www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Vogelbos, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2021. Week 10. 8-14 maart

 

WWH Anouk is niet meer. Bankroet getest. Aangifte vandalisme aan bomen. Vogelbos boomplantdag.

Maandag

Verzekeringen, die moeten goed op orde zijn. Rob en Bram lezen zich suf en corresponderen met onze verzekeraar.

Lap neemt de tijd voor een afvalronde. Met velen heeft hij een onderhoudend gesprekje. Lap vertelt mij dat alle gaten voor de nieuwe vogelbosbomen al gegraven zijn. Onderweg ziet Lap bloeiende maagdenpalm.

Arjen constateert vandalisme aan bomen.

Hij plaatst nabij de gewraakte locatie enkele bordjes  en Arjen  doet aangifte.

Volgende week maken wij kennis met een nieuwe wijkagent. Ook dit voorval zal onder zijn aandacht worden gebracht.

Dinsdag

Rob schroeft een bekisting voor de schommel op orde.

Woensdag

Eerder is gemeld dat er een nieuwe bank in het krachtbos is geplaatst.

De bank heeft een naam.

Het KBB testcentrum kreeg er lucht van en heeft een testrapport uitgebracht.

“Paniek in de keet van het KBB-testcentrum en alle hens aan dek. Via een (enigszins anonieme) melding van ene C. werd het testcentrum in kennis gesteld van plaatsing van weer een nieuwe bank in de omgeving van het Krachtbossie. Dus alle medewerkers werden teruggeroepen van corona-reces en de testers op pad gestuurd om deze bank te evalueren. Een tip is om deze bank te onderzoeken bij niet al te donkere weersomstandigheden, want vanwege de schutkleur is hij (de bank) dan moeilijk te vinden. Het bijzondere is dat deze bank wel een naam mag hebben, in tegenstelling tot menig andere bank in deze omgeving. De naam zal geen betrekking hebben op de kosten, die zijn gemaakt bij de productie van deze zitgelegenheid. Zo is er bijvoorbeeld bij de 2 zitplanken sprake van verschil in lengte, hetgeen wat slordig oogt. De bank schijnt geïnspireerd te zijn door de zgn. leugenbankjes, die wel eens in havens zijn te vinden, maar de diepere betekenis achter deze inspiratie ontgaat het testpanel want er is geen uitzicht op een haven. Ah, dat is natuurlijk dan ook de leugen.

De bank bevindt zich wel op een hele mooie plek van Almere-Haven met uitzicht op een “tiny forest”. In de nabije omgeving is een ware uitspatting van creatieve pareltjes te vinden, die het verblijf hier tot een artistiek hoogtepunt brengen. De bank in al zijn eenvoud geeft dan een gevoel van rust en balans. Het testteam was ook bijzonder gecharmeerd van het fraaie naamplaatje, dat deze bank extra cachet geeft. De buurt is weer een mooie plek om te zitten rijker.”

Donderdag

Het stormt . En niet zo een klein beetje ook.

Arjen ziet dat het water van het Gooimeer de dijk opslaat. Ook is er een gevuld hondenpoepzakje in een wat de waterbakken gewaaid. Wat een kracht heeft zo een  storm !.

De wadi stroomt weer van begin tot eind.

Lap speelt een spel op het grote veld. Hij ziet de takken uit de populieren waaien. “Ha, mooie reactie en conditietest”, denkt hij. “Ik ga die takken vangen voor ze op het heilige gras van Bram vallen.” En weet je wat, het lukt ook nog. Als verzetje tussendoor verzint hij nog een spelletje; molshopen plat meppen.

De gemeente schenkt niet alleen nieuwe bomen voor het vogelbos. Ze levert ook nog eens boompalen en boomband. Goede zaak. Lap sleept gelijk de palen naar de gewenste plek in het vogelbos.

Daar ziet Lap een scheve betonpaal. Dat kan niet. Dat komt niet door de storm.

Tot slot haalt Lap compost op ter voorbereiding voor de bomenplant in het vogelbos.

Vrijdag

Martin en Johan doen  de grote afvalbakken ronde. Zij passeren de boodschap van Arjen.

De mannen voelen zich als frisse jonge blaadje.

Voorbije weken hebben wij de successie van bollen gehad. Krokus gevolgd door narcis. Vandaag het sluitstuk. Arjen ziet de eerste bloeiende hyacinten.

Het verval van de eenden korf gaat nu hard. Wij zijn toe aan een nieuw exemplaar.

In het bos is er altijd sprake van afbraak.

Met tranen in de ogen  laten Simon en Magda het volgende weten.

“Beste buurtbewoners,

Hierbij laat ik jullie weten dat we Anouk, alias de wijkwerkhond, hebben laten inslapen. Het koppie wilde nog wel maar het lijf niet meer. Ze is 13 jaar en bijna vijf maanden oud geworden. Voor een Oud Duitse Herder is dat een zeer hoge leeftijd.

De wijkwerkochtenden waren voor haar altijd een feestje. Ze hoorde bij het meubilair. Het zal even wennen zijn zonder haar maar ze heeft een pracht leven gehad,  in totaal 16 pups op de wereld gezet waarvan een aantal is opgeleid en heeft gewerkt als blindengeleidehond. Het is goed zo. “  

Zaterdag.

Geen NLDOET. Vanwege de vigerende  corona regels is de actie van het Oranjefonds verplaatst naar 29 mei. Toch is er een actie vandaag. VOGELBOSDOET.

De vogelbossers zijn als de vroegelingtjes die overal in bloei komen.

Het vogelbos is na vandaag 9 bomen rijker, twee krenten, twee beuken, twee eiken en drie hazelnootbomen. Voorwaar een goede vervanging van de gevelde vier abelen. Mooie duurzame bomen voor een fraai beeld over een jaar of 20. Ja bij ons is de kans groot dat het gezegde opgaat. Boompje groot, plantertje dood. De vogelbossers zijn met de actie de hele ochtend bezig. Hard werken maar een mooie investering voor later. Lap doet verslag; “We waren even bezorgt of het wel doorging in het vogelbos vanwege harde wind en regen. Maar het viel reuze mee gelukkig want dit was de laatste kans vanwege het broedseizoen om de laatste zeven bomen te planten in het bos. We hebben hard moeten werken maar het is gelukt. Eerst slepen met de bomen met zware kluit. Daarna de plantgaten uitdiepen en het boren

en plaatsen van de boompalen inclusief monteren van de steunbanden. 

Dit alles is gedaan door Anneke, Marrie, Nicolette, Greet, Ruud, Martin, Johan en mijzelf.

Na de koffie ronde verzorgt door Elise, Adrie en Rob

heeft Greet nog veel braam weggehaald in de vlinderstrook en aangeharkt, daarna hebben Marrie en Anneke nog 5x Gelderse roos geplant in de vlinderstrook.

Martin heeft ook nog leuke foto’s gemaakt en filmpjes. Het was een geslaagde werkdag.”  

Hester is bezig met de voorjaar schoonmaak van het ‘dijkje’.

Zij ziet het eerste geel van het klein hoefblad.

En ziet een boom bij de beek met wonderlijke vruchten.

Van welke boom zijn die vruchten, vraagt zij zich af. En die vraag verheffen wij tot vraag van de week.

  1. Winnifred

    Ach….Anouk! Dag Anouk!

  2. Yvonne en Henk

    Wij aan het werk in het perk naast Simon en altijd onze grote vriendin Anoek erbij, dat is een heel groot gemis.
    Zoveel jaar plezier van haar gehad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén