www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Wandelroute, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 16. 13-19 april 2020. Corona week 6.

 

140 flessen veldwijn gebotteld. Maaibaas is K.Ubota kwijt. Veel afval en afval dumpingen door groot en klein. Twee afvalbakken bijgeplaatst. Joost mag weten wat er gebouwd wordt bij het kwelfort. Goed bezette braamsluiiperij.

Maandag, tweede paasdag

Na de hitte van gisteren is het vandaag makkelijker om thuis te zitten. Paas eieren worden verstopt en gevonden. Joop maait alles kort om geen eitje te missen. Voor Jos Gort vandaag geen eitjes, hij gaat op zoek naar kurken. CC, “Na een stevig ontbijtje met eitje achter de kiezen, hup aan de slag! Sjef Kwelbeekwijn aka (also known as) Jos Gort, vult  115 flessen voorzien van veldwijn en kurk, in zijn volledig, niet geautomatiseerde bottelarij. Voor de primeur waren er als eens 25 gebotteld. Dat brengt de totale oplage van 2019 op 140 flessen. Proost!”.

Buiten gaat alles bloeien, daslook bloeit.

Evenals het penning kruid

en de eerste bos hyacinten.

En niet te vergeten.

In de bollenstreek worden wegen afgesloten. Arjen vind een sluiproute bij ons in de buurt.

Als je in het museumbos door het deurtje gaat zie je het volgende. Een panorama over het bollenveld, gelegen tussen de overgooi en het cirkelbos.

Hoef je niet naar toe. Arjen laat je zien wat daar allemaal te koop is. De bollen vragen enorme hoeveelheden gif maar dan krijg je ook wat.

 

Dinsdag

“Heb je WW en K. Ubota gezien?”, vraagt maaibaas Bram. “Wellicht zie ik het niet meer zo scherp als gevolg van het stof en het geluid van de borstelmachine waar ik mee rond het grote veld en langs de bosborder ben gehuppeld.

Je geeft WW een maaimachine en gelijk is ie aan de horizon verdwenen”. Dan gaat ie verder op de toon van Ernie, “ik ben mijn lieve hondje kwijt, ik mis hem al een hele tijd”. “Ik ben mijn lieve maaimachien kwijt, ik mis hem al een hele tijd”. Toch heb ik nog een vraag aan Bram, ,”je was vorige week toch al klaar met de eerste volledige ronde?”” Ja”, zegt de maaibaas,” maar ondanks dat er geen drup valt groeit het gras stevig door dus wij dragen de boel volgende week netjes over aan de volgende ploeg van dienst.”

K&B legen de afvalbakken. Lap;  “ Veel afval de laatste tijd ,waarschijnlijk door de corona. Velen spelen buiten. Martin heeft met de tractor de zakken opgehaald en ik  heb ze weggebracht naar de gemeente.”” . Ik heb samen met Bert van de Weijde een rondje wijk gedaan om te kijken welke kleine klusjes hij kan doen.”

Aan het eind van de dag vind Bram zijn maaimachien. Hij is zo blij dat hij het ding een goede wasbeurt geeft.

Woensdag

Ad laat zijn hondje uit. In het bos stuit hij op dit tafereel.

Hoofdschuddend ruimt hij de boel op.” Het moet niet gekker worden. De corona maakt alle remmen los. Die kinderen moeten weer hoognodig naar school”

Bij de garage van WW is het vandaag een Kubota werkplaats. Vandaag is de kubota van de Wierden aan de beurt. Ja, er zijn twee kubota’s. Een met als maaigebied hoekwierde eo en een voor de rest van de wierden. Hoe haal je die twee kubota’s nu uit elkaar. Vanaf nu is die van de hoekwierde eo de Hubota en de ander de Wubota. Het gaat vandaag dus om de Wubota waar oa Henk op maait. Henk heeft ergens tegen aan gezeten en via wat las en slijpwerk van WW kan het ongemak opgelost worden. Onder toeziend oog van de maaibaas gaat WW aan de slag.

En het kan niet anders. WW slaagt met vlag en wimpel.

Langs de beek tref ik een vader en zoon die met een schepnetje in de weer zijn. Zij hebben een opdracht van de juf van school gehad om iets met water te doen. Omdat de juf Maria Slootweg heet, bedacht het stel om iets bij de sloot weg te halen. Maar iedere keer kijkt het stel beteuterd in het lege netje. Ik vraag ze of ik ze enkele hints mag geven. Na de positieve reactie laat ik zien hoe je beestjes vangt en waar de leuke plantjes staan. Waaronder de watermunt. Dolgelukkig maken ze een filmpje van muggen en libelle larven en voor juf Slootweg wordt een kopje munt thee gemaakt van de munt die ze langs de sloot weg hebben gehaald.

Langs de gracht, sommigen spreken van de sloot, maait Rudy het onderste deel van het talud weg.

Donderdag

Rob de J. maakt zich, in mijn ogen terecht, boos over nieuwe plannen voor het gemeentelijke afvalstoffen beleid. Rob; “Schande B&W! Miljoenen naar Floriade en onderhoud van het groen al vele jaren naar de bliksem geholpen. Nu de openbare ruimte laten verzieken met afval waar niemand meer raad mee weet. Bravo gemeentelijke bestuurders en ambtenaren”.

//www.omroepflevoland.nl/nieuws/180344/afvalinzameling-op-de-schop-dit-gaat-er-veranderen

//www.omroepflevoland.nl/nieuws/180368/inwoners-en-politiek-boos-vanwege-nieuw-afvalplan

Rob wijst op de mogelijkheid een petitie te ondertekenen als je je stem wilt laten horen.

//afvalregelsalmere.petities.nl

Maaidag vandaag voor Bram met zijn Hubota. De maaibaas laat aan leden (K&B) van de volgende maaiploeg van dienst zien wat de veranderingen zijn in het maaien in het buitengebied. Wij streven naar meer meanders in de graspaden. Liever niet van die rechte stroken heugaveld.

K&B checken van de gehele rode en blauwe wandelroute de paaltjes. Lap;” Enkele paaltjes hebben wij opnieuw ingeboord, pijltjes zijn bijgekleurd

en wij hebben 2 nieuwe paaltjes geplaatst die weg waren. Lap,” in het vogelbos zagen wij dat een onverlaat bezig geweest is met het dumpen van 10 kruiwagens aarde verspreid op diverse plekken langs het wandelpad. Zo ook een berg graszoden en dennentakken op de ril. Ik ben langs 3 woningen geweest om te vragen of hun het waren maar tot nu toe geen succes. Ik blijf zoeken wie de dader is.”

Alweer 12 deelnemers bij de braamsluiperij. Lap; “De braamsluipers Ad en Levien hebben bramen uitgegraven aan de wadi tussen de plek en de smalle brug. Mike, Hans, Jos, Carol, Greet en Yvonne hebben gewerkt in het krachtbossie. Het opruimen van freespulp hopen,

schoffelen en diverse boompjes en plantjes water geven.

Onkruid weghalen op het dijkje door Hester.

Johan steekt een aantal jonge berenklauwtjes uit nabij de bocht van de gracht.

Nicolette en Anita waren er ook bij maar ik heb niet gezien waar zij aan het werk waren. En de after drink was deze keer bij Jos en Carol in de tuin met uiteraard het proeven van hun wijn.”

Vrijdag

In de middag zijn Bram, Rob en Mike bezig met het kraaiennest op de plek. Mooi weer, een ontspannen sfeer met spelende kinderen om hen heen. De gemeente, met dank aan Yvonne, levert twee afvalbakken. “Die gaan wij morgen plaatsen”, zegt Bram. Bram meet en meet. 1.5 meter. “Ik sta nog steeds goed”.

Ook op het volleyveld wordt er ook gemeten.

Johan, Mark en ik zijn er bezig met de schoonmaakactie.

Het werk vordert gestaag. Mark en Bram oefenen voor het uitdiepen van de wadi. Of willen zij een nieuwe gaan graven?

Zaterdag

Bram, Rob, Johan, Levien, Mike, Ruud en ik plekken een ochtendje. Wij plaatsen 1.5 afvalbak. Een bij de picknick tafel. Die tafel wordt intensief gebruikt en sommige picknickers hebben moeite de 10 meter afstand naar de afvalbak te overbruggen. Drie opties, afvalbak verplaatsen, picknick tafel verplaatsen of nieuwe afvalbak bijplaatsen. Met de hulp van Yvonne wordt het de laatste optie. De tweede bak willen wij bij de entree van het plankier plaatsen. Daar is geen afvalbak in de buurt. Dus die bak heeft direct toegevoegde waarde, ware het niet dat het bevestigen van de bak aan het armatuur ons vandaag niet lukt. Ook niet met een kalmerend FF’tje van FFJohan. In het fort zijn Ruud, Mike en Rob bezig met het maken van een stevig skelet die het kraaiennest moet schragen. Met regelmaat klinkt er een zaag opdracht. “130 cm, neen toch 310. Ja ,, wat is het nou.?” Ik kan je vertellen met zulke dyslectische  opmeters ben je zo een ochtendje bezig. Levien ontvangt de inventiviteit prijs van de dag. Hij weet een bal uit de duiker te halen.

CC en Jos zijn lachend aan het water gieten bij alle nieuwe aanplant. In de kruiwagen hebben zij een waterzak liggen en die zak leidt een eigen leven. Dat levert vermaak en pret. Zij genieten volop van hun bloeiende kersen, het begin van de bloei van de meidoorn

en het bloeiende appel laantje.

In hun huiskamertje viert de kneuterigheid hoogtijdagen.

In de beek zijn er weer vissies te zien.

Aha, denkt de aalscholver.

Ik hoef alleen mijn bek open te doen en ze zwemmen zo naar binnen.

Eind van de middag vallen enkele regendrupjes. Als de drupjes de grond raken is het al verdampt. Veel te weinig dus. Een gietertje met water richting de jonge aanplant kan geen kwaad.

Volgende week kun je weer helpen op de donderdagavond, vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén