www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Volkstuinencomplex

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 31. 27 juli tot 2 augustus 2020.

 

Ine vangt een roofvogel. Druiven negligé in sjato kwelbeek. Verlicht element in krachtbos. Bijzondere braamsluiperij. Menno fietst hem er in. Visuele voortgang mussenhotel.

Maandag

K&B doe hun traditionele afvalbak ronde. Zij schonen en knippen de Dunlophaag .

Daarmee zijn ze aan het einde gekomen van het knippen van alle hagen. “Zo”, zegt Lap, “wij kunnen weer van voren af aan beginnen”.

Ik maai een stukje kwelbeek uit. “Wat is het mooi hier”, mijmer ik.

Het gaat goed tot ik een zwerm wespen om mij heen heb. “Moet je maar opletten wat je doet”, zoemen die prikkende krengen. Als ik later onder de douche vandaan stap tel ik 9 grote rode plekken op mijn lijf. Joop ziet mij op wonderlijke wijze weg rennen van de plek des onheils. Hij markeert de plek en zegt het nest te zullen gaan aanpakken. “Ik heb al twee nesten te grazen genomen” , zegt hij.” Ik weet hoe die wespen meester te zijn.”

Dinsdag

Ook vandaag maai ik een stukje. Niet bij de kwelbeek. Daar heb ik even niets te zoeken. Ik maai rond de moestuinhaag en zie dat iemand de haag weer mooi strak heeft geschoren.

Wat is dat nu weer in de wijngaard?

Jos beschermt met huid en haar zijn aanstaande nieuwe oogst.

De zoekers naar zoetigheid gaan maar op jacht naar  alternatieven in de buurt. “Ik moet er niet aan denken als een leger van die grote groene monsters hier ten aanval trekken”, zegt Jos.

CC heeft voor andere aantrekkingskracht gezorgd.

Heb je al haar nieuwe verlichte aanwinst gezien? 

Woensdag

Bram en Rob HB’en .

Ook deze week is de watervraag niet zo groot, zegt Rob . Als gevolg van de regenval staan de bakken niet zo droog als anders. Ik maai rond het KWAM en bij de kwelbeek. Greet en Joop beken. Joop plant nieuwe planten.

En krijgt bij de beek lekker een bammetje.

Arjen vlindert en heeft weer een rijke oogst.

De knagers van het soort “rupsjes nooit genoeg” gaan gestaag door.

Het nazomert ook deze week. Bessen aronskelk,

bloeiende kogeldistel,

bloei van de zoet geurende clematis vitalba

zijn de stille getuigen.  De bramenoogst glimt je tegemoet.

Er zijn alweer paddenstoelen.

Ik spreek vlak voor zijn vakantie gemeentelijk contact persoon Henk Winter. Ik wijs hem op de stukken die meermalen abusievelijk gemaaid zijn en voor schade hebben gezorgd. Henk zal na zijn vakantie de tekeningen aanpassen en zorg dragen voor een afspraak met de nieuwe leidinggevende van beheer.

Donderdag

Er gaat weer een machine op vakantie. Vandaag brengen K&B de kleine borstelmachine naar Lunteren voor een grote onderhoudsbeurt. Thuisgekomen wordt op deze vakantiedag de afvalbakken nog een keer geleegd. Rustig aan, er is genoeg aanspraak.

16 deelnemers is een top bezetting van de braamsluiperij. Er zijn drie fronten. Yvonne werkt in haar border, Greet, Hester, Maudi, Rolly, Carol, Menno, Johan, Levien , Joop en Mini zeisen, harken , maaien, kruien, hopen en onderzoeken het waterleven in de beek. Johan oogst sprietje voor sprietje.

Maudi

en Carol

laten zien hoe het ook kan.

Aan aanmoedigingen ontbreekt het niet.

Levien is zijn wetsteen vergeten en scherpt het blad aan zijn tong

. Levien zweet van top tot teen.

“Hi, hi “zegt Joop,”moet je de boel maar bijhouden”.

Kom Levien, zeggen G&H in koor.” In het water is het lekker koel”.

Mini hoort dat geplons en denkt, “zal ik wel of zal ik niet”.

Menno test de vondst van de dag, een gloednieuwe waterfiets komt uit het water “.Ha, ha”, zegt Menno. “Ik organiseer een kwelbeek variant van Fiets hem er in”.

“Stoppen nu Menno”, zegt Greet.” Ik haal die fiets er maar een keer uit.””help mij liever , ik heb er genoeg van.”

Ook zijn er deze avond huttenbouwers in actie. Dat zijn Regien, Ruud, Mike, Rob en ik. Wij krijgen bezoek van een wijkagent. Goed dat er hier op DE PLEK een extra oogje in het zeil wordt gehouden. De afterparty smaakt naar lekkere kaasjes, geprepareerd door Mike.

Tropische Vrijdag op de laatste dag van juli.31 juli dus.

Om kwart voor 7 gaan onze kippen te keer. Ik ga buiten kijken waar de kippen maar in paniek blijven. Ik zie niks, snap er niets van  en ga weer naar binnen. Omdat de kippen overstuur blijven gaat ook Ine op zoek. En ja hoor, ik krijg hem weer om de oren. ‘mannen kunnen niet zoeken”.”Daar zit ie” ,een roofvogel die het oog heeft gericht op een mals kippetje.

Het moet een jonge roofvogel zijn want hij snapt maar niet waarom het kippetje niet naar hem toe komt. Ergo, het kippetje is doodsbenauwd. Wonderlijk toch dat een kip zonder scholing alarm slaat voor een roofvogel. Of die nu overvliegt, of doodstil zit te loeren. Paniek troef. Op advies van Greet belt Ine  de dierenambulance .In de tussentijd poseert het beest voor Arjen. “Kijk ik kan drie kanten opkijken”.

“Zal ik eens vals kijken?.”

Ine is het zat en doet stoer en vangt de vogel.

Ze belt mij op bij het mussenhotel waar Rob en ik bezig zijn.

“I have got him”, zegt ze. “Kom nu, de ambulance komt er aan”. Ine overhandigt trots haar vangst aan de mijnheer en mevrouw van de ambulance die het prachtige dier ter observatie brengen naar Naarden.

Oeps, vliegt ie bijna weer weg.

Mevrouw, wij zoeken nog vrijwilligers,” krijgt de koene vogelvangster te horen van de ambulance mevrouw.

Het hoge gras aan de overkant stoort Martin. Niet kletsen maar doen, is vandaag zijn motto. Hij haalt K. Ubota op en maait een mooi gazonnetje.

Zaterdag 1 augustus 2020.

Laatste maaidag voor de maaiploeg van dienst. Rob neemt de honneurs waar en maait het hoogste gras weg. Volgende week nemen Regien, Thom, WW en Bram het stokje over.

Regien, Ruud, Mike en ik zorgen voor visuele voortgang in het mussenhotel. Het is wel een “tiny hotel “aan het worden. Je kunt je kont niet keren. Laat staan de boomhut picnic tafel.

Dan maar even buiten de hut pauzeren.

 1. Jurgen van Staaden

  Dag Paul en Ine, Leuk te wandelen in een mooi stuk Almere, blij te zien dat de energie van decennia geleden een vervolg vindt, Jurgen

 2. Winnifred

  Genoten van de ‘ foto roman‘ over de roofvogel……

 3. Anneke Huijzer

  Het is inderdaad opnieuw een geweldig weekverslag met prachtige foto’s!!!
  en het verhaal van de havik is wel heel bijzonder! Dank!!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén