www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend, Windbos, Zagerij

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 51 . 14 – 20  december 2020.

 

Jan dicht het gat van Jan. Wij schrijven een nieuw hoofdstuk essentieel zelfbeheer in de tweede lock down middels een speciale essentiële zaagdag en WWO. Scholen dicht en gelijk is er vandalisme op de plek. Kerstverlichting flonkert.

Maandag

Martin, Joop en Lap ruimen riet hopen langs de kwelbeek . Vier karren vol met afval worden afgevoerd naar de hoop van Joop.

Tja. Ondanks een lawaai protest van op pannen meppende wappies klinkt het luid en duidelijk uit de mond van Rutte . Wij gaan op de lock down herhaling. Geen Schiphol of Action variant maar wij gaan voor de meest zuivere zelfbeheer variant.

Dinsdag

Arjen heeft een ijsvogel op de plek gezien. Greet ziet een appel en een goud vink. Ook tijdens de eerste lock down steeg de interesse voor vogels naar duizelingwekkende hoogten. Als een virus als het ware. De nieuwe lock down is nog maar net afgekondigd of er lopen er al twee met de symptomen van dat vogel virus rond. Het duo Elly en Thom is bij de boog bezig. Ook zij zien ze vliegen. De kauwtjes!

Het duo Johan( rilbaas) en Ad(rilmaatje) is bezig met eerste klas coronaproof rilwerk. Johan; “wij maken de rillen 1.5 meter breed en wij werken ieder aan een kant. “ De rilmannen genieten met volle teugen om met dit warme weer mooie nieuwe rillen te bouwen. Zij zien plots een mini kraantje het bos in rijden. Heel stiekum. “Zeg Jan, wat ben je aan het doen?”, vraagt Ad.

Nou ,zegt Jan betrapt ,” ik heb begin dit jaar een pracht van een reliëf vol pad gegraven. Laat ik nu van verschillende buren horen dat ze zo hun eigen gedachten hebben over dat reliëf. Er zijn er zelfs die het hebben over het gat van Jan. En over de fietscrosbaan van Jan. Dat gaat mij te ver. Ik ga nu het jaar goed afsluiten en de boel wat afvlakken. Ik kan het niet hebben dat ik nog jaren wordt aangesproken met  ,Mooi gat Jan. Hoe gaat het met je gat Jan?”

Nadat Jan aan zijn gat gekrabd heeft rupst hij naar de plek alwaar hij samen met Regien en Mike een laurierhaag plant ter hoogte van de nieuwe schommel locatie.

Het levende fossiel, de metasequoia, zet Jan een paar meter opzij.

Woensdag

“Zijn er nog kleurtjes te vinden in de buurt”, vraagt Arjen zich af. Met de volgende kleurtjes komt hij thuis.

Mooie avond voor de kerstverlichting, denkt Arjen. Hij selecteert de volgende plaatjes voor jullie.

Donderdag 17 december 2020. Zaagdag

Met 15 deelnemers die solo en in tweetallen bezig zijn wordt een geweldige hoeveelheid essentieel werk verzet.

Rudy, Arjen en Thom zijn de zagers. Nicolette, K&B de transporters en Regien, Nanette, Susan, Johan, Fred, Lex, Chris, Mike en ik rillen, clematissen en ruimen. Op een gegeven moment zegt Johan; je kunt wel zien dat Arjen alleen maar oog heeft voor zijn zaagblad. Normaal is hij oplettend in de natuur. Moet je nu eens zien wat ie allemaal mist.

Het is minder gezellig dan anders. Zo merk je dat werken alleen ook niet alles is. Het praatje en het dolletje vormen bij ons een kers op de taart. Als wij allemaal gevaccineerd zijn is organiseren wij snel een inhaal oefening. Met de vaccinatie zijn wij lekker snel aan de beurt. Maar of dat voor de volgende zaagdag gebeurd zal zijn ,  betwijfel ik.

Er wordt een cadeau van de gemeente gebracht. Geen kerstboom maar een Pyrus Communis Gieser Wildeman. Die boom is een vervanger voor de boom die het loodje heeft gelegd in de boomgaard op het grote veld.

Kinderen zijn niet naar school . Het is razend druk op de plek. Er is grote treurnis bij de wiebelbrug. Schorriemorrie hebben de touwen doorgesneden.

Ook hier Urkse toestanden,  Wij zullen aan Jan vragen om een nieuw eilandje te graven. Wij zetten er een paar bordjes op met opschrift WierdenUrk en wij nodigen al het gajes uit de buurt uit om op dat eiland te gaan zitten en dan laten wij met zijn allen dat eiland afdrijven. Ophoepelen. Daaaag gajes.

K&B hebben nog tijd voor een grote afvalbakken ronde.

Vrijdag

Nog een welkom cadeau van de gemeente. Een veegmachine doet zijn uiterste best om de goten bladvrij te maken. Daar moet ie wel een paar keer voor heen en weer. Het resultaat is zichtbaar aantrekkelijk.

Rob heeft pallets gescoord in Nobelhorst. Wij halen ze op en lossen ze bij de container. Rob gaat ze demonteren zodat het hout hergebruikt kan gaan worden op de plek.

Zaterdag 19 december 2020. WWO.

Een wijkwerkochtend zonder een vaste begin en eindtijd en geen tot weinig gemeenschappelijke momenten. Anders dan anders. Moet niet zo blijven maar het goede gevoel over de essentiële WWO variant van vandaag resteert.

Greet en Hester ( op het dijkje),

Carol en Jos ( in het krachtbossie) ,

Hans K ( rozenpiramides) ,Rob , Bram en Lap( bij de container)

Levien (bij hem voor de deur),

Marlies ( voor haar deur),

Simon ( heeft ook een deur) ,

zijn al bezig als er voor de anderen toch nog een semi gemeenschappelijke aftrap is op ruim 1.5 meter is.

Er wordt even stil gestaan bij ziekte in de buurt en bij inbraak en vandalisme. Van de week is er ingebroken. Hup , de cilinder van je deurslot is er zo uitgetrokken en het gilde heeft vrij spel. Jos en Lap hebben tips ter voorkoming. Zie hiervoor het aparte bericht. De aanwezigen gaan na deze tips snel aan de slag. De border tussen 50 en 51 wordt aangepakt

en het gehele fietspad wordt schoongemaakt van bladafval.

Velen zijn bezig met de wedstrijd tegen de clematis, er wordt gerild,

er wordt hout opgeruimd,

er wordt een boom geplant

en er wordt een begin gemaakt met het plantklaar maken van een strook langs het nieuwe natuurpad ter hoogte van de Laren.

Om half 12 is er voor elke deelnemer de gelegenheid een mooie kaart

en een kerstbrood in ontvangst te nemen. De 42 deelnemers ( Rob, Bram, Paul, Lap, Hieke, Rudy, Anita, Paula, Nicolette, Fred, Carol, Jos, Yvonne, Henk, Regien, Levien, Dante, Tim, Mike, Ruud, Chris, Karin, Johan, Alfred, Diana, Lauren, Cynthia, Els, Ine, Eline, Anneke, Marrie, Susan, Menno, Nanette, Arjen, Marlies,Nike, HansK) van vandaag zijn content met de essentiële WWO variant van vandaag.

Johanna ziet veel mensen werken en zegt; “Elke keer dat ik door iemand naar mijn stulpje in de Hoekwierde word gereden, zegt men…’wat een mooie wijk’. Dan probeer ik een uitleg te geven over hoe dat komt en vertel ik over de diverse ‘vrijwilligers’ die dagelijks bezig zijn om de wijk mooi te maken /houden. Dat ik daaraan niet meer mee kan doen is jammer, maar wie weet lukt het me nog wel weer een keer. Voorlopig mijn complimenten en dank voor het vele werk door de diverse ploegen gedaan .Veel Gezellige en Gezonde dagen en een groeizaam 2021.

Wat mij betreft een mooie afsluiting van dit journaal. Een prettige kerst en tot volgende week.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén