www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Speeldriehoek, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 18. 27 april- 3 mei 2020. Corona week 8

 

Bijzondere koningsdag op DE PLEK. Annet en Levien zorgen voor een geslaagde windbos schoonmaak actie. Pannenbier in het kraaiennest. Veel maai- en borstelwerk.

Maandag, coronadag/woningsdag 27 april.

Joop maait. En als hij niet maait schoffelt hij. Hans K. schoffelt de Kornbrug rozenborders. Lap maait rond de obstakels. Martin en Kees borstelen en blazen

Rob schoont het KWAM.

In de speel driehoek is een ouderwets kinder feestje aan de gang.

Er is een gepast corona feestje op de plek. Onze konings gezinde SMan heeft Oranje Regien

, Ad, Lap, en mij zo gek gekregen om onder de ooievaar het Wilhelmus te komen zingen. Voor deze speciale  gelegenheid draagt de ooievaar een oranje wimpel in de snavel  “Op deze memorabele dag”, zo oreert de SMan gaan wij iets speciaals maken. Een ode aan onze gewaardeerde koning.” Het  ontwerp van onze SMan vraagt om enig spit en bindwerk. Dat gaat niet vanzelf. Kijk maar goed hoe Ad er uit ziet. Maar uiteindelijk heb je ook wat.

Lap stelt voor oranje vlaggetjes van huis te halen om het bereiken van het hoogste punt te vieren. Aldus geschiedde. De SMan trakteert op oranje limonade en oranje  boterkoeken. Hij haalt een sjoelbak tevoorschijn. De winnaars mogen zaklopen over het plankier. Revaliderende oranje Regien wint met twee vingers in de neus. “Johan, ik heb nog een vraag”, zegt Lap.” Lap, schroom niet”. Hoe kom je er bij dat dit bouwwerk, deze abri cq luifel  ofwel parasolwoning  een ode is aan onze geachte koning.”Welaan Lap, wat ziet de ooievaar als ie naar beneden kijkt”, zegt Johan. “Huh” , begint Lap, “moet ik eens goed over nadenken. Nou , ik denk een grote C”.” Precies. En hoe staat onze koning ook wel bekend? . Denk aan Mike vorige week.”” Aha, nu snap ik het Prins Pils.”

 

Dinsdag

Voor het eerst sinds lange tijd vallen er een paar druppels regen. Een verademing voor de grond. Tussen de druppels door gaat Johan naar zijn nieuwe bouwwerk voor het aanbrengen van een extra versteviging voor zijn C luifel.

Rob vult de waterbakken  van het KWAM.

Twee vrijwilligers van www.supportervanschoon.nl verbazen zich over hoe schoon onze buurt is. Kunnen K&B e.v. a in hun zak steken.

Woensdag

Maaibaas Bram slaat paaltjes in de grond als geheugensteuntje voor de maaiers die aan het dementeren zijn. “Een slingerpad is een slingerpad”, zegt de maaibaas tegen Rob die samen met Mike  het pannenbier ( Corona speciaal) slepen naar  het kraaiennest . Zij bouwen een “staircase to heaven” en bereiken het hoogste punt.

Ik mag de twee helpen door bouwmaterialen aan te slepen en op maat te zagen.

Creativiteit is er op de werkplaats van WW. WW, Bram en Thom zijn druk, druk ,druk. Het trekkertje krijgt een zijspan.

“Ha”, zegt Tom “dan ben ik Streuer. Maar wie is bakkenist Schnieders?” “Jongens ,wat dat nu gaat worden?”  WW weet het . Maar hij zegt niks.

Thom is aan het maaien geweest in de steigerborder en hij ziet Rudy aan de overkant de gehele dag maaien langs de oever.

 

Donderdag

Simon werkt veel thuis. Hij kijkt wel eens een keertje stiekem naar buiten. Zo ziet hij nog eens wat. “ Niet eerder deze vogel zo lang en zo dichtbij gezien. Hij of zij werkte zo de hele schutting van de buren af.

Van plank tot plank overspringen en dan onder de deklat de insecten eruit pikken. Mn dag kan niet meer stuk”. Zo zie je maar, een kinderhand is ………………

De maaiploeg van dienst is in volle bezetting bezig. Maaier Martin en Kees samen aan het werk op zeker 1,5 meter afstand en Lap bosmaait door de rest van de wijk. Later blazen ze op diverse plekken het werk van de dag schoon.

11 braamsluipers zijn druk rond het grote veld (Nicolette)

, bij de beek ( Greet, jij mag blijven en jij niet)

,  en Hester

, Lap

en Joop

) en op de plek.( Yvonne, Ine, Lap, Ad, Johan, Levien en ik.)

Johan ontdekt een manier om op 1.5 meter te passeren op het plankier. Fierljeppen.

Er is ontstentenis bij jong en oud over een gewonde aalscholver. Erik komt langs en maakt een foto van het gewonde dier.

De short cut wordt verder gebarricadeerd, beplanting vrij geknipt , wilgen geplant, en rommel wordt uit het water gehaald. Het vuur krijgt geen tijd geheel op te branden. Onweer en regen gooien roet in het toetje van de week.

Vrijdag.

April 2020 bleek de droogste en warmste ooit gemeten. Door de regen van deze week krijgt alles een groeispurt en zijn de kleuren en geuren intenser. Arjen legt het voor ons vast. Nou ja, de geuren moet je er zelf bij bedenken.

Zaterdag 2 mei 2020.

Er zijn zes fronten vandaag alwaar zelfbeheerders actief zijn. Totaal 26 deelnemers. Joop maait langs de beek, CC en Jos zijn in het krachtbossie crea bezig. Wat gaat dat nu weer worden? Er zijn contouren van nieuwe creaties te zien. “Voor het uiteindelijke resultaat moet je nog twee jaar wachten”, zegt CC.  Greet ,Nicolette, Hester  en Johan ruimen in het windbos, Mike, Bram, Ruud en Rob vieren hun feestje in het kraaiennest

en de grootste 1.5 meter samenscholing is in het windbosdeel tegenover de woning van Annet en Levien. Levien stoorde zich mateloos aan het tuinvuil dat sommige van zijn buren de voorbije jaren in het windbosvak tegenover zijn woning hebben gedumpt. Muren van afval pal langs het pad. Hij nodigde elke bosliefhebber uit om dat vuil samen op verantwoorde wijze ter hand te nemen. Grote schoonmaak dus. Welaan 17 mensen geven gehoor aan zijn oproep. Greet, Hester, Yvonne, Annet, Elly, Nicolette, Rudy, Arjen, Levien, Dante, Simon, Rene, Lap, Henk, Thom, Johan en ik.

Dante redt tijdens het werk een egel.

De opbrengst is oa een karvol met steen, flessen, ijzer, worteldoek, een schommel en nog meer zaken die niet in een bos thuis horen.

En na twee uur werk, 17×2= 34  uur arbeid is de metamorfose compleet. Iedereen is verrukt over de 1.5 meter catering en het resultaat van ineengeslagen handen. Gedumpt groenafval krijgt een nieuwe passende ril plek. Gedumpte grond wordt weg gespit en gevlakt.

De WW(erk) H is nu de WW(aa)H bewaakt nu de ingangen van het pad en wijst de potentiële storters op de regels.

Elly en Thom zijn enthousiast en stellen voor om over een tijdje een gelijksoortige actie aan de andere kant , de Kimwierde zijde , van het bosvak te houden. Daar ligt net zo een dumpplek. Afgesproken wordt om de omwonenden te informeren over de actie , gekoppeld aan de wens om in het vervolg het bos te respecteren en in de huidige staat te houden.

In de middag maakt de dankbare Levien een foto.

Levien;” De gevonden voorwerpen hebben een plekje in huis gekregen. Dante wil nu een vitrine voor zijn spulletjes. Ik geniet. Maar wat een animo en wat een tempo vandaag. Geweldig!” 

De corona impasse zorgt voor een bovengemiddelde druk op DE PLEK en het windbos. Johan, “ik kreeg tranen in mijn ogen van het werk van kinderen die in en nabij de wadi aan het spelen zijn geweest’”

Zijn er dan geen ouders die hun kroost wijzen op het gegeven dat dit niet kan en dat de plek bestemd is voor het spelen”.

En Greet vertelt; “Gister tijdens inventariseren van de broedvogels heb ik 17 wc plekken gevonden.

Vies bah, mensen begraven hun papier niet eens. Veel plat getrapt ondergroei, nou ja jij ziet ook wat er aan de hand is in het bos. Maar de vraag is hoe verzinnen wij een list? Bij de plek kun je hoendenpoep zakjes halen. Wij vragen aan hondenbezitters om de poep van hun hond op te ruimen. Mensen poep kan toch ook in die zakjes?”

 

  1. Samen met Johan Fierleppen “getraind” maar eerst opgezocht wat dat nu betekende: het Friese woord voor polsstok verspringen.

    Zo zie je maar Paul zijn Nederlands kent veel verschillende talen 😁.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén