www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 19. 4-10 mei 2020. Corona week 9

Afval, afval en nog eens afval. Vlag in top op het kraaiennest. (Te)  grote recreatie druk op de plek en haar directe omgeving. De innovators roepen hoezee. Maaiers dragen het stokje over. Gemeente laat steekjes vallen. Yvonne laat ze spacen. Poep op de stoep.

Maandag 4 mei 2020.

Veel afval vandaag. Martin verzorgt de wekelijkse lediging van alle afvalbakken. Ik vraag de reiniging nogmaals onze hopen weg te halen.

Brammetje en ik slepen veel hout en andere rommel van hutten uit het bos. Jammer hoe sommige kinderen  te keer gaan. Spijkers in bomen en struiken en jonge bomen omzagen. Tot slot staan Levien en ik een uur in de file voor het recycle perron in Haven om de verzamelde troep van zaterdag uit het windbos af te voeren. “Ja, voor een schone buurt moet je wat over hebben”, zucht Levien.

Joop maait langs de beek selectief het gras en riet tussen de kruiden weg. “Ik wil zo veel mogelijk blommetjes”, zegt hij.

 

Dinsdag 5 mei 2020.

“Jullie zijn er vroeg bij,” zeggen Mike, Bram, Ruud en Rob tegen de kinderen die al om 900 uur op de plek aan het spelen zijn.” Ja”,  zeggen de ouders, “wij gaan vaak vroeg want dan is het nog niet zo druk.”

“Wat geweldig wat jullie gemaakt hebben.” “Wat gaan jullie nu weer doen?” “Wij bouwen een uitkijkpunt alias kraaiennest” zegt bouwmeester Mike. De hele ochtend is het kwartet bezig met palen monteren.

“Het is nog niet klaar” , zegt Ruud. Dus op deze bijzondere bevrijdingsdag kan de vlag nog niet uit. “Nog een dag,” is het vooruitzicht “en dan is deze klus geklaard.” “Oh neen toch”,  kreunt Rob. “Wat gaan wij dan doen?”

Nou omscholen Rob dan kun je WW, Bram  en Ton assisteren bij de nieuwe technologische innovaties.

In het windbos klinken kinderstemmen en hoor ik getimmer. Ik ga er op af en stuit op jongens die spijkers in bomen slaan, hebben staan hakken met een bijl  en boompjes hebben omgezaagd. Ik noteer de namen en de adressen en vertel ze dat dit gedrag in het bos echt niet kan en dat ik met hun ouders ga praten.

 

Woensdag

Al vroeg in de ochtend maait de gemeente in ons beheer gebied. Mooie kruiden en nieuwe aanplant moeten er aan geloven. Nieuwe maaiers die geen kaart kunnen lezen en een toezichthouder die vanwege de corona binnen moet blijven. Goed geregeld hoor.

Dan maar naar een plekje waar die maaiers niet bij kunnen komen. Daar maait Martin

en hij heeft respect voor de meiblommetjes. In mei bloeit het in de dalen en dan laat ook salamon zich zien

evenals de rhodo’s.

Ton en ik doen een ochtendje klussen op de plek. Eerst monteren wij een extra versteviging op Johans abri,

monteren een gaasrek voor een venster van de kijkhut en wij plaatsen een afzethek bij een short cut ter bescherming van het vogelbosje ter hoogte van de kijkhut.

 

Tot slot plaatsen wij een nieuwe sjorband rond de houtstapel.

Ine wijst grotere jongens op het gevaar van horizontaal schommelen.

André  10 mensen die aan het barbecueën zijn in het windbos op onze zorg voor het bos. Dus rommel opruimen, oppassen voor het brandgevaar en liever elders barbecueën. “Ze waren wel aanspreekbaar”, zegt André na afloop opgelucht. “Maar het waren er wel veel hoor.” 

Gelukkig hebben ze de meeste blommetjes niet vertrapt. Het is wat die ophok regeling van onze regering!

 

Donderdag

WW en Ton zijn weer druk met hun innovatie klus.

Kees maait in het buitengebied en voelt de Hubota in al zijn vezels en botten. “Zo”, zegt hij, “onze dienst zit er op . Groet aan de volgende maai ploeg van dienst.”

CC, Hester, Greet, Corrine, Marlies, Yvonne, Nicolette, Johan, Ad, Ruud, Mike, Levien en ik. 13 braamsluipers hebben een genoeglijke avond. Het is windstil en bovengemiddeld aangenaam.

Mike trakteert op een corona biertje . Onschuldig als ze is, serveert Yvonne cake uit na afloop van de braamsluiperij. “Lekker hoor Yvonne”,  is de reactie van een smullend gezelschap. Niet lang na de consumptie begint Johan een beetje op te scheppen. Normaal doet hij dat nooit.” Ik heb samen met Ad een berenklauw gevangen van wel twee meter hoog. Ik zag de wortels van het ding nog bewegen toen ik het beest uitschepte”. “Zeg Yvonne heb je iets in die cake gedaan”. vraagt Levien. “Lekker hoor maar ik zie een beetje dubbel. Weet je wat ik gedaan heb vanavond? ”ik heb een plasje gedaan tegen  je rozen , hi , hi, hi.” De anders zo rustige Ad begint ineens te prediken als een dominee. “Als het vuur op het hoogtepunt is, is het vagevuur nabij. Ik ruik, ik ruik mensen vlees en nog veel meer”. Mike leest een boekje ,dat doet hij anders ook nooit, en giechelt over een schele fuut. “Ik weet het zeker”, zegt Ruud. “Dit is onvervalste space cake.” “Geloof ik niets van “, zegt Greet. “Ik heb vanavond een monster gevangen in de paddenpoel”. CC zag een razend snel groeiende wilg in het krachtbossie en Marlies, Nicolette en Regien zitten ook al  te giechelen. “De hele dag heb ik last van mijn pols, maar nu voel ik niets, hi hi.”

Om 11 uur is het bedtijd en blus ik het vuurtje uit. Het was een gedenkwaardige avond.

 

Vrijdag

Er zijn vier plekken waar gewerkt wordt. Joop hoopt langs de beek,

de plekkers op de plek

en de innovators in hun werkplaatsen voor de deur. De innovators zijn nu echt op stoom. WW werkt in zijn werkplaats en Bram en Ton in hun werkplaats. Via een videoverbinding is er een direct contact tussen de werkplaatsen. Het is passen , meten, lassen, zagen etc.

Op de plek zijn Rob, Mike en ik actief. Mike en Rob ronden het werk aan het kraaiennest af. Paula zegt toe een prijsvraag voor een passende piratenvlag op te starten. Ik maak een beginnetje voor het prik cq mededelingen bord en leeg de afvalbakken. Wij verbazen ons over de grote schare kinderen en begeleiders. Het grootste deel van de tijd gaat het in grote harmonie. Pas als de (jong) adolescenten verschijnen wordt er te hoog geschommeld, wordt er op het dak geklommen etc etc. Ik trek een paar keer directief mijn mond open. Ik maak mij er bij die pubers niet populair mee maar ontvang wel waardering bij de ouders van het jonge spul. Waarom die niet optreden is mij een raadsel.

Te midden van al die drukte wordt er gewerkt voor het nageslacht. Mooie foto Arjen!

Ook ziet hij een kikker op een luchtbed. In de beek drijven niet 1

maar 4 kuikens.

 

En er staat een albino .

Joop maait, harkt en hoopt. En ziet zijn geliefde vissies.

Het verschil tussen kwelbeek noord en zuid wordt met de dag groter.

Hoera, de poppy’s zijn er weer.

Zaterdag

Arjen schouwt de plekken waar kids hutten bouwen of gebouwd hebben. Een spoor van verwoesting op de plekken waar ik maandag jl een schoonmaakronde heb gedaan.

“Mamma, ik moet zo nodig”. “Ga maar dat leuke wc huisje in het bos ”. “Hier heb je wc papier.”

Bram en WW, met corona spatscherm ,

zijn de crea monteurs van de dag en lassen een eind aan dit journaal.

De innovatieve kijker kan nu zelf bedenken waar de innovators naar toe aan het werken zijn.

Tot volgende week maar weer.

 

  1. Winnifred

    Wow…een super heggenschaar! Een keertje langs de woongroep heggen? En mijn heg op 77? Nu steeds een heel organisch model….

  2. Wil Neering

    Ik geniet van de foto’s, maar het verhaal is voor mij potje latijn……

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén