www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 32. 3 tot 9 augustus 2020.

 

Een hittegolf. Hangen in de schaduw.? Vergeet het maar en lees wat maaiers, mollenvangers, hutters, sluipers en vogelbossers hebben uitgespookt.

Maandag .20 graden

Simon veegt zijn straatje schoon. Hij ziet K&B gezellig straten ter hoogte van de mollenpassage. “Wie is de mol”, vraagt Simon. “Die onder het maaiveld of die twee erboven”. De molwhisperaars hebben geen gebrek aan aanspraak.

Lap luistert goed

en slaat vervolgens de mol op zijn kanis.

Zorgvuldig mijd ik wespen als ik een stukje ga maaien. Ik haal na afloop opgelucht adem. Geen draad meer maar ook geen steken. Rudy maait ook.

K&B legen de afvalbakken en halen nog enkele verzakkingen in de verharding op.

Dinsdag .24 graden

Arjen vindt een ontplofte leeuwerik.

En ziet Joop beken

Het is al weer anemonen tijd.

Woensdag .27 graden

In de ochtend is het nog goed werken. Dat gebeurt op meerdere plekken.

Joop is er het vroegste bij. Hij start om 800 uur bij de beek. Het is gezellig en fijn dat hij hulp krijgt van Annelies en Nicole. Met zo veel hulp verdwijnt het riet gestaag richting de hoop.

Thom veegt de spinnenwebben weg bij de steigerborder. Elly schoont de hoekborders.

Bram maait het buitengebied en Regien maait in de wijk.

Voor de zoveelste keer maait Regien het grote veld. Als Bram even bijkomt van het bosmaaien

vraagt Regien.  “Aaaaaaaaaaah Bram, ik durf het haast niet te vragen maar mag ik ook een keer een taludje”. En onder het wakend oog van de maaibaas maait Regien dicht bij de oever van de gracht.” Een tien met een griffel complimenteert” de maaibaas.

Watergeven zie ik op meerder plekken. Smorgens professioneel door Rob en Bram. Vandaag hebben zij gekozen voor de dresscode klak.

Later op de dag worden slangen uitgerold en zorgen oa Simon ervoor dat de bloemknopjes niet gaan hangen.

Mike en ik zijn actief in de mussenhotel. Afmaken van de vloer, montage van twee nokbalkjes en het maken van een achterwandje is hetgeen wij ons mee vermaken. het is druk op de plek .

 

Donderdag. 31 graden

31 graden is het om 8.30 uur zeker niet. Het is zelfs heerlijk koel. Joop is dan al bezig bij de beek.

Prima omstandigheden om te hutten vinden Rob.

Mike en ik. Wij schieten lekker op en het resultaat oogt spectaculair . The kids van een kinderdagverblijf staan te trappelen om de hut te mogen bekijken.

 

Het is een ander kinderdagverblijf dan de groep die gisteren op visite was. De directrice komt een praatje maken. “Zo mooi hier. Wij willen ook zo iets dicht bij ons onderkomen”. “Tja, zonder vrijwilligers zult u diep in de buidel moeten tasten.”, stellen wij. Als wij weg gaan staat het zweet op de rug. Het is warm geworden.

Arjen laat zien hoe het er uit ziet voordat de braamsluipers aan de gang gaan.

Tijdens de braamsluiperij een bijzonder tafereel na afloop. Is de hittegolf nog maar net gestart is er gelijk al een regendans. Of is het een imitatie van een veenmol danwel van een rups van een koninginnenpage. Greet kan het je zeggen. Bij de beek is het riet en gras maaien  , harken en afvoeren  het devies voor vanavond. Ruud en Levien wisselen het seizen af. Gelukkig heeft Lap de trekker gehaald. Dus er is minder gesleep met kruiwagens.

Mike is de enige duiker van de avond.

Er zijn dertien sluipers. Nicolle, Greet, Hester , Ine , Mini,Lap , Mike, Joop, Ruud, Johan, Levien, Menno en ik zijn van de partij. Na afloop balletjes van Mike en Ine. Dat leidt tot kleine genotsgilletjes bij Ine. “Ha”, zegt Johan. “Aandacht voor Ine haar roofvogelshow”.

Vrijdag. 33 graden

K&B doen een volle ronde met leeghalen van de volle afvalbakken. Zij zien dat Joop weer de fontein heeft geplaatst. lang leve levende vissen.

Arjen toont het resultaat van gisteren

en de mega hoop van Joop, die niet eerder zo een formaat heeft gekend. De hoop is nu zelfs groter dan de corona hoop.

Is dit vandalisme of een gevalletje te warm?

Zaterdag 8 augustus 020 .33 graden. Verslag van een dag vol met  hutters,  vogelbossers en nachtvlinders.

Goede morgen Paul”, groet Maryse om 7.30 uur. “Lekker zo vroeg”. , zegt Maryse. “Dan kun je nog lekker wat doen.”” Zo is het Maryse, hoe gaat het met je kleine?”, vraag ik. “Geweldig hoor. Zo leuk.” Het bouwteam heeft mij gevraagd vast kwartier te maken voor hun komst.  Op de plek begin ik eerst met ruimen. Gisteravond is er kennelijk erg gelachen op de plek. Ik ruim een groot aantal ballonnen  op en de verpakkingen van versnaperingen. Ruud is om 10 voor 8 de eerste. “Goede middag Ruud, Je plank staat klaar hoor.”” Fijn zegt Ruud” en hij gaat gelijk de trap op.” 1.71” zegt hij. En ik begin te zagen. Na maanden hutten is de taakverdeling helder.  Ruud gaat gelijk aan de slag met zijn dakwandje. Ruud had nog een partij planken over van een gebouwde hut in zijn tuin. Genoeg planken voor precies een dakdeel. Twee  andere dakdelen zijn door mij gesponsord. Regien en ik hebben die planken van de week gekocht bij een zaak in tweedehands hout. Daar arriveert ook Mike. Aanvankelijk helpt hij Ruud maar als Rob arriveert begint het duo aan de west dakwand. Mike verwelkomt Rob met; “hè Rob, vandaag gekozen voor je hotpants?“Als om 900 uur Regien zich meldt is de bouwploeg compleet. Er is niet direct een klusje merkt Regien. Ze pakt een hark en vist een mooi petje en een aantal ballonnen uit het water. Als Ruud gaat vogelbossen hebben wij een korte pauze. Regien neemt de plaats van Ruud in.  Wij filosoferen over een passende entree van de boomhut. Rob schud meewarig zijn hoofd. “Het is weer zover, ze verzinnen weer wat ter plekke.” Bram, Margreet en kleinkind komen kijken . “Normaal is hij niet te houden”,  zegt Bram. “Maar met zo een hoog gehalte aan opa’s en oma’s kijkt hij eerst de kat uit de boom.” Wim komt langs en kijkt bewonderend toe. Als wij het over kit voor de afwerking hebben zegt Wim. “Ik denk thuis nog wat te hebben. Ik ga kijken.” Na een kwartier is hij terug met 1.5 bus daklekdichtkit. “Geweldig Wim ,hartelijke dank.” Ik ga naar boven en spuit de bussen gelijk leeg. “Jeetje, kun je niet wat netter werken” zegt Regien. “Wat een smeerboel”. Jan passeert en roept. “Voor de slimste mens moet je bij mij zijn”. Rofat herkent de ladders en dankt voor het mogen lenen. Twee zussen met aanhang en kinderen arriveren evenals een jonge moeder met dito jong kind. Mooi om te zien hoeveel plezier ze hebben op de plek. Om de 5 minuten komt er een kleine . “Is de hut al klaar?”. De dakwand vordert gestaag, ik volg de bouwers met kit en beits.

Ik spreek bewoners van Querqus 1 over de schandelijke gemeentelijk kaalslag veroorzaakt door het intensieve maaien door de gemeente. “Hoe kunnen wij dat terug draaien.?  Al die prachtige bloemen zijn verdwenen. Voor de bloemetjes moeten wij bij jullie komen kijken. Bij ons wordt alles weggemaaid. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?. “ Ik ben het met harte met ze eens. Tegen enen, na ruim 5 uur hutten stoppen wij ermee. Het is te warm en wij zijn moe. Wij genieten nog even van het speelplezier van de kleintjes. Af en toe klinkt er een plons en een huilpartij als er iets mis gaat. Veel passanten groeten en steken hun duim op. Ik word door een van de moeders aangesproken. “Bent u de vader van Casper””. Ja, wie ben jij.” “Ik ben Vanessa” Het is lang geleden maar Vanessa was in de Meergrondentijd een vriendin van Cas. “Zo, wat leuk , woon je ook hier in de buurt.”, vraag ik. “Neen hoor,”zegt ze lachend.  ik ben getrouwd met een Spanjaard. Ik woon in Spanje en ben hier op vakantie. Iedereen hier roept dat je hier moet zijn.”

Lap snakt naar adem. “Wat hebben jullie gedaan.?”, vraag ik.  Lap; ”Voor het eerst na de corona hebben wij weer gebost.  Hotel restaureren,

paden en bosrand open knippen etc.

Met een deelname van wel 14 vogelbossers hebben wij een record aantal deelnemers en fijn gewerkt .Maar wel 2 uurtjes want het was veel te heet vandaag.

Hadden wij maar een voorbeeld aan jullie genomen en ook gekozen voor een tropenrooster. Anneke, Nicolette, Adrie, Nicole, Elise, Anita, Greet, Jessica, Johan, Martin, Rob, Ruud en ik waren van de vogelbos partij.”

Om 22 uur bouwt Greet cs drie lakens op rondom het “dijkje”. Om 22.30 uur gaan Loraine, die Tim en Daan speciaal voor het spektakel wakker gemaakt heeft , Ine en ik kijken. Prachtig feeëriek is de opstelling . Door de warmte laat elk actief nacht beessie zich zien. De lakens hangen vol met klein en groot spul.

Een bijzondere wereld vol met met uilen, boorders, spanners en moeders . Kwa grootte spant een pijlstaart de kroon.

Welterusten Greet, Dank je wel”.

 

  1. Trees

    Wauw wat een mooie wijk en mooi verslag.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén