www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek

Verkort weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 38. 20 sept. – 26 sept. 2021.

Maandag:

Er zitten al een paar weken 2 Boomklevers in het Windbos.

Dat is een leuk soort die we hier niet jaarlijks tegen komen. We hebben gezien dat de vogels bezig zijn met wintervoorraden aanleggen. Dat is een goed teken, want dan lijken het blijvertjes te zijn. Wellicht hebben we volgend jaar een nieuw soort als broedvogel in onze wijk.

Maryse heeft de IJsvogel weer gespot; ook Levien kwam hem tegen bij de beek en inmiddels hebben steeds meer mensen de vogel gezien.
De beste plek om hem te spotten is tussen de gracht en kwelbeek bij de Huiszwaluwtil.

Ook de Grote Gele Kwikstaart zit weer rond de Kwelbeek.


Woensdag:

Vandaag zijn Marlies en Greet verder gaan maaien en snoeien in het Windbos bij de open plek en bij de vogelvoederplek.

Iemand was ons al voor geweest met het maaien van de open plek.
Dat was fijn want die plek is nodig voor de nachtvlinderexcursie van komende vrijdag.
Ondertussen had Jan een mail van Henk Winter (Gemeente) ontvangen. over het voorkomen van Parelvederkruid in de beek.
Ruud Mike en Greet hadden bij het plaatsen van de eenden korven vorige week deze mooie waterplant ontdekt bij de “waterhoen-korf” en op waarneming.nl gezet. Daar was de gemeente snel achter. Eén van de stadsecologen  merkte de waarneming op en gaf aan dat dit een zeer agressieve invasieve soort betreft en onze flora ernstig bedreigt. Advies van Henk was dan ook: verwijderen!!!

Dus die hebben we snel uit de kwelbeek gevist. Inmiddels troffen we al hele plakkaten aan op 3 plekken. Toch wel een mooie waterplant.


Donderdag:

11 braamsluipers zijn s avonds in de wijk bezig:
Ine, Regien, Mike, Levien, Johan, Ad, Corinne, Hester, Greet, Yvonne en Nicolette.

Borders, riet in en om de kwelbeek en een stuk Windbos werden aangepakt.
Hester en Corinne hebben het hele natuurpad tot aan AH geschoond van zwerfafval, te vies voor woorden, er zat zelfs mensenpoep tussen.
Ze hebben 2 vuilniszakken vol opgehaald.

Het “Braamsluiper” seizoen is bijna ten einde, het wordt al erg vroeg donker.


Vrijdag:

‘s Avonds was er een nachtvlinderexcursie voor de “Flevokijkers”, een jeugdclub van de Vogel- en Natuurwacht Flevoland en voor buurtbewoners.

Er werd begonnen met het zoeken naar vleermuizen met behulp van een batdetector, zo’n apparaatje zet het geluid van de vleermuizen om in een geluid wat mensen wél kunnen horen. Mensen kunnen het hele hoge geluid van vleermuizen niet horen. We hoorden Dwergvleermuizen.

 

Daarna gingen we via een pad dat met kaarsjes was aangegeven het Windbos in. Met zaklantaarns zochten we naar stroop wat op de bomen gesmeerd was om de vlinders en andere nacht beestjes te lokken.
We zagen piramidevlinders, naaktslakken, tijgerslakken, spinnen, pissebedden en hooiwagens.
Onderweg kwamen we 3x een gespannen laken tegen met erboven een hele felle lamp om de nachtvlinders te lokken. Er waren vooral veel Buxusmotten, zowel de lichte als de donkere vorm. 
Ook SchimmelspannersAgaatvlinderHagedoornvlinderHuismoederGroente-uilAppeltak en behoorlijk wat micro’s waaronder een mogelijke zeldzaamheid, de Azalia Steltmot. Maar die moet nog goedgekeurd worden en is dan de eerste voor Flevoland.
Totaal zagen we 24 verschillende soorten nachtvlinders, niet zo veel als we verwacht hadden met het mooie weer.


Azalia Steltmot

 


Ondertussen zorgde Mike dat het kampvuur lekker aan bleef op het volleybalveld en konden de kinderen lekker marshmallows roosteren boven het vuur. Het was een zeer geslaagde avond/nacht.

Deze berichten en de vlinder foto’s zijn door Greet aangeleverd en de foto’s van de kinderen om de vuurkorf door schoondochter van Ine.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén