www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 44. 26 oktober  tot 1 november 2020.

 

Let op, jonge pyromanen actief. Dump door aannemer gemeente in windbos. Paaltjes terug.

Maandag

Dat is leuk, ook in een niet WWO weekend zie ik mensen druk. Nike zetelt in haar rozenlabyrint en Levien is met hulp van de kinderen uit de straat op gevallen blaadjes jacht.

Tijdens hun afvalronde treffen K&B vandaag een illegale dump in het windbos.

Gezien de sporen is met een stevig voertuig graszoden en materiaal van een half verharding nabij de magere brug gestort. De mannen zijn helemaal ontdaan door deze constatering. Om de zinnen te verzetten gaan zij in de nabijheid van de dump demonstratief met de onkruidborstel aan de gang. Als illustratie dat wij het graag schoon zien.

Brammetje , Johan en ik gaan wilgentenen scoren voor inboet van de tipi’s en vervanging van dode wilgen langs de beek. Het oogsten verloopt voortvarend evenals het bijplaatsen van tenen in de tipi’s. “Morgen ga ik verder met deze mooie salix oogst”, zegt Johan.

Ik monteer op verzoek van gebruikers van het mussenhotel enkele opstapjes voor de allerkleinsten en ik monteer de door Tim gevonden bel weer op zijn plek terug.

Er spelen meerder kleintjes onder de 4 jaar bij de hut. De ouders zijn vol lof over ons werk.

Wij ontvangen van de gemeente plantgoed tbv struweelborders in het krachtbos.

Dinsdag

Johan vervangt de dode knotwilgen langs de beek. Het is herfstig weer. Paddenstoelen weer.

Woensdag

De door de aannemer abusievelijk verwijderde paaltjes worden vandaag terug gebracht. Ik zal ze morgen terug plaatsen.

Donderdag

K&B zorgen voor een vuil ronde.

Daarna stort Lap zich op een grensgevalletje .

Bij no 126 haalt Lap het vuil bij de schutting weg. “Wat een service Hans”, zeg ik. “Ja, als ik aan kom lopen heb ik er ook voordeel bij , ziet er zo toch knapper uit”. “Geen speld tussen te krijgen Hans.”

Ik spreek Jet en Ilse, studenten van Aeres. Voor school doen zij een onderzoekje naar de zin en onzin van onze wandelpaden. Ook jij kunt hierover benaderd worden. Ik ben wel benieuwd of onze wandelpaden nog een functie vervullen.

Nanette en Cerise snoeien bij de moestuin ingang de rosa guirlande d’amour. Met liefde uiteraard.

Wilma komt ontdaan aanlopen. “Wat is er loos Wilma?”. “Kom maar mee, de hut staat in de fik”. En inderdaad, vlammen slaan meters hoog bij Frank achter. Als wij komen aanlopen komt Frank net met emmers water aangelopen. “Ik zat thuis te werken en zie ineens hoge vlammen”. Wilma. “ Gisteren heb ik twee jongens aangesproken en gevraagd geen fikkie te steken. Nu is het uit de hand gelopen, droog hout van de hut en droog rilhout  vatten zo vlam.”

Vrijdag

Arjen ziet een tros kardinalen voorbij komen.

Ook kijkt hij naar de brandplek van gisteren.

Zaterdag.

Het is een mooie halloween dag. Het is zaterdag 31 oktober en velen , 43 deelnemers, hebben zin in een WWO’tje.  Blaadjes opruimen, Werken in en aan de borders en werken aan het vergroten van de biodiversiteit.

Arjen slaat alarm. “Van middag ca. 15:00 zag ik 5-10 “blonde jongens” in basisschool/brugklas leeftijd het bospad naar de hut in lopen. Omdat ik het niet vertrouwde ben ik door het bos naar de hut gelopen.Er was alweer een brandje met vlammen op kniehoogte aan de gang. Bleek dat ze een compleet Esbit aanmaakblokje voor de BBQ gebruikt hadden. Bij mijn aankomst sloegen ze op de vlucht. Ik vond het belangrijker het vuur te doven dan achter de jongens aan te gaan of foto’s te maken. Ik heb tezamen met twee buurjongens  die later kwamen kijken, opgeruimd, de resten van de hut op de ril gedaan en de grond weer met bladeren afgedekt. Jan Wind en Frank Rotgans (was later in zijn tuin bezig)  op de hoogte gebracht en gevraagd de boel in de gaten te houden. Het lijkt bijna een structureel probleem te worden.”

In de middag ben ik met Tim op de plek. Een nieuw netje en een cuvet. Prachtige vangsten die goed te bekijken zijn. Passerende Johan en Ruud moeten er ook aan geloven. “Moet je zien wat ik gevangen heb” .12 stekelbaarsen, libelle en juffer larven in alle soorten en maten.

Volgende week donderdag en vrijdag beschikken wij over een kraantje en een vingerbalkmaaier. Beschikbaar gesteld door de gemeente. Het orchidee veld en krachtbossie en delen langs de kwelbeek gaan gemaaid worden.  vervolgens wordt een deel van het orchidee veld afgeplagd en worden de plantvakken in het krachtbossie voorbereid. Voorts is het donderdag de eerste zaagdag van het nieuwe zaagseizoen. Op diverse plekken wordt er gezaagd. Voor aanvullende info weet je mij te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén