www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Vogels

1e Winter Tuinvogeltelling. (Week 48) 2022.

Tuinvogeltellingen, wie heeft er iets mee?
Zeg nou niet te snel nee, want ik kan je vertellen: het werkt verslavend!
Via de Vogel- en Natuurwacht Flevoland werd ik aangespoord om mee te doen aan een wekelijkse winter tuinvogeltelling van 14 weken. Turflijsten werden gedeeld en de spelregels. Je kan alle dagen tellen maar minimaal 2x/week. De hele dag door kan je turven maar nooit meer streepjes zetten van één soort dan dat je tegelijk in beeld hebt.
Ja en dan krijg je het al…
Je wilt toch wel minimaal het aantal zien dat je gisteren zag en liefst nog een leuke nieuwe soort erbij! Maar niet getreurd bij een ‘slechte’ dag want uiteindelijk geef je het week resultaat door: het hoogste aantal van een soort dat je die week tegelijk zag. Buiten heb ik dus geprobeerd het zo leuk mogelijk te maken voor de vogels. Drie ondiepe drinkbakken, die zijn echt goud waard, met in de buurt vlucht struikjes want de katten hier zijn genadeloos! Meerdere voederplekken, zodat ik zo af en toe ogen te kort kom.
Zo komt de grote bonte specht heel dicht bij huis want daar hangt een overheerlijke pindakaaspot.

Vlak achter de tuin hangen voederhuisjes tussen de dichte bosjes, voor de schuchteren. De ringmussen die ik zie, zie ik alleen daar. Waterbak ervoor, niet zo beschut maar och, de merel baddert er graag zoals je ziet.

Aan de zijkant van het huis, ja dat moet ik even uitleggen.
Een klein egoïstisch trekje borrelt naar boven. De leuke vogels wil je natuurlijk zo dichtbij mogelijk in het vizier krijgen en dus gaan de allerlekkerste hapjes, de zonnebloempitten en pinda’s, vlak achter het raam. Wil je wat lekkers: kom dan maar halen!

 

Op nog geen 2 meter afstand van waar ik zit (aan de eettafel) hippen koolmezen heen en weer, een pit pakken en dan snel de tegenoverliggende struik in (toverhazelaar) om hem daar los te hakken.

Vorige week had ik al 2 keer 9 stuks koolmezen van voedergaasjetafeltje naar struik en weer terug. Boven die tafel heb ik 2 grote takken vast aan zware stoelen geknoopt zodat er kan worden aangevlogen op een tak, en tevens kan je dan aan die takken weer van alles hangen zoals vetbollen en pinda’s. Zo waren er dus ook 4 staartmezen vlak voor m’n neus op de vetbollen, waanzinnig mooi die gastjes!

Terug naar de foto, erachter staat een voederhuisje op het gras voor de iets schijteriger soorten, wel met gewoon vogelvoer. Een grote hit is ook de rozenstruik (Rosa Kiftsgate) daar zijn de lijsters helemaal dol op. Hij hangt vol met kleine rozenbottels, precies goed voor een atje (= in één hap/slok naar binnen). Daarachter, tussen de struiken staat een waterschaal. Ja, en wat zat daar in vanochtend??? Echt waar, een schitterende appelvink vrouw! Mijn dag kan niet meer stuk.
Bij deze de tellijst van afgelopen week.

 

Wie doet er nog meer mee? Laat mij of Greet weten als je een turflijst wil hebben opgestuurd.
In de volgende weken weer een stukje hierover van Greet en wellicht andere mede tellers.
Groetjes Carol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén