www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 17. 20-26 april 2020. Corona week 7

 

Er wordt door wel drie mensen gelast. Wat er gelast wordt is niet overal duidelijk. Beter een half ei dan een lege dop krijgt kleur bij het duo K&B. het kraaiennest krijgt steeds meer vorm. Wilgen knotten ter sluiting van een short cut. En nog veel meer.

Maandag

Uit de wind en in het zonnetje zijn de vlinders druk. Boomblauwtjes, citroenvlinders zie je al minder maar daar komen de zandoogjes voor in de plaats.

Arjen vind ook een fraai exemplaar van het gerafelde witje.

Het zenegroen in de bosborder bloeit volop.

Kees pruttelt voorbij met de kleine borstelmachine.

“Ja”, zegt hij ter toelichting, “er valt niets te maaien en je moet toch wat doen”. K&B verzorgen babbelend hun wekelijkse afvalronde. Zij treffen Bert tussen de wadibramen

en ontmoeten een buuf uit de Laren die zwerfvuil raapt.

WW is aan het lassen. Er komt een trekhaak op de trekker.

Waarvoor?. Ja er zijn plannen om zwaar werk door mechanisering te verlichten. Ra, ra , wat zal dat zijn?. Onze Willy Wortel is er maar druk mee.

 

Dinsdag

Wat zien wij daar? Een wulpse dame aan het lassen op de werkplek van Ton.

“Ton. Is het nu bij je een afwerkplek bij je geworden?” . De wulpse dame komt overeind na enkele fraai getrokken lassen.

Geen slak te bekennen. “Sta je van te kijken  hè dat ik ook kan lassen, bromt een mannenstem”.. Verrek, nu zien wij pas wie daar bezig is. Het is kranen Jan.” Ja, voor dat ik leerde kranen heb ik eerst mijn lasdiploma’s gehaald. En dat komt nu mooi van pas” . “Wat ga je maken Jan?”.” Ra, ra, dat zou je wel willen weten hè”.

Er worden door mannen van Boogaard twee mini bosjes geplant op het talud van de gracht. Leuke aanwinst in deze ecologische verbindings zone.

Voor meer exotische vormen moet je in de bosborder zijn.

Woensdag

Ook Lex heeft een lasdiploma. Wat hij gaat maken is duidelijk. Hij gaat los op het dunne materiaal van twee kruiwagens. Een wijk en een moestuin exemplaar. “Gaat niet makkelijk, je fikt er zo door heen’, kreunt Lex. Oké, nu je de smaak te pakken hebt, ik zorg dat er nog twee kruiwagens bij je komen.” zeg ik. ‘Prima, zegt Lex, maar niet morgen svp.

Met Greet hark en maai ik ter hoogte van de til. Ton en ik vertillen ons niet aan het plaatsen van de tweede afvalbak op DE PLEK. Daar rechts op de foto, daar staat ie.

Kikkers

 

en juffers

houden ons gezelschap.

In het bos bloeien de boshyacint,

het daslook

en de meidoorn.

Ga maar snel kijken, volgende week zijn ze al weer uitgebloeid. En wie weet wat dit is?

Donderdag

“Kijk dan ook goed uit je doppen,” zegt de ene helft van het duo K&B tegen de ander helft “Ook al had je oordoppen op , je moet wel blijven opletten”. Uren is het duo op zoek naar de dop van de Hubota. Bij thuiskomst bleek de machien doploos. Dus zit er zit voor het duo niets anders op om het gehele maaitraject na te lopen op zoek naar de verloren dop. Na twee uur is het duo uitgewoond en ten einde raad in staat het euvel te melden bij de maaibaas. “ Bram, wij durven het haast niet te zeggen maar wij zijn de dop verloren”. Bram kijkt het neerslachtige duo guitig aan. “Bedoelen jullie zo een dop”. K&B omarmen op 1.5 meter de maaibaas. “Hoe kom je daar nu aan.?”” Nou Margreet  vond het ding in het gras nabij de flats en dacht ,wat een wonderlijke dop, die neem ik mee naar huis”

WW en Bram gaan op metaal jacht. Voor het bouwen van de nieuwe innovatie gaat het stel naar een metaalhandel. Daar wordt ingekocht. Kan er weer gelast en geïnnoveerd worden.

Kees borstelt

en Bert spit weer bramen weg bij de wadi. Lap bosmaait  en ruimt de rommel op in het vogelbos. De dader heeft hij niet kunnen achterhalen.

12 Braamsluipers harken, knippen ,maaien , wateren en planten .Geplant wordt er in de vlinderstrook van het vogelbos.

CC, Greet, Nicolette, Ine , Regien, Yvonne, Mike, Ad, Lap en ik zitten na afloop voldaan rond het vuur. Ook Hester en Corrine waren vanavond actief. Mike heeft een medicijn gevonden tegen Corona.

Schijnt ook een huismiddeltje van een nep wereld leider. Of dat dus een goede aanbeveling is mag je betwijfelen. De nep wereld leider spuit dat spul direct in de aderen . Dan oreert hij ”this is the best corona of the world. I say, I was the first tester of this medicin and so I can say, I am the best tester of all because they say all, there is is no beter tester than me”.

Het gaat rond het vuur oa over landschap kunst. Hoe krijgen wij zo een bronzen boomstronk stiekum in ons beheer gebied. Iets anders moois mag ook.

 

Vrijdag

“Koekkoek, koekoek.” “Ben jij dat Paul?”, vraag Ine.” Neen , dat is buiten, het is die papegaai die een koekoek na doet.”

Op de plek zijn Bram, Mike, Andre, Paula en ik actief. De eerste twee werken zich in de nesten met een hoog gehalte ;”. Hoe doen wij dit en hoe doet wij dat?”.

Paula en André planten nieuwe plantjes en geven water , ook in Nanette haar fruithoekje. Leuk om te zien dat hier al eerder mensen zijn geweest die hier water gegeven hebben. Wij scoren wilgentenen en André vlecht de short cut van speelplek naar het plankier dicht. Dat levert direct opstandigheid bij de kleintjes die moeilijk aan hun verstand te brengen is dat opa’s en oma’s bedacht hebben dat het hier een plekje betreft voor de natuur. Je hoort ze denken, “wij zijn toch ook natuur”. Leuk is dat er jongens zijn die ons helpen met zoeken en opruimen.

Zaterdag.

Tenen. Wilgentenen, er is een schreeuwende behoefte aan tenen. Op de eerste plaats wil de SMan tenen. Het geval wil dat hij , in zijn tenen imperium, overal zijn wilgen sporen heeft achtergelaten. Behalve in zijn eigen achtertuin. Daar moet verandering in komen, nu wil hij al daar een representatief wilgen ornament gaan bouwen. Buurvrouw Greet wil niet achterblijven. Zij roept “hop, hop, hop, ik wil ook wilgen”. CC wil crea knopen met wilgen. Dus daar is ook een vraag. En tenslotte is er de behoefte op DE PLEK om met wilgen aan de slag te gaan. Wilgen dus. De bron is het schoolplein van de Klaverweide. Aldaar staan knotters waar wij kunnen oogsten. Regien, Bram, Johan, Mark, Frank, Brammetje , Lars en ik zijn daar een ochtendje genoeglijk mee bezig. Twee volle karren gaan naar de Hoekwierde om op een ander moment te verwerken. Mike, Ruud en Rob plekken aan hun nestje. 1.5 meter lukt niet de gehele tijd. Maar die mannen vormen ook bijna een gezinnetje.

Zo, dit is beter.

Rob bewaakt het fort. Als M&R gaan jutten.

Langs de beek is het gewoon mooi .

Op meerder plekken zijn mensen bezig. Diana , Eline en Alfred in hun BZN,

Nicolette in haar haag.

Lap is verbindingsofficier , waar is je trekkert?,

en helpt waar hij kan.

Hij helpt oa de zojuist verworven wilgen te bewaken.

  1. Winnifred

    ………Het gaat rond het vuur oa over landschap kunst. Hoe krijgen wij zo een bronzen boomstronk stiekum in ons beheer gebied. Iets anders moois mag ook……

    Ik heb bij Paul een heel mooi idee ingediend van een landart in cortensstaal. ……. prachtig in haar eenvoud! En ik ken de Kunstenares…..toevallig😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén