelzwaan/
Week 52 was grijs en druilerig met een temperatuur van 8-14 graden. Bij een vriesweertje tellen we absoluut meer vogels in onze tuin. Dit is onze lijst geworden:

Rob & Elise

 

  1. Carol

    Wat een leuk stukje om te lezen!
    En jullie hebben de vogeltjes ook lekker verwend.
    Weer eens wat andere soorten dan in de andere tuinen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén