www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Wijkwerkochtend, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 30. 20-26  19  juli 2020.

 

Een bijzondere postume schenking van Marja Laurent. Een AED voor de buurt. K. Ubota, twee dagen op een herstel/vakantieoord. Gesprek met de wijkagent over het vandalisme. Maaiers , braamsluipers en WWO’ers leveren mooi werk.

 

Maandag

De Kubota mag enkele dagen op vakantie. Op een vakantie en herstelling oord in de altijd zonnige Gelderse vallei wordt K. Ubota liefkozend ontvangen door troetelbaas Bert.

Ik zie een traan bij de maaibaas bij het afscheid.

“Komt goed Bram”, zegt Bert die Bram troostend op de schouder neemt, “wij zullen goed voor K.Ubota zorgen. Je krijgt hem als nieuwe terug.” Rob en ik vormen het begeleiding team voor de verdrietige maaibaas. Het is ook niet niks om je kindje voor het eerst zelfstandig op vakantie te laten gaan. Thuisgekomen gaan Ad en ik naar DE PLEK.

Wij maaien en harken de paden uit en maaien en harken rond de jonge aanplant. Hier kan de K.Ubota helemaal niets uitrichten. Wij treffen Nanette die in haar tuintje aan het schoffelen is. Enkele uren later ziet de druk bezochte PLEK er weer spic en span uit.

Rudy maait de grachtoever

en  K&B verzorgen hun afvalronde ,

snoeien en borstelen tot de machien zegt doe het zelf maar.

Arjen geeft hier gehoor aan.

K&B  KWAMMEN.

Nog even het afvalparkje. Onvoorstelbaar wat er bij die parkjes wordt bijgeplaatst. Niet bij ons hoor daar zorgen K&B wel voor.

Bram en ik reden vroeg weg en hebben 10 minuten staan vegen om al het vuil bij de twee parkjes in de Kimwierde van de weg af te vegen. Wij hebben zo onze gedachten over het publiek dat hier woont. Zo dicht bij onze buurt en zo een andere moraal.

Dinsdag

Rudy is vroeg op om te gaan maaien langs de gracht oever. Ook in het kwelbeek paradijs

rijpen de bramen.

Een teken dat de zomer vordert. Een blauwtje laaft zich.

Levert deze rups ook een geel met zwarte vlinder?

De hommel maakt een zacht landing

om zich tegoed te kunnen doen. Trees en Priscilla hebben de lathyrus ontdekt.

Arjen hoort zachtjes kreunen vanaf de peen.

Zoveel intimiteit is te veel voor Arjen. Dan maar kijken naar de nectar slurpers.

Joop zijn hulpmiddelen evolueren. Na nagelschaartje en bosmaaier is nu een handmaaier aan de beurt.

In de avond spreken Tim en ik wijkagent Sytze Stel.

Wij vertellen over de toegenomen activiteiten van het gilde en over de ervaringen met de oudere jeugd in de vogelkijhut en op DE PLEK. Sytze zal als hij in de buurt is de kwetsbare plekken met een bezoekje vereren en wij kunnen hem direct bellen mocht er wat aan de hand zijn waarbij wij zijn steun kunnen gebruiken.

Woensdag

Rob en Thom verzorgen de HB dienst

en Bram en ik gaan weer naar het Kubota vakantie park in de Utrechtse vallei. Stralend staat daar de uitgeruste K.Ubota die wel zin heeft in een ontspannen tochtje richting Almere. Aldaar aangekomen staat Rob huppelend op de uitkijk.” Ik heb zin om te maaien”, roept hij enthousiast. “Dan zullen wij eerst het maaidek moeten monteren”,  zegt Bram. Zo gezegd , zo niet gedaan. Niet na een, niet na twee maar na drie lange uren prutsen zit het maaidek vast aan K. Ubota.  Rob gaat gelijk  testen. “Als een zonnetje”,  verzucht hij vermoeid als hij de maaiende Rudy passeert.

Rob ziet Elly en Thom aan het werk in Kimwierde borders.

Ik ben een paar uur bezig met het plaatsen van een AED. Dat zit zo. Marja Laurent,

de recent overleden jongste zus van Ine was onder de indruk van ons werk. Als verpleegkundige  kende zij het belang van snelle eerste hulp bij hartfalen. “Als er wat te erven valt vind ik het leuk als er geld wordt gereserveerd voor de aanschaf van een AED voor jullie”, heeft zij eens tegen Ine gezegd. Zo gezegd, zo gedaan. Ik monteer het ding maar bij de aansluiting op het net gaat het mis. Kortsluiting.

Ik heb een gesprek met Luuk van de EARN-E.  Van de mensen die zich hebben opgegeven zijn er vijf die nog niet geheel operationeel zijn. Zij zullen persoonlijk geholpen gaan worden. Luuk komt tijdens een braamsluipavond en tijdens de WWO van augustus om meer mensen te interesseren en te helpen.

Donderdag

Vandaag maaien Rob in de wijk

en Ad in het buitengebied. Rudy maait aan de overkant. Omdat het gras redelijk hoog stond is er mooi loon naar werken voor de maaiers.

K&B barbieren de hagen langs het hoekwierdepad en verzorgen een afvalbakken ronde.

Hier jongens, balletjes. Beetje snel eten want anders worden ze koud”. CC dankt met balletjes  voor de steun vandaag in het krachtbossie. Het mooie maaiwerk van Ad en de finishing touch door Regien, buz, buz Johan, Mike Levien en ik. Anderen, Yvonne, Marlies, Ine, Lap en Menno bewegen zich rond de Dunlop en Hoekwierdepad

hagen en het vogelbos. Jammer dat Yvonne voortijdig de braamsluiperij moet verlaten. Tijdens de afterparty hebben wij het over die twee etterbakken die midden op de weg een glazen tafel aan gort gooien, over de overvliegende grote vleermuizen met een mondkapje, de steeds makkelijker wordende opgave van Greets vogelquiz en  de uilenbal van Lap. Ziehier de imitatie van CC van de vogel van de week.

Degenen met een goed antwoord krijgen een balletje. Niet zijnde de uilenbal van Lap.

Vrijdag

Lap legt de AED trafo op de onderzoekstafel. “Die is kaduuk” , klinkt het als snel. Ik haal een nieuwe trafo. Die is snel door Lap aangesloten. De code is weer een andere dingetje. Uiteindelijk hangt de AED naar behoren.

Nu maar hopen dat de AED voorlopig niet gebruikt hoeft te worden. Onze trainer Arjen heeft aangeboden om niet een instructie te geven aan de deelnemers van de reanimatietrainingen van de voorbije jaren. Wil je svp aangegeven als je van dit aanbod gebruik wilt maken?

Menno ruimt het gesnoeide groen van gisteren op. En Hans K. maakt  de rozenborders bij de Kornbrug vrij van onkruid.

Zaterdag

De WWO van 25 juli 2020 kent  34 deelnemers die zich vermaken in border,

 

bosrand,

plek

en beek. De meesten stoppen als het begint te regenen. Stoppen is geen optie voor hotelbouwers Regien, Ruud, en Mike en trapherstellers Levien en Jan.

Door de regen  serveren de cateraars Camelia en Ursel hun waardering uit in en voor de huiskamer.

  1. Elise de Jager

    Wil graag meedoen aan de instructie voor de AED

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén