www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 37. 6-13 september 2020.

 

Ton Huijzer is overleden. Er is veel hulp met de voorbereiding voor het afscheid van Ton op het grote veld. Nootpluk druiven Sjato.

Zondag 7 september.

Jos nodigde uit voor een nootpluk. Jos. “Mijn druiven hebben een vreemd seizoen gehad. De zonnige zomer heeft het grootste deel voorspoedig laten rijpen, met als gevolg dat die druiven nu zacht zijn en gevoelig voor zonnebrand, wespenvraat of schimmelgroei ga ik vandaag oogsten. Het gaat dan om de witte riesling-achtige Johaniter druiven en de witte zoete Solaris druiven (die al bij voorbaat in fleece zakjes gedaan).Je kunt komen kijken of meehelpen. Daarbij kan een extra snoeischaar nuttig zijn. Velen geven op zondag ochtend  10.00 uur gehoor aan de oproep van Jos.

Jammer”, zegt Jos, “nog geen 65% van het volume van vorig jaar”. Het is vervolgens lang gezellig in de tuin van Carol en Jos. Alwaar een rijke koffietafel met de edities van 2018 en 2019 pronken. In de middag zijn de witte druiven geperst en kan de fermentatie beginnen.”  Carol levert een leerzaam beeldverslag.

van links naar rechts; plukken,schonen,kneuzen en ton in onder smiley

persen en alles moet uit de ton, zonder wespen graag

 

gekneusde druiven met enzymen ca 2 uur laten inwerken en dan de pers in

socialisen en wijn van vorig jaar proeven

perskoek

aftappen most ( ongegist druivensap) uit pers

Maandag

Herfstig weer. De slakken tieren welig

en de spinnen verschijnen massaal.

Lekkere hapje voor de lijster.

De bloemetjes staan op hun laatste benen.

Na het legen van de afvalbakken pakken K&B de borsteldraad weer op.

Nu borstelen zij in de buurt van Anita. Zij vindt dat geweldig. “mooi jongens, ziet er weer mooi uit”. “Pas op “, zegt Lap. “De borstel doet het zo goed, de stukken steen vliegen je om de oren.” Het is een veelzijdige dag voor het duo want na het borstelen wordt er nog een haag geknipt. “Verandering van spijs doet eten”, zegt Lap.

Joop maait langs de beek. Ad verwijdert een door kinderen gebouwde dam uit de wadi. Die grote drol laat hij liggen. Die drol is niet van de vos die hier een nieuwe burcht aan het graven is.

Dinsdag 8 september 2020.

Ton is vandaag overleden en ligt thuis opgebaard.

Simon, Regien , Bram en ik beginnen met het schonen van het groen rond de woning van Anneke en Ton. Na afloop gaan WW en Bram laswerk verzorgen aan een Kubota. Arjen bestudeert vlinders.

En bessen.

Woensdag

Stipt op tijd. Daar zijn ze weer. Rob en Bram die de HB’s water geven.

In het water van de kwelplas kwaakt een kikker tegen zijn spiegelbeeld.

Parkieten hebben de roofvogel burcht gekraakt.

Zeg schat, is dit geen mooi plekkie om samen kleine parkietjes te gaan maken?”

Donderdag

K&B doen weer een afvalbakken ronde, ruimen groenafval hoopjes op in diverse delen van de wijk en  langs de kwelbeek.

Rudy bosmaait het talud aan de overkant , Kees bosmaait door de wijk rond  bomen en palen.

En ter voorbereiding van vanavond bosmaai ik het grote veld.

Een speciale braamsluipavond vind plaats op het grote veld.

Johan en Ad vinden het daar te druk. Zij gaan lekker met de kwelbeek wilgen aan de slag. Corrine, Yvonne, Ine, Regien, Greet, Hester, Carol , Menno, Henk, Lap, Levien en ik worden voor de gelegenheid bijgestaan door Marrie, Trees, Eline, Winnifred, Karin, Simon , Arjen en Bram. Met zoveel mensen realiseren wij in korte tijd een geweldig resultaat. Het grote veld ligt er tip top bij.

Tijdens de afterparty is het gezellig bij een knapperig vuurtje. Onze mollenvanger heeft een bijzonder reproductie snelheid bij de hoekwierde mollen geconstateerd. Nog groter dan die van een fruitvlieg. Zelfs in zijn jonge jaren kon de vanger daar niet aan tippen.

Vrijdag

Rob, Bram en ik leggen de derde en laatste kesp fundering voor het trapportaal van het mussenhotel op zijn plek. Op het moment dat Rob met zijn frees aan de gang wil gaan krijgt hij een eppie van Ruud. “Ik werk thuis vandaag, als je nu die kesp bij mij in de voortuin legt dan frees ik de gaten tussen de bedrijven door”. Rob kapt achter zijn oor maar vraagt al snel aan ons. “Zullen wij dat ding naar Ruud tillen”?.

Bram pakt de grote borstelmachien en borstelt de randen van het grote veld schoon. Na het borstelen, zo heeft hij van K&B geleerd, blaast hij de rommel van straat. Rudy

en Joop maaien ieder voor zich in hun areaal.

Zaterdag.

“Ik moet mij verontschuldigen voor burenoverlast”, zegt Ruud als Rob, Regien en ik de kesp weer komen ophalen.

Dankje Ruud. Met jouw werk kunnen wij snel verder, roepen wij in koor. Wij zien Martin maaien op het grote veld. Die is er ook vroeg bij.  Op de plek monteren wij balkje na balkje  aan het trapportaal.

Rob test met een vuistje de constructie op vandalisme proofheid.

Wij denken nog een keer dan is het trapportaal klaar.

Martin maait nog steeds. Het is de afsluiting van de maaibeurt van Kees, Lap en Martin.

In de ochtend zijn er ook vogelbossers actief.Johan en lap lopen heen.

En lopen weer terug.

Lap;” Tijdens deze vogelbos werkochtend hebben we alleen de kant aan het fietspad deze keer opgeschoond i.v.m. het afscheid van Ton a.s. maandag. Johan graaft diverse braamstruiken uit de vlinderstrook

en Marrie snoeit de struiken.

Ook Nicolette en Anita snoeien de struiken en maken de bocht weer vrij van veel opschot. Hans maakt de stammen voor de vlinderstrook vrij van overhangende planten en gras. En Menno zal nog de grasstrook voor de vlinderstrook gaan maaien. Rob is weer begonnen met gaatjes boren aan het insectenhotel wat veel tijd kost.

En Elise heeft voor de koffie ronde gezorgd waarbij Marion en Martin ook nog even aanschoven.”

  1. Gert Oskamp

    Beste Paul,

    Heel bijzonder om te vernemen dat jouw initiatieven zo mooi uit’gegroeid’ zijn in de Hoekwierde..!

    Proficiat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén