www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Windbos, Zagerij

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 45. 2- 8 november 2020.

 

De nationale natuur werkdag is afgeblazen. Wij maken er een buurt natuur werk week van met activiteiten in de kwelplas, het krachtbossie, het orchidee veld en langs de beek en gracht. Afsluiting HB en maaiseizoen is nakende.

 

Maandag 2 november.

Het is de warmste 2 november sinds dat er gemeten wordt. En dan staat er ook nog een harde, stormachtige wind. De vrouw en mannen die op de plek bezig zijn waaien bijkans uit hun hemd.

Regien, Mike, Ad en Johan maken een plan voor de schoonmaak van de kwelplas. Er worden strootjes getrokken. Regien en Mike mogen te water

en Ad en Johan zorgen voor de afvoer van de gestoken lisdodden en riet.

Tijdens hun afvalronde komen K&B ook even kijken.

Je ziet namelijk niet vaak vrolijke imitaties van eenden in de kwelplas.

En een heuse mode show op het plankier dat voor de gelegenheid dienst doet als catwalk. Het kwartet showt de nieuwe winterlijn van de haute couture van de zelfbeheer vrije tijds kleding. De streetstyle. Kenmerkend is het volgen van de lichaamsvormen . Je ziet eea is met liefde en met de hand gemaakt. De all weather kledij is overduidelijk van een Volendammer origine met een toefje asterix en obelix als je goed naar Mike kijkt.

Regien showt slippers met een eigen sokkenlijn waar Melania Trump jaloers op zal zijn.

Ad laat een vrolijk ensemble zien met een populair patroon. Johan heeft gekozen voor het dragen van Gucci ril lijn met op wol gelijkende kledingstukken met natuurlijke kleuren.

Voor de jurering zet Ad de verdubbelaar in.

Amy en Sanne, studenten aeres,  interviewen mij tijdens een wandeling langs Nanette, aquamarijn, speelplekken in de Wierden en uiteindelijk de plek. Het gaat over onze ervaringen met spelen. Natuurlijk spelen , het spreekt de studenten hier wel aan.

Bert viert het feestje in zijn uppie, hij  schoffelt de twee borders nabij de rozenboog.

Dinsdag

Wat een mooie ochtend!!. Prachtig zonnetje die de herfstkleuren extra uitlichten.

Parkieten, kauwen en spreeuwen claimen “de boom”.

De grootste schreeuwers blijven. Als dat maar niet in de VS gebeurt!

In de middag is het weer wat minder.

Woensdag

Net als gisteren weer een mooie zonnige ochtend. De Rabo clubsupport actie resulteert  dit jaar in een bedrag van 101.75 .

Lap en Joop hopen langs de beek. Twee karren vol gaan naar de hoop. Na deze actie heeft Lap zin in nog een hopie. Bij Decia voor de deur stapelt hij blaadje voor blaadje de bladeren van de noot.

Alhier vindt Lap de inspiratie en motivatie om hopen te gaan slechten. Met zijn maatje Martin is afgesproken om zaterdag te gaan maaien. Maar dat is meer molshopen bulldozeren dan maaien. Dus wat doet Lap. Hij loopt de hele wijk door om molshopen te vlakken.

Arjen , Jurriaan

en Rudy ruimen de depots van vorig jaar gezaagd essen hout op. Anton helpt ook mee.

Harm Slagter van de gemeente schouwt de zieke essen in het windbos langs het Hoekwierdepad.

En even verderop de populieren in het vogelbos. De bomen vormen een gevaar voor gebruikers van het fietspad. Op 25 en 26 november zullen de bomen geveld gaan worden. Deels met behulp van een hoogwerker om zo min mogelijk schade aan te brengen. De zaagploeg zal eea gaan opruimen.

Nadat CC door studenten is geïnterviewd zetten Carol en ik de plantvakken uit die morgen gegraven gaan worden in het krachtbossie. Op de plek is er een oploopje als Tim zijn vangst van de dag laat zien.

Donderdag

Wij ondergaan een geweldige herfstdag. Wie zijn wij? . Dat zijn maaier Hendry

en kraan machinist Gertjan ,

beschikbaar gesteld door gemeente Henk. Bij het maaien van de orchideeweide wordt er geholpen door Regien, Simon, Johan, Bram en K&B, die aansluiten met trekker en kar na hun afvalbakkenronde. Rudy horen wij zagen in het windbos.

In het krachtbossie houdt Carol graver Gertjan in de gaten.

Dat werk verloopt voorspoedig en tegen de middag zijn alle graaf wensen van Carol cs gehonoreerd. De verleiding kracht van Carol is groot. Gertjan poot een berkenstam opdat Carol weer crea kan zijn.

Er kan geplant, gezaaid en geknutseld worden. Maar dat is voor later. Joop zien wij aan het werk langs de beek.

Het afplaggen ten behoeve van  een positieve impuls voor de orchideeën gaat goed. Iedereen heeft plezier van het mooie weer en het zichtbare resultaat van de inspanningen. Tot het waterschap arriveert .

Het is het stormseizoen en dan mag je niets doen in de bescherming zone van de dijk. Die regel was even aan mijn aandacht ontsnapt dus wij staken het werk en verplaatsen dat naar uitvoering in het voorjaar. Jammer van het fraaie werk van Gertjan, maar het zij zo.

Nu die kraan stil staan, kan ie mij niet helpen met het vlakken van de molshopen,” vraagt Lap. “Had ik graag gedaan” ,zegt Gertjan, “maar voor mij zit de dag er op.” En zie daar loopt Lap met de spade de mollen achterna.

Vandaag was de catering goed verzorgd door Carol

en Ine.

Vrijdag

Om 800 uur zijn kraan en maaier al weer in de weer. Gertjan  herstelt eerst het werk van gisteren, schuift nog wat hooi bij elkaar

en zorgt daarna  voor het begin van een natuurpad langs de gracht .

Met vallen en opstaan zorgt de maaier voor het maaien van het gehele krachtbossie. Vallen en opstaan omdat de gebruikte maaimachines panne hebben en niet de gehele dag inzetbaar zijn. Daardoor blijft het maaien langs de beek achterwege. Assistentie van de maaier wordt verzorgd door Mike, Carol , Jos en ik. Greet harkt het door Rudy gemaaide stuk ter hoogte van de til. Aan het eind van de dag laten de spiertjes weten dat er twee dagen hard gewerkt is.

Zaterdag 7 november 2020.

Vandaag is het de gecancelde nationale natuur werkdag. Maar de dag is voor velen te mooi om niets te doen i onze woonomgeving . Greet,

Carol en Jos harken en hopen een gedeelte van het  gemaaide gras en riet van het krachtbos en nabij de til. Bij de til oefent Rudy met zijn slagmes in het riet langs de gracht.

Als toetje planten Carol en Jos struweel struiken in een van de gemaakte borders.

Joop maait langs de beek.

Martin maait bijna ons gehele areaal.

Dat is gelijk de afsluiting van het maaiseizoen. Rob, Bram en WW halen een tiental uitgebloeide en lelijke HB’s weg.

Levien en Arjen wonen langs de bosrand en storten zich op de blaadjes. Op de plek is het gezellig druk in afwachting van een spectaculaire afsluiting van niet een nationale natuur werkdag maar een zeer geslaagde buurt natuur werkweek.

  1. Johan

    Ik heb werkelijk blauw gelegen om de catwalk beschrijving van de werkzaamheden op maandag. Paul, bedankt voor de lol.

  2. Maryse

    Als je er zelf niet bij bent ,sta je helemaal verstomd van wat er allemaal gebeurt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén