www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Volkstuinencomplex, Wijkwerkochtend, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 22. 25-31 mei 2020. Corona week 12

 

Energieproject in de Hoekwierde eo. Jonge kraai gered. Nog meer HB’s. CWD met oa een grote schoonmaak van het windbos ter hoogte van de Kimwierde.

Maandag

Gisteren viel er eindelijk een beetje regen in een voorjaar dat al droger is dan het droogste jaar ooit. 1976. Er viel gisteren niet veel regen maar het friste wel lekker op.

Ik heb overleg met gemeente Anke en een energie enthousiasteling uit Arnhem. Anke vraagt onze buurt voor deelname aan een experiment waarbij bezitters van zonnepanelen hun teveel aan energie beschikbaar stellen aan de directe buren. Dat zie ik wel zitten. Ik zal de bezitters van panelen uitnodigen voor een informatiebijeenkomst.

K&B legen de afvalbakken en zien bij de kwelbeek Mini en Joop kwelbeken. Joop in zijn gloed nieuwe pak.

En Thom werken aan de moestuinhaag.

Vervolgens gaan K&B kapperen bij de hagen van het Hoekwierdepad.

Zij zien mij bosmaaien op en in de buurt van het grote veld. Later pak ik de randen langs de paden langs de kwelbeek. Onvoorstelbaar, zo mooi als het daar is. ga op een bankje zitten en geniet van de ratelaren en karakieten!.

Jos heeft het bankje bij de wijngaard gerestaureerd. Je kunt nu de groei van de druiven weer volgen.

Ton geeft mij nieuwe stoppen voor de waterbakken op de plek. Hij heeft er een paar gemaakt omdat in het weekend voor de tweede keer er een stop gemold is door iemand die geen geduld heeft en grof geweld gebruikt. “Domme, domme vader!”

In de avond staan er drie kinderen aan de deur. “Kom gauw, er zit een kraai onder de steiger opgesloten”. Aldaar blijkt inderdaad een jonge kraai zich te hebben opgesloten tussen de balken van het plankier. De twee ouders maken boven onze hoofden een hels kabaal. Met vereende krachten bevrijden wij de jonge kraai. Ik zet het beest op een hoge plek. De ouders vliegen ter begroeting en bedanken ons luidkeels. Zo zie je dat de kinder natuur speelplek niet alleen een ontdek plek voor jonge mensjes is  maar ook voor jonge vogels.

Dinsdag

Mini is naast en Joop is in de kwelbeek aan het kwelbeken.

Ik bosmaai de wadi uit en maak een maai ronde bij de plek.

Bram maakt een ronde om de strategische plekken te bepalen voor een paar extra HB’s. Lex en WW willen de benodigde armaturen gaan maken.

Is dit ook een plek voor een HB? Deze plek op DE PLEK is nu bezet door een kat.

Zijn hier nog lekkere malse duivies?”

Woensdag

Laatste dag van de maaidienst voor Ad en mij. Ik bosmaai een groot deel van de buurt. Ik hoef niet meer die “stront” oever langs de gracht te maaien. Wat een ellende is dat met al die hondenpoep hopen. Daarvoor in de plaats kan ik langer stil staan bij  de heerlijk geurende rozen en kamperfoelie boog.

Ook de guirlande d’ amour bij de volkstuin is een feest. Ad maait in het buitengebied en constateert dat gisteren  de gemeente een deel van ons areaal gemaaid heeft. Greet harkt een deel van het gisteren gemaaide gras langs de kwelbeek op hopen . Rob en Bram verzorgen de HB dienst van deze week. Thom helpt altijd met het watertappen.

Wist je dat een volledige watergeefronde ruim 2x 2 uur werk vereist. En dat in het begin van het seizoen. Als de planten groot zijn dan  neemt de tijd voor het watergeven evenredig toe. En natuurlijk ook als er bakken bijgeplaatst gaat worden. Maw, als je tijd hebt om ook een keer te helpen met watergeven dan graag. Nu moeten Bram en Rob elke woensdagochtend de wekker zetten.

Lucienne constateert eiken processierupsen in het hofje van de kimwierde. Oppassen dus.

Donderdag

Rob sluit de dienst van de maaiploeg van dienst af door het maaien van het wijkgedeelte.  “Doet ie het of doet ie het niet?

Ging goed,” zegt Rob. “Maar de droogte moet niet te lang aanhouden anders is alles geel”.

Het is droog, gort droog, in drie weken tijd is de groei van het gras terug gevallen tot wat gras dat in het zaad is geschoten. En dat in een periode van het jaar dat het normaliter het gras het hardst groeit. Terecht dat Diana en Jan gespot worden met watergeven van vaste planten en bomen. Het gras herstelt zich wel.

K&B legen de volle bakken bij de plek en op het Dunloppad en scheren nog enkele heggen.

Nog één heg te gaan”, zegt Hans na afloop. Ook vandaag zien zij Mini en Joop kwelbeken. Hans controleert de duizend knoop aan het vogelbos. “Het was weer heel weinig.“, zegt Lap.

Corien, Regien, Ine, Yvonne, Nicolette, Carol, Johan, Mike, Levien, Ruud , Lap en ik. 12 braamsluipers die met elkaar weer een hoop werk verzetten bij de hagen, langs de beek, in de wadi en bij de plek. Als Lap langs komt zie je beweging.

Is Arjen in de buurt dan is het een staande receptie.

“Wie kent er nog een mop?”

“Ken je die mop van die klaprozen?”

Het koelt snel af en dan is het vuurtje een nuttig en gezellig element van de nazit.

Vrijdag

WW is met het machien bezig. Rob, Mike en ik plaatsen dwarsbalken op het fundament van het te bouwen mussenhotel op de plek.

Morgen gaan de plekkers verder met de bouw.

Pinkster Zaterdag

Vandaag hebben wij een CWD, Corona Werk Dag. Ik heb het idee dat enkel Menno er een dag van maakt.Hij is van smorgens vroeg tot laat bezig. Even een pauze om bij de apotheek een pilletje voor de uitslag te halen.

Maar hij is dan ook een van de jongste deelnemers. Ik vind het al knap dat de meeste van de 23 deelnemers een halve CWD dus een CWO vol houden met werken in dat schitterende maar ook warme weer. In de Kimwierde punt van het windbos is de grootste groep bezig met het opruimen van het “groen” afval dat hier jaren is gestort. Onder aanvoering van stoere Levien

zorgen Henk, Simon, de WWH, Dante, Ad, Lap, Laurens en ik voor een acceptabel aanzien van de Kimwierde entree van het windbos.

Levien besluit de “moestuin “bult te laten liggen. “Dat is onbegonnen werk”, zegt hij. De toegangen worden dicht gerild. Nu maar hopen dat moestuinders en omwonenden respect hebben voor het bos en ons werk.

De eerder genoemd Menno wordt geholpen door Eline en Margreet met het verwijderen van opslag van abeel en iep uit de bosrand.

Iedere passant ervaart de meerwaarde van deze handelingen . De bosrand laat de bloeiend kruiden weer zien,

de rozen komen meer tot hun recht

en de afwisseling en daarmee de ecologische kwaliteit wordt vergroot. Als de opruimers klaar zijn met het opruimen dralen zij niet het trio te helpen.

Ook Alfred en Bram dragen hun steentje bij aan de rilkwaliteit van het windbos.

Als Johan weer aan inspectie toe is zal hij trots op ons zijn.

Carol zorgt voor meer ecologische diversiteit in het krachtbossie ter hoogte van de lathyrus haag.

Op het grote veld zijn Diana, Yvonne, Alfred en Henk bezig in hun borders. Een dorstig werkje.

En terwijl Rudy maait

zijn Mike, Ruud, Rob, Ton en Anneke bezig op de PLEK.

Een boomhut spreekt tot de verbeelding. De bouwers hebben hun hielen nog niet gelicht of ik zie dat de vloer direct door een groepje jongens in gebruik wordt genomen.

Zo zie je maar ,overal in ons 12 ha groot areaal zijn er activiteiten op veilige corona afstand van elkaar. Koffie en soep moet je ook deze keer thuis halen. Dat gaan wij een volgende keer toch anders doen nu overmorgen de terrassen weer open gaan.

  1. Nanette

    Windbos is een sprookjesbos geworden!

  2. Marga Sarneel

    Alweer een mooi verslag met prachtige foto’s
    van de vele werkzaamheden.
    Ik las een boek met de titel Paradijs in de Polder en ik woon in het Paradijs in de Hoekwierde, dank zij al het werk dat door mijn medebewoners van de Hoekwierde verricht wordt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén