www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 40. 28 september – 4 oktober 2020.

 

Het plantvak langs het hoekwierdepad is opgeschoond. En voorzien van nieuwe beplanting. SuperLap krabt zich een ongeluk. Bonte avond braamsluipers. Deur in vogelkijkhut.

Maandag

K&B zorgen voor een snelle afvalbakken ronde. Zij willen op tijd zijn bij Ad, Johan en mij

om te helpen met het vervolg van de schoonmaak van het plantvak langs het hoekwierdepad. K&B voeren twee volle vrachten met lisdodde af.

Het riet gaat op de broeihoop rond de biodiversiteitsboom. Het is stil bij de kinder speelplek. “Komt niet vaak voor” , zegt Johan.

K&B vervolgen de dag met snoeiwerk langs het windbos.

Arjen plukt een fleurig boeketje.

Dinsdag

Een vriendin van Nanette heeft het over een perenbomen depot. “Ik durf het haast niet te vragen,” zegt Nanette. “Maar zijn er enkele bomen beschikbaar voor onze buurt?” Samen met Johan plaatst ze de perenbomen in depot van het volleyveld.

Regien scoort voor ons vier viburnums . Ook afkomstig van een actie, niet weggooien maar hergebruiken.

Nog een goede actie, deze keer van de gemeente. Zij zorgen voor een onderhoudsactie van de speelplekken in de driehoek.

Nog een actie van de gemeente. In het suffertje staat dat Joop gedecoreerd is voor zijn beekprestatie. Joop gefeliciteerd.

Rob maait in de wijk.

Woensdag

Vroeg in de ochtend zorgt de Reiniging voor het verwijderen , met dank, van de twee groen afvalhopen langs de beek. Ad maait het buitengebied

en Rob de J. bezoekt een tentoonstelling en is enthousiast.

“Een erg leuke tentoonstelling”, zegt Rob. “En nog gratis ook.  Op vier plaatsen in Almere is een leuke fototentoonstelling van oude en nieuwere luchtfoto’s van de diverse stadsdelen. Mooi om te zien.

Ik mocht met toestemming in het stadsarchief een deelfoto maken van Almere Haven anno 1982. We zien de Kornbrug, het begin van het Vogelbos en de bomen rond het grote veld. En verder is bij ons nog helemaal niets zichtbaar van enige bebouwing. In oktober 1984 kwamen wij in ons opgeleverde huis wonen. Meer info: //www.almerecentrum.nl/nl/agenda/1983645766/almere-boven

Op vier plaatsen in de stad zijn steeds verschillende foto’s met de bijbehorende verhalen te zien. In het Stadsarchief Almere (tot februari 2021) zijn de verschillende stadsdelen het onderwerp, in De Nieuwe Bibliotheek in Stad (tot 10 oktober) ligt de focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort. In het derde deel van de tentoonstelling, in De Nieuwe Bibliotheek in Haven (tot 27 november), staat dat stadsdeel centraal, terwijl Buiten het onderwerp is in het Erfgoedhuis Almere Buiten (tot 27 november).”

Donderdag

Regien, Mike en ik maken een tentje op het volleybalveld. Een tentje om droog onder te kunnen werken. Wij maken niet een maar twee sloten in de deur. Dat is precisiewerk dus dat duurt even. Dat tentje blijft niet onopgemerkt. De halve ochtend cirkelt er een helikopter boven onze hoofden.

“Wat doen die lui daar toch?” Tegen 11 uur verhuizen wij naar de vogel kijkhut. En daar blijkt dat , gotver de gotver, de deur niet past.

Dan maar eerst even koffie met gebak om de grote teleurstelling te verwerken en om een plan de campagne te maken. Hut slopen of de deur aanpassen? . Wij kiezen voor de tweede optie. Het is een uur als wij de aanpassing hebben uitgevoerd. Wij willen een happie doen en omdat de regenverwachting niet gunstig is ruimen wij ons bouw bivak op. Een ander keer maar afhangen die ……deur.

Druppels, druppels en nog eens druppels. Arjen kan er geen genoeg van krijgen.

Lap heeft goesting vandaag. Zijn maatje voelde zich wat gammel. Eerst leegt Lap de afvalbakken. “Duidelijk te merken dat er minder mensen buiten zijn want ik haal nog niet helft van normaal op”, zegt Lap. “Wat ga ik vervolgens doen “, vraagt hij zich af. “Borstelmachine is nog niet helemaal in orde, weet je wat ik ga de gootjes krabben” En wie krabben zegt, zegt ook bezemen en afvoeren. En ja hoor , bijna de gehele dag ligt Lap in de goot. Ik neem mijn petje af.

In de avond is het de  bonte avond van de braamsluiperij. Op de plek ( Regien, Menno, Ad en Mike) en langs de beek( Levien, Ruud, Greet, Hester, Carol, Jos, Johan, Lap, Ine  en ik)

wordt gewacht tot dat het droog is. De maan komt op en alle seinen staan op groen.  Het vuurtje laat even op zich wachten maar als dat vuur lichtend is kan de pret beginnen. Yvonne, Nicolette, Marlies, Henk zijn ook aangeschoven. De club is compleet. Geheimzinnig richten Greet en Hester een tafel in. Johan reserveert een hoekje voor glasgerinkel.

Na de data van het voorbije seizoen en een eerbetoon aan Greet bespreekt Greet het resultaat van de vogelquiz. De inbreng van de koeien van Menno en de roofvogels van Levien worden uitvoerig geroemd. Ook passeren de lachstern , de draaihals en voorbijvliegende slobeenden. En daar klinkt helder klaroengeschal. Niet een, niet twee maar drie eerste prijs winnaars. Carol, Mike en Hester. Zij storten zich op de rijk gevulde prijzentafel. Gelukkig zijn Marlies en Regien verslagen. Na al dat formele gedoe start het bal rond de bar van Johan. In zijn proeverij laat hij Jos maar ook de anderen proeven dat er meer is dan veldwijn onder de sterrenhemel. Warme vegaballetjes verhogen de pret. Als het vuur is uitgebrand is het feestje voorbij. “Die hele braamsluiperij kan mij gestolen worden, hoor ik iemand zeggen. “Ik doe alleen mee vanwege de afsluitende avond. Ik kan niet wachten op 2021”.

Braamsluiperij 2020; de data;

  • 27 aaneengesloten weken, week 14 tot en met week 40.
  • 27 donderdagavonden
  • gemiddelde deelname van 11 personen per avond
  • Minimumdeelname 1 Johan. De rest had “regen”verlet.
  • Maximumdeelname 21 deelnemers tbv de voorbereiding van het afscheid van Ton
  • Werken in de Y&H border, de boomgaard, het krachtbossie, de plek, de beek en het dijkje met als gevolg grote hopen van Joop. Die hoop was op een gegeven moment wel erg groot.
  • Bijzonderheden; fiets uit de beek, opruimen windbos ter hoogte van de Kimwierde, opruimen vandalisme schade aan de hut.
  • Veel plezier na afloop rond de vuurkorf. 1x Cubaans concert.
  • Elke week opgaven behorende bij de vogelquiz. 2x is er een plenaire bespreking en is er een uitreiking door Greet van zeer bijzondere prijzen

 

Vrijdag

Perenbomen, de een wat mooier dan de ander gaan de grond in nabij de plek langs het hoekwierdepad. Regien, Johan en ik zijn de planters. De meeste open gaten in de beplanting hebben wij nu opgevuld. Ook Marlies , Greet en Hester zijn aan het planten. Dat is grover geschut en zij doen dat in het blikveld van de vogelkijkhut. Een voedertafel , hufterproof, wordt geplaatst. Het ding is zo looig dat Regien hulp moet bieden. Hier het dansje rond de nieuwe tafel na afloop.

Overal hangen nu voeder silo’s. ik heb even gekeken en de mezen en vinken vliegen af en aan.

Dus als je thuis geen mees meer tegenkomt dan weet je het. Weggelokt door de mezen verwennerij van Greet. Op de achtergrond zingt Rob, die met  K.Ubota rondjes danst in de wijk.

Zaterdag

Met dit weer weinig trekvogels, zegt Greet. Zij loopt met anderen rondjes door de buurt om zo veel mogelijk verschillende soorten vogels te scoren. “Wonderlijke vogels hier in het bos” , meldt Greet.

Bij de hut treft ze meer vreemde vogels, Rob, Ruud en mij.

Die lui zijn bezig met het afhangen van een deur in de vogel kijkhut. Dat heeft de nodige voeten in de aarde. Maar na een halve dag klinkt het sein meester. De deur hangt en kan op slot.

 

Arjen maakt een ronde en ziet dat de afbraak in volle gang is.

Arjen weet zeker dat niemand te dichtbij komt.

Onderweg maakt Arjen deze foto. Wie weet wat dat is?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén