www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 24. 8-14 juni 2020. Corona week 14.

 

Werk aan het mussenhotel, vier dagen op een rij. Jubel over de bijenstrook. Afspraken met de reiniging vernieuwd. Communicatie over de hoop van Joop en over een energie experiment. Wij zijn echte groene buren. Na regen volgt zonneschijn.

Maandag

 

In de ochtend is het nog vochtig in het bos. Een natte hommel zit bij te komen van een natte douche op een bosandoorn.

De aangeplante noten in het windbos doen het goed.

Margreet, Bram en ik wagen zich aan een interview in het Engels over ons zelfbeheer. Samen komen wij er wel uit. Maar niet vragen hoe?

Ik doe een inspectie ronde ratelaar

en orchidee langs gracht en beek.

Wij hebben een rijk jaar is mijn conclusie. De bijenstrook doet het geweldig, ik kom er de mooiste planten gemeenschappen tegen.

Je ziet wel meer hommels dan bijen. Maar dat mag de pret geheel niet drukken.

K&B legen de afvalbakken.

Dinsdag

Corrine en Bart doneren een acacia voor in het windbos. Door Corrine opgekweekt uit een zaadje.  Ik plant de jonge boom in het vak met jonge aanplant ter vervanging van de gevelde zieke essen.

Jan Westerik is onze nieuwe contactpersoon bij de Reiniging. Over afvoer van afval en het ophalen van groenafval maak ik afspraken met de kordate Jan.

Elly gaat door de knieën voor haar steigerborder.

Aan de overkant ziet ze Rudy maaien.

Irma heeft kopieën gemaakt van de brief aan de omwonenden van de hoop van Joop. Jos verspreid ze in de Velden en ik in de Hoekwierde. Wil je weten wat er in de brief staat?  //www.hoekwierde.nl/wp-content/uploads/brief-kwelbeek.pdf

“Jan Lul heeft bezoek”, zegt CC en stuurt deze foto.

Woensdag

Ook deze week 3 HB’ers. WW, Rob en Bram.  Niet omdat het moet maar omdat het kan.Elly en Thom zijn ook vandaag druk in hun steigerborder. En ook vandaag is Rudy aan het maaien.

Ik wandel rond met Sacha de Ruiter van de actie” een groen buur”. Ik laat haar het resultaat zien van 100 actieve groene buren door de jaren heen. Sacha is geïmponeerd door hetgeen wij met elkaar gerealiseerd hebben. “jullie zijn echte groene buren. Dat is mij wel duidelijk”. Na de rondwandeling plaats ik een ladder als entree naar de boomhut op DE PLEK.

Die ladder trof ik gisteren aan bij het grof vuil. Tijdens dit klusje komt de gemeente de groen hoop ophalen ter hoogte van de 4 beuken. Houzee! De hoop is in februari gemaakt toen wij het gebiedje hier gemaaid en aangeharkt hebben. Arjen laat mij een onderkaakje zien die hij heeft gevonden.  Een rat, wie zal het zeggen.

Arjen is enthousiast over de rijkdom in en rond de kwelplas.

Donderdag

Regen en motregen in de ochtend. Lekker!

In de middag maakt Arjen een rondje. Hij ziet maaibaas Bram rond fietsen om met een centimetertje in de hand te kijken waar hij kan/moet maaien van zichzelf, hij ziet de gemeente weer onnodig maaien rond de flats en hij ziet Rob en mij mussenhotellen.

Er is een mal voor de invliegopeningen.

Nanette controleert met haar buurkinderen of het PLEK fruithoekje genoeg water heeft gekregen.

Maaibaas Bram besluit een paar stukjes hoog gras te gaan maaien.

Hij rijdt naar de maaiplek en hoort “piep”. “Piep” , denkt de maaibaas. Daar moet ik meer van weten. Na de maaisessie transformeert hij in een roetveeg ( oei , kan ik dat wel opschrijven nu de racisme discussie hoogtijden viert?) maaibaas want de lagers blijken versleten en de vervanging levert “ooch” en “wee” en roetvegen dus.

8 braamsluipers krijgen en een moederlijke start van Nicolette en een moederlijk afronding van Ine. Welgemutst gaan Lap, Rudy en Levien aan het werk langs de grachtwallekant,

Yvonne en ik , zorgen met hulp van Wim de hoeksteen en CC, Johan en Ad duiken het krachtbossie

in,  na afloop een vlottend 1.5 meter kring gesprek rond de korf. Vele nieuwtjes passeren de revue.

Zoals, weet je dat er beestjes zijn die blad eten?

Vrijdag

Thom en Bram denderen om de beurt met de grote borstelmachien rond. Niet omdat het moet maar omdat het kan. Eerlijk gezegd ging het een beetje anders. Beide mannen zitten in de maaiploeg van dienst. Ze willen maaien maar er is geen hoog gras. Roept Thom enthousiast; “Bram, bram, ik zie gras in de bestrating. Ik durf het haast niet te vragen. Maar zullen wij…”.

Rudy maait weer op de grachtoever. Joop doet het bij de beek.

En borstelen blijkt aanstekelijk. K&B nemen ook een deel van de verharding van de buurt voor hun rekening. Voor de afwisseling worden de volle afvalbakken geleegd.

Rob en ik mussenhotellen totdat de brandstof van het aggregaat op is.

Mooie aanleiding om er voor vandaag mee te stoppen. Kinderen kunnen niet wachten tot wij weg zijn. Een boomhut in aanbouw spreekt zeer tot de verbeelding.

Bram en ik verspreiden huis aan huis een uitnodiging voor een infoavond over het delen van zonne energie.

Thom verspreid een flyer over het opruimen van de Kimwierde windbos dump. Dank aan Decia en Levien voor het maken en reproduceren van die flyer. //www.hoekwierde.nl/wp-content/uploads/Flyer-A5-Elly-en-Thom.pdf

 

Zaterdag.

Het zweet staat snel op het hoofd van Thom als hij langs de grachtenkant aan het maaien is.

Hogeschool timmerman kunst door Ruud, Rob en mij als wij verder bouwen aan het mussenhotel. Niets is recht en dat maakt het ook weer leuk. Al gaat het langzaam. Plankje voor plankje moet op maat gemaakt worden. Het is zaterdag middag en wij hebben veel aanspraak. “Waar is de schommel gebleven”, is inmiddels een klassieker. Evenals ,”wat geweldig van jullie” gekoppeld aan ongeloof dat wij het geheel op eigen kracht zover gemaakt hebben.

Elders in de buurt ziet Arjen dat het nog steeds mooi is. Snap jij nu dat er mensen zijn die op vakantie gaan/willen?

De zomer is daar.

En als de thuisblijvers nu allemaal

doen dan blijft het zo mooi.

 

  1. Rob Smeekes

    Los van het feit dat de buurt er erg leuk, mooi en schoon uit ziet, de complimenten aan de fotograaf voor de mooie close-ups.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén