www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 27. 29 juni tot 5 juli 2020.

 

Vandalen gaan te keer in de vogel kijkhut. Reden om de hut te sluiten. Er is een poging tot inbraak. Je kunt deelnemen aan de webinar , geef inbrekers geen kans. Alleen maar vervelend nieuws deze week?. Neen hoor, lees maar.

Maandag

Het is mijn vaste gewoonte om op maandagochtend een zwerf vuil ronde te doen in en rond Greets hut en op DE PLEK voor het ruimen van verpakkingen van gebruikte versnaperingen. Zo vind ik ook deze ochtend een redelijke hoeveelheid. In de hut veel restanten van genuttigde alcoholica. Dat neemt daar per week toe. Bij de plek zag ik een grote familie kraai zich te goed doen met de inhoud van een afvalbak. Het zijn dus niet alleen mensen die vuil maken. De kraaien kunnen er ook wat van. Wel uiteraard met afval dat mensen hebben achter gelaten. Later bespreek ik dit met K&B tijdens hun  afvalronde . Bij deze een oproep, “wie kan er een klep monteren op de plek afval bakken om misbruik van vos, marter en gevogelte tegen te gaan”?. K&B gaan na hun afvalronde met laaghangende takken aan de gang.

K&B zien Joop duiken en maaien

en Rudy maaien.

Als er een wolk spreeuwen opvliegt

dan vraag je je af , waarom zijn die beesten hier.  Nou, daarom.

Als ze over je heen vliegen dan is de kans op een pit op je kanis groot. Je kunt ook kleuren met kersen. Zie maar.

Ook de esdoorn laat zijn pitje vallen. Dat is een gevleugeld pije.

 

Dinsdag

Bij Fred is er een poging tot inbraak.

Toevallig of niet ontvang ik van Mirella  dit bericht.

“Beste Havenaren,

 Na weken binnen zitten, mogen we steeds meer de deur uit. En dat doen we ook. Helaas brengt dat ook de inbrekers weer in beweging. Daarom organiseert het CCV, speciaal voor bewoners, een gratis webinar ‘Geef inbrekers geen kans’. Sybren van der Velden landelijk projectleider woninginbraak & Heling Nationale Politie en Marius van Gorssel verzorgen de presentaties. Bewoners kunnen volop vragen stellen en zelfs vooraf, bij hun aanmelding, de vraag/vragen al meesturen.  Het webinar vindt plaats op woensdag 15 juli om 19.30 uur. Meer informatie vind je hier: www.hetccv.nl/geefinbrekersgeenkans

Woensdag

HB’ers Bram heeft een bijzondere regenmeter. Bram heeft een controle HB tegen de gevel hangen. Met een dikke vinger wordt bepaald hoe de vochtigheid van de grond is. Voor het eerst in lange tijd wordt na het meten  geconcludeerd dat het HB’en een weekje overgeslagen kan worden.

Thom, Elly en Rudy schonen en knippen de steigerborder.

De bogen geven nog steeds kleur.

Als laatste bloeit de rode roos uitbundig.

De korf is razendsnel gevuld.

In de gracht zwemt 10x pril geluk.

Na een bezoek aan de plek met Tim en Daan vraagt Daan ; “Opa, gaan wij even naar de hut?”. Wij treffen een aangeveegde maar zeer lege hut aan. Buiten ligt een stapel met alle kapot geslagen informatie panelen. Ik word gelijk erg moedeloos, treurig en boos . Moedwillig en welbewust zijn alle vogel kijkplaten kapot gemaakt. Ook het paneel dat Camilla Dreef op 25 januari officieel opende ligt aan gruzelementen.

Op dat paneel stond oa;

Van juli tot december 2019 is er door ongeveer vijftien vrijwilligers een nieuwe vogelkijkhut gemaakt. De hut bestaat uit hergebruikt materiaal. Veel plezier. De hut kon door financiële steun van de EZH en particulieren tot stand komen.

Wat is er loos met die gasten die dit gedaan hebben? . Ze willen en kunnen niet lezen en leren en hebben geen respect voor mijn en dijn. Kennelijk zijn ze tegelijk boos en hersenloos. Het kan stuk dus het moet stuk. De sloop actie moet op maandag of dinsdag zijn gebeurd want maandag lagen er alleen nog bier blikjes .  Later  raadpleeg ik  de facturen, het tuig heeft voor 692.12 aan gort geslagen. Een klap in het gezicht van de bouwers en de vele sponsoren. Enkele etterbakken verpesten het voor zoveel mensen die hier groot plezier beleefden. De vraag is wie iets gezien of gehoord heeft. De vraag is ook gaan wij door met dit soort educatieve voorzieningen. Gaan wij plaatmateriaal vervangen? , camera’s plaatsen? , een deur met slot plaatsen? , een buurtwacht organiseren.?  Alle suggesties zijn welkom. Later op de dag hoor ik dat Ad als eerste de chaos in de hut aantrof. Hij kon het niet aanzien en is gelijk begonnen met opruimen. Vandaar dat ik een aangeveegde hut aantrof. Alles wat stuk geslagen is gooit Ad op een hoop.

In de avond hoor ik house muziek uit het bos komen. Ik ga op onderzoek. In de vogel kijkhut tref ik een drankgelag en neem seksuele handelingen waar. De mij onbekende twee meiden en twee jongens zijn duidelijk onder invloed en willen niet hun naam en adres geven. Ook willen ze  niet met mij mee naar hun ouders. Dat zeker niet! Zij zeggen niets met de vernielingen van doen te hebben. Ik heb mijn twijfels. Onmachtig verlaat ik de hut en de groep. Een reactie blijft mij bij. “Maandag zagen wij dat alles stuk was. Dus dachten wij ,de hut is geen vogel kijkhut meer . Toen zijn wij begonnen om te verbouwen zodat wij lekker kunnen chillen.”

Donderdag

Onder de dakgoot van Hans H. heeft een familie wesp zich genesteld.

Niet zomaar de gewone wesp maar een muurwesp.

Bij de bungalows wordt een kabel ingegraven.

K&B doen een afvalronde, borstelen

en snoeien de buitenkant van het vogelbosje.

Elly verwijdert ongewenst groen in een nieuwe struikenborder,

Rudy knipt op afstand en Joop hoopt en maait.

In de vroege avond verzamelen zich 10  braamsluipers. Nicolette, Joop, Ine, Regien, Mike, Ruud, Ad, Lap, Levien en ik.

De jarige oudste deelnemer groet de jongste pensionado. Opruimen van hoopjes rond het vogelbos en het opruimen van de rotzooi bij de hut vormen het tijdverdrijf.

 

Wij praten nog met jonge jeugd over of zij iets weten.

Ine voert een kruiwagen vol met ex hut behang en inventaris af.

Tijdens de afterparty is het belangrijkste thema het vandalisme.

Wij voelen ons verslagen en doen aan een soort rouwverwerking. Vele scenario’s passeren de revue. Lap plaatst hoornaars en vleermuizen in de hut. Ruud wil zorgen voor een performance van horror clowns. Je moet immers wat om af te schrikken. Adolescente jeugd wil grenzen verkennen. Prima, dat mogen zij maar niet als dat gepaard gaat met overlast en vandalisme in onze buurt. Wij besluiten de boel af te gaan sluiten om daarmee de destructieve hangjeugd aan te geven dat zij hier niet welkom zijn.

Vrijdag

Arjen met de camera, Carol en Jos in het krachtbossie, Joop langs de kwelbeek in de buurt van zijn nieuwe tuintje.

Rob, Mike

en ik

in de boomhut. Dat zijn de mij bekende actieve deelnemers van deze dag. Arjen laat ons zien dat de zomer flora in ruime mate aanwezig is.

 

Zaterdag.

Ruud, Mike en ik dichten de kijkhut. Arjen zorgt voor de mededeling.

Aan de vooravond van het nieuwe vogelkijkseizoen wordt bepaald of de hut weer open gaat. Het miezert constateert het kaasjeskruid.

 1. Winnifred

  Ik ben ook verdrietig……

 2. Eline

  Bah, donderdag kwam mij het vandalisme ter ore
  Ik ging kijken en zag er drie fietsen staan
  Het bleken jonge jongeren te zijn ( een jongetje , twee meisjes en n telefoontje met muziek)
  Wat n trieste aanblik!
  Zij hadden niks met de vernielingen te maken. Nee , natuurlijk niet.. maarre kwamen ze uit de wijk dan ? Nee , tuurlijk niet!!
  De hut is n vogelkijkhut en is t een idee in je eigen wijk te gaan chillen.
  Ze gesommeerd dat dan ook maar te doen
  Heb ze niet meer gezien
  Maar wat doe je hieraan?
  Camera’s?hekken ? Borden eigen weg?
  Dat wil je allemaal niet
  Zo jammer dit….

 3. Lantijn

  Wat jammer van de vogelkijkhut. Ik ben al een tijd niet in Almere geweest. Net Liep ik langs de kwelbeek , wat ziet het er mooi uit. Een bloemenoase, mooie speeltuin, een echte beek, heel veel groen. Geweldig.

 4. Wil Neering

  Zou je de politie niet kunnen inschakelen? Of komen ze daar niet voor. Laat ze maar een nachtje in de cel zitten. Misschien helpt dat en ze Daarna door hun ouders op laten halen.

 5. Cynthia Kluitmans

  Heel treurig om te lezen dat de vogelhut gesloten is vanwege vandalisme. Jammer dat niet bekend is wie dit hebben gedaan, dan konden ze de kosten vergoeden en in natura meehelpen met het weder opbouwen en vervangen van dat wat met zoveel liefde en aandacht is gemaakt.
  Verder zie ik, sinds ik het geluk heb gehad om in december 2019 in deze wijk te kunnen komen wonen, zoveel leuks en positiefs in mijn nieuwe woonomgeving! Tijdens mijn ochtendwandelingetjes (prachtige start van mijn dag tijdens de thuiswerktijd) ontmoette ik bv Joop die de prachtige kwelbeek aan het onderhouden was. Vol passie vertelde hij over de waterlelies en waar hij een stek vandaan had weten te krijgen. Ook sprak ik bij de Tiny little forrest een jonge dame die een soort van prieelstoel had gemaakt, een lamniscaat van takken aan het maken was en lupines had gezaaid (ze bloeien nu prachtig!). Hoe leuk is het dat er een heuse wijngaard is met Sjatoo Kwelbeeck. Ik zie dat de meest leuke speeltuin van Almere een extra prullenbak krijgt en ook frambozenstruikjes. Dit is de beste speeltuin die je als kind kan wensen (en ook als volwassene). Recent zag ik de mannen een heuse boomhut maken ( ik vermoed dat die mannen dit ook zeer leuk vonden om weer eens te doen). Tijdens mijn ochtendwandeling loop ik ook altijd even door de speeltuin om over de wiebelplankjes te gaan (goed voor mn evenwicht) of de touwen over het water. Vrienden die op bezoek komen laat ik vol trots al wandelend door de kleine bospaadjes zien hoe er hier met elkaar wordt samengeleefd en men een superleuk stukje Almere heeft gecreeerd. De vogelhut, de educatieborden bij de speeltuin. Jammer dat er mensen zijn die dit menen te moeten slopen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén