www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Vogelbos, Vogels, Volkstuinencomplex, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 20. 11-17 mei 2020. Corona week 10.

 

Perfectioneren mechanische heggenschaar. Nieuwe bosaanplant krijgt een slokje. Ril wordt verplaatst door braamsluipers. HB planten beginnen aan een nieuw seizoen.

Maandag

De Temperatuur is 10 graden lager dan vorige week. Er is een zonnetje maar een gure harde wind. En het is droog, veel te droog.

Gisteren ochtend kon je nog luieren in het zonnetje

, in de middag steekt de wind op en die wind ontaard in een lichte storm .

Vandaag zijn de kinderen eindelijk weer naar school, de plek en het bos zijn weer voor ons. In het bos is “storm ”schade te vinden.

Overal liggen afgerukte takken en blaadjes.

Zieke essen maar ook een esdoorn hebben het laatste zetje gehad en liggen nu plat. De klaprozen zijn niet meer te stuiten.

En de boterbloemen in het orchidee veldje glanzen je tegemoet.

Hans K. duikt weer in de rozenborders bij de Kornbrug.

Ook Bram gaat bijna plat. Samen met WW en Rob wordt er met het nieuwe machien getest bij de moestuinhaag. “Bram staat voor paal”, constateert WW. Gaat goed . Een nuchtere constatering is dat , ondanks verwoede pogingen van de maaibaas, de machine lantaarnpalen gewoon laat staan.

K&B doen de afvalronde, Lap is een weekje weg geweest. Martin laat zien hoe je corona proof bakken leegt.

Het duo is blij te horen dat ik vandaag contact heb gehad met Mariella van de reiniging . De hopen en de wens voor extra mini containers voor al het vuil uit de afvalbakken heeft nu bij de reiniging de aandacht. Nu is het wachten op actie. De kwelbeekhoop begint nu een grote buurt ergernis te worden nadat een aantal tuineigenaren denken dat zij de zelfbeheer hoop mogen gebruiken voor hun eigen tuin troep.

Dinsdag

Rob slalomt langs Brams paaltjes en ontvangt van Bram een maaicompliment. Met bijbehorend certificaat. “Zonder de steun van Bram was het mij nooit gelukt”, zegt Rob relativerend. “Ik begrijp nu goed dat  mijn voorgangers de verkeerde kant van de paaltjes kozen.”

Elly en Thom maken de struiken vrij en snoeien de planten van de steigerborder.

Woensdag

Er is weer een heggenknip test door Ton, WW, Bram, Rob en Thom. Na een paar uur worden de benodigde verbeteringen op een rij gezet. Er zijn nog aanpassingen te doen . Tevredenheid overheerst. Dat gevoel kennen ook de waterdragers Arjen ,Ton en ik. De oude “droogte apparatuur” wordt van stal gehaald. Er wordt 2m3 water uit de gracht getapt en vervolgens gaan wij na hoe dat water het meest effectief bij de nieuwe aanplant in het bos komt. Het is een pittig zwaar klusje.

Volgende week deel twee. Tussen de bedrijven door wordt met hulp van Arjen en Johan een gevallen esdoorn geruimd en maai ik  op de plek en bij de trap.

Op de plek lopen twee wijsneuzen rond.

Zij zoeken naar welk vogeltje in welk kastje woont.

Je kunt zien wat hij zij jongen voert.

Donderdag

Lap leegt de afvalbakken die snel gevuld zijn deze week. En lap snoeit overal waar hij blokkades ziet overhangend spul weg.

WW en Bram helpen de Huyskweker met het lossen van de plantjes voor de HB’s. “Zaterdag gaan wij ze planten” , zegt Bram.

Daarna sluit Bram aan bij de 4 sluipers van deze avond. “Niet tegen Johan zeggen hoor”, zegt Levien. Levien, Ad, Lap , ik en Bram dus verplaatsen een ril in het windbos gedeelte  tegenover Levien en knippen vervolgens de bosrand  en harken de rommel op. “Hebben jullie mijn kunstwerk gezien ?”vraagt Levien.

Een soort van insektenparadijs.” Greet zit ver weg op het dijkje te koekeloeren. Geen vuurtje deze avond. Dat tot grote spijt van Regien en Ine die zich al genesteld hadden bij de vuurkorf en lang gewacht hebben op gezelschap.

Vrijdag

Ook vandaag is het rustig op de plek. Het is fris en de kids zitten op school . Na  de hectiek van weken aaneen kun je nu rustig spelen. En als dank voor het aangenaam verpozen.

Langs de beek zijn Mini en Joop bezig. Joop maait de blommetjes vrij. De gele lis

maar ook de gele ratelaar bloeien nu volop.

Mini is op disteljacht en ziet dat er meer kleuren worden aangeboden dan geel alleen.

 

Zaterdag

De ijsheiligen hebben een schop onder de hol gekregen.

Elly,  Elise,

Johanna, Margreet en Camelia

zijn de bloemenmeisjes van de dag.

Een delicaat werkje dat je geconcentreerd moet uitvoeren. Elly heeft de opdracht voor de juiste dosering van neutronenkorrels.

Hier een overzicht van het HB plantfestijn.

“Zal ik de plantjes eerst maaien? “, vraagt Bram.

 

Thom, Lap, Rob, Bram, WW en ik zijn de transporteurs en ophangers.

Thom, Rob en Bram zorgen voor de finale van het festijn door de nieuwe HB plantjes voor de eerste keer in 2020 water te geven.  Lang leve het nieuwe HB seizoen.

 

 1. Winnifred

  Een echt steenmannetje op onze wandelroutes door het bos!
  En weer dank voor de bloembaskets! Ze worden vast weer mooi.

 2. Simon

  Wat gebeurt er weer veel positiefs in de wijk. En zo ‘n mooie natuur, vastgelegd door Arjen. Dat wint het nog steeds ruimschoots van de ergernissen; de rotzooi van een bepaald slag bezoekers van de speelplek, de vervuiling van de zelfbeheerhoop bij de kwelbeek, de maaifoutjes van de gemeente. Je begrijpt het gewoon niet. De flyer over de zeer geslaagde opruimactie in het windbos bij Levin zag er in ieder geval prima uit. Hopelijk draagt de boodschap bij aan verbetering van het ril(dump)gedrag.

 3. Barb

  I would like to help met de planting, maar ik nooit went het geburt. Barb

  • Barbara en Peter,

   Fijn dat Barbara wil helpen.
   Volgens mij krijgen jullie zowel de mailing van Greet als van mij waarin aangegeven wordt wat, wanneer aan de orde is,

   Paul.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén