www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Maaierij

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 47. 16-22 november 2020.

 

Ril concurrenten. Fietje schenkt gereedschap. Laatste maaiactie van 2020. K&B starten jutter museum.

Maandag

K&B constateren een inbraak in de keet van de VLA. Ontdaan door de rotzooi die het gilde heeft veroorzaakt doen K&B hun afvalbakken ronde.

Zie zien een kraantje de aanplant van vorig jaar opnieuw planten.

Dat was toen niet goed gedaan” zegt Harm tegen mij. “De grond moet rond de kluit goed worden doorgespit om de boom een zo groot mogelijke groeikans te geven”, vervolgt hij. “Dat doorspitten was vorig jaar niet gebeurd.”

“Ik durf het haast niet te vragen”, vraagt Mike aan Johan. “Maar mag ik een eigen ril maken” En zo geschiedde. Johan en Mike rillen op nog geen 10 meter van elkaar aan een eigen ril.

Rudy zorgt voor aanvoer. K&B, Brammetje en ik zorgen voor de afvoer van gras en riet.

En daarmee is voor vandaag het natuurbeheer rond het nieuwe pad langs de gracht geklaard.

Lap lust er wel pap van na deze geslaagde actie. Hij knipt het opschot weg uit het riet over een groot deel langs de gracht.

 

Dinsdag

Ad is met een kruiwagen in de weer. De schelpen die door een aannemer nabij de magere brug zijn gedumpt geeft hij een zinvoller plekje. Arjen schouwt de huiskamer in ontwikkeling van CC. Hij wacht en hij wacht. Geen thee vandaag!

En Arjen ziet een herfstige beek.

Elke dag verzamelen tegen vieren in de middag de kauwtjes op zoek naar een slaapplek. Een hels kabaal en maar hopen dat ze niet op je kop schijten.

Even later gloort er een fraai spektakel aan de horizon.

Woensdag

Wie anders dan de maaibaas zelf zorgt voor de laatste maaiactie van dit jaar. Op een te mooie en te warme woensdag maait hij in het krachtbossie. CC loopt daar ook rond en droomt weg bij het beeld hoe het hier over een jaar uit kan zien.

Ik maak kennis met Shanice, een docente van de HBO aeres. Wij hebben het over een bijdrage van ons voor een onderwijselement voor tweede jaars volgend voorjaar.

Donderdag

Tijdens de afvalbakken ronde van K&B vindt het duo een paar laarzen. “Wij kunnen wel een juttermuseum gaan maken”.

Na de ronde met Martin zie je Lap langs de gracht scharrelen. “Ik knip het opschot van mn elzen weg. Dat kun je later makkelijker het riet maaien”, zegt Lap.

In het bos tref je wonderlijke kleuren en vormen.

Vrijdag

Buurvrouw Fietje heeft gereedschap in de schuur dat niet meer gebruikt wordt. “Kan de wijk hier iets mee”, is de vraag. “Ja hoor”, zeg ik volmondig. Goede scheppen, harken en een sneeuwschuiver plaats ik in de container bij het overige gereedschap. Het hand gereedschap kan prima door het bouw team gebruikt worden. “Dankjewel Fietje. Nu moeten wij wel doorgaan met het maken van mooie dingen.” Heeft er iemand een gereedschapskist die niet meer gebruikt wordt?

Arjen spot appels die nog niet door de vogels zijn gevonden.

De malva gaat gewoon door met bloeien.

Het scherm van de peen hoort geheel bij dit jaargetijde.

En wat gaat er achter het silhouet van de aalscholver verscholen.?

Een pracht van een zon ondergang sluit de dag af.

Zaterdag

Ruud komt uit het bos gekropen.

Heb je onderzoek gedaan in het vossenhol?, vraag ik. “Neen, Rob en ik zijn bezig met de deur van het de vogelkijkhut. Het is daar stikdonker, nu ben ik op zoek naar een waterpas , heb je die?”.  1.5 uur later drinken wij een koppie koffie plus koek van Ine. “De deur loopt beter, wat gaan wij nu doen?”. “ Je kunt mij helpen met het maken van nog een uilenkist en kastjes voor het nestkasten kunstwerk”. Zo gezegd , zo gedaan. Wij maken een prachtige kastjes. Nu de vraag , waar komt dat allemaal te hangen?

Lap voert het opschot dat hij geknipt heeft tussen het riet af naar de korf .

Volgende week zijn er op meerder dagen activiteiten

Op maandag middag harken van de orchidee weide

Op woensdag wordt er door de gemeente gezaagd in het windbos ter voorbereiding van de zaagdag op donderdag.

Op donderdag gaan de professionele gemeentelijke  zagers verder in het vogelbos.De zagers hebben een uitloop naar de vrijdag ingeval de klus op donderdag niet geklaard kan worden.

Op zaterdag is er de WWO van november. Met weer genoeg klussen te doen. Naast de borders kunnen er kantjes gestoken worden,  worden de HB’s opgeruimd, , wordt er geplant in het krachtbossie, wordt daar geharkt en er zijn  klussen in het windbos.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén