www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 14. 30 maart- 5 april 2020.Corona week 4.

 

PaasE&E. Ooievaar op bezoek. Hergebruik Freds scheurgras. Start maai en braamsluip seizoen. Enkele vandalen verpesten het voor de rest. Mooi natuurbeheerweer. CC en Jos maken een huiskamer buiten.

 

Maandag

Goede morgen. Zie de mooie entree van het windbos.

Ik ontmoet Laura, zij is de nieuwe docent bewegen en gezondheid bij de hogeschool Aeres. Wij brainstormen over het nieuwe vak en de eventuele mogelijkheden die onze buurt kan leveren. Wij zullen zien. Tijdens de wandeling ontmoeten wij Lap tijdens zijn afvalronde. Hij geeft aan dat het bewegen in de buurt hem lenig en soepel houdt. Vandaag treft hij uitzonderlijk veel afval. Er zijn dus meer mensen dan gemiddeld op de been. Ook Bram is enthousiast. Hoewel, hij is op zijn eerste maaidag tijdens de eerste dag van zijn maaidienst in het nieuwe seizoen blijmoedig op zijn ros gestart.

Maar allengs gingen de mondhoeken naar beneden. Het draaien als een zonnetje veranderde in gehobbel en gestotter . Duidelijk iets mis met de voeding van K. Ubota. “Dat wordt weer sleutelen, ja hoor, ik beweeg voldoende in deze buurt”, beste Laura, zegt Bram. Bram consulteert vervolgens KUBO professor WW.” Ik denk dat het nippeltje in de afsluitdop van de brandstoftank de verkeerde kant op staat. Hij zuigt vacuüm. Hij moet beademd worden. En de zorg moet liefdevol zijn”, predikt de professor. Johan zorgt voor een vrachtje houtafvoer naar de stort. Op de plek zijn Winnifred en Nanette bezig met de bessen in Nanette haar fruithoekje. Naast de plek maai ik de helft van de 4 beuken driehoek. Moeilijk, moeilijk, het ontabelen jl zaterdag is niet afdoende geweest. De draad slaat telkens stuk op de stobben van de abelen opslag.

Lap schoffelt een deel van de moestuinhaag

Dinsdag

De maaiers maaien lustig door. WW en Bram maaien in binnen en buitengebied en het gaat crescendo, “Nou ja, af en toe heeft K.Ubota nog steeds last van de stotter”, zegt Bram. WW gaat stuiterend met de grote borstel rond. “Willem, jij bent de baas, niet het machien hoor”, zegt Lap.

Simon staat als een malle te spitten. Het zweet staat hem op de kop. “He van Es, wat ben jij nu aan het doen”, vraagt Bram.  “Gevalletje scheurgras”,  zegt Simon.  “Niets meer aan te doen. Jacobse heeft van Fred hergebruik zoden met neutronen korrels gekregen. Ik mag dat van Jacobse nu gaan aanbrengen. Daar zit ie, Jacobse, met Fred aan een biertje. Hij wel! Gotverdegotver en ik maar spitten.”

“Zeg Simon, heb je de viburnum gezien? Volgende week komt de geur je huiskamer binnen gewaaid.” Joop bosmaait gestaag door langs de kwelbeek.

In het bos hoor je de zwartkop . Verder is het er rustig. Van een PP’tje wordt je nog rustiger.

 

Woensdag 1 april 2020

Smorgens vroeg stoppen auto’s op de dijk om foto’s te maken van de eerste ooievaar op DE PLEK.

De hele dag is er een toeloop van vogelaars en omwonenden die door Paula via de buurtapp zijn geïnformeerd. In de middag is Paula op de Flevo-omroep om te vertellen over deze bijzonderheid.

In de loop van de dag begint het bij een aantal te dagen. Het is 1 april vandaag.

CC vergroot het bordertje rond de lathyrus haag. “Ik wil ook nog leuke bloemetjes zaaien”, is haar toelichting. Fred en Anton gaan vandaag verder aan het scheurgazon.

Elly en Thom hebben bij de Huiyskweker plantjes gehaald voor de vier hoek borders bij de Hoekbrug. Zij zetten in elke van de 4 perkjes nieuwe plantjes

.” Geweldig dat Bert ons komt helpen bij het onderhoud”, roepen Elly en Thom in koor. Bij de beek zie ik Joop maaien en ik besluit dat ik ook een rondje ga maaien, kwelbeek noord moet er vandaag aan geloven. Ook snoei ik de fruitboompjes langs de beek.

Elise en Erica continueren de PaasTrees.

Rob mag ronddelen.

E&E; “De Paastrees was bijna niet doorgegaan! Paastrees zelf heeft een zere knie en kan nog niet zo goed uit de voeten. Ze heeft gelukkig een prima instructie aan Erica en Elise gegeven. In totaal 13 mensen kregen een versierde Paastak met de volgende tekst van Trees op een kaartje: “Uit de Wijk, voor iemand in de wijk. Fijne paasdagen een warme groet! We kregen veel blij verraste en positieve reacties van de bewoners.”

 

Donderdag

Tja wat moet je met kinderen die lak hebben aan de kwaliteit van onze buurt. Die kinderen vervelen  zich en zijn uit op verstoring en vernieling. De corona maatregelen houden die kinderen niet in huis, ze gaan klieren in de buurt. Zij zijn niet gewend zichzelf op positieve wijze te vermaken en zoeken  naar dingen om anderen te irriteren. Het is toch leuk om andere kinderen of volwassenen boos te krijgen. Zeer foutief handelen waar wij mee geconfronteerd worden en waarvan het de vraag is hoe daar effectief tegen op te treden is. Joop ziet kinderen afval van net genuttigde spullen in de beek gooien en vat letterlijk een van de jongens in de kraag en laat het kind het afval zelf opruimen. Dat wordt door kinderen en ouders niet op prijs gesteld. Paula en ik hebben een gesprek met twee jongens die volgens anderen het logboek en alle vogel kijkkaarten in de kijkhut verscheurd hebben. Na de speech gaan wij uiteen en de jongens gaan vervolgens op de plek gevaarlijk te keer op de schommel. En nadat ze daar door anderen op worden aangesproken gaan ze nieuwe wilgen aanplant mollen. Daar wordt een filmpje van gemaakt en dan gillen ze ,” je mag ons niet filmen”.  Van die dingen dus.

Daar staat tegenover dat de oudjes wel weten hoe je je op positieve wijze met de openbare ruimte kunt bezig houden. Het goede voorbeeld richting die kids kun je zeggen. Er wordt weer geschoffeld, geharkt, gestoken en geruimd dat het  een lieve lust is. Lap en Bert van de Weijde schoffelen de moestuinhaag verder en schonen achter de haag en voeren zakken afval af naar de compost plek.

Lap plaatst 3 buizen in de grond aan de rand van de Jeu de Boules baan tbv. de tellingsborden. Lap, “dit samen met twee JDBoulers van de JDB vereniging Almere Stad. En ik haal nog een deel onkruid uit de JDB baan. “

Met K. ubota en de bosmaaier wordt er gemaaid.

Een klein kind op de plek zegt tegen zijn moeder. “Zag je dat, hij slikte in een keer een kikker door

De dagsluiting is voor een negental 9 braamsluipers. Yvonne,

Greet, Hester, Levien,

Johan, Ad, Mike

, Lap en ik. Er ligt veel schoonwerk in de Y&H border en langs de kwelbeek en in het windbos. Met eigen kweek els worden de gaten in de rij elzen aangevuld. De hoop van Joop wordt in een avond bijna verdubbeld. Levien en Mike trekken een fiets uit de beek.  “Oh wat jammer , gaat de nazit niet door,” sputtert Johan, “volgende week dan maar”. Volgende week wordt het zomers. Laat maar komen.

 

Vrijdag

Ja hoor, hij staat er nog steeds. de vogel is het gesprek van de dag.

Liesbeth en Wouter zorgen voor nieuwe aanplant bij de Hoeksteen.

Bram, Rob, Mike, Levien, Rob Johan en ik zorgen voor het opruimen van het ex houdepot tussen 50 en 51. Na ruim 1 jaar hoeft Bram geen houtjes ,die onverlaten over de schutting gooiden, meer te ruimen in zijn tuin. Het herbruikbare deel is verplaatst naar het volleyveld. Bram kijkt mistroostig naar het laatste hoopje afvalhout.

Dit is de laatste herinnering aan het jutten in het Beatrixpark. 1.5 jaar geleden stonden wij daar de planken te wippen. Waar blijft de tijd!” Als Rob de vogel kijkplaten in de hut opnieuw vast zet ,starten de overigen met een eerste ordening op het volleyveld. dat is wel nodig.

Tot slot hark ik langs de wadi. Nou ja harken, de babbeltijd is groter dan de harktijd.

Zaterdag

Een dagje natuurbeheer voor René, Johan, Levien, Dante, Bram, CC, Jos en ik. Wat is het geval, Bram maait langs het hoekwierdepad en de beuken driehoek alles zo kort mogelijk. Daardoor worden de grassen vertraagd in hun groei ter meerdere eer en glorie voor de kruiden die wij liever zien dan het eenzijdige hoge gras en riet. De anderen harken zich suf en produceren een bijzonder hoge hoop aan bijeengeharkt maaisel. Ja dat maaisel moet geharkt en afgevoerd omdat anders bij vertering het maaisel werkt als mest. En dan heb je weer meer gras en riet. En dat willen wij weer niet. Jos en CC verzorgen plantwerk in het Krachtbos. Als toetje maait sexy Jos , nadat hij een nieuwe string van de maaibaas heeft gekregen in het Krachtbos. En dat allemaal tijdens excellente weersomstandigheden. Even geen carona aan je hoofd.

Martin ziet een volle wachtkamer langs de gracht.

Zondag

Het bloeit en zoemt overal.

Door de warmte explodeert de bloei. Gelijktijdig zie je het speenkruid, klein

en groot hoefblad

en de paardenbloem.

CC bericht; “Hier volgt een Corona waarschuwing: Blijf Thuis!

Maar ja dat willen we helemaal niet en dus maken we een huiskamer buiten. Terwijl de wilgen van de cocooningbank vrolijk uitlopen en het tafeltje klaar staat voor je drankje is er nu ook een heuse super truttige schemerlamp met pompoentjes eraan. We hadden nog een oud Perzisch tapijt…nee, nee, je kan ook te vèr gaan!  Verdere vertrutting in die buurt sluiten we niet uit.

Liefs, Jos en CC.”

Volgende week donderdagavond kun je meehelpen met de braamsluipers. Op vrijdag kun je vanaf 900 uur mee bouwen op de plek met Mike en Rob. Om 1300 uur gaan wij verder met het ruimen op het volleyveld en zijn er andere dingen te doen.

 1. Frank

  Wat een trieste situatie dat alles wat met zoveel liefde en energie is opgebouwd gesloopt wordt door jeugd die geen enkele opvoeding hebben genoten!!
  Triest triest en nog eens triest….
  Volgens mij gewoon een paar foto’s van dat tuig op de site plaatsen zodat de ouders het ook kunnen lezen..

 2. Winnifred

  Mooi gedicht weer van Paula. Ook mooi geillustreerd!

 3. Wat een mooi gedicht van Paula !

  Vernielingen…
  Gewoon die mafketels op camera zetten en breed verspreiden.
  En als het kan naam en adres noteren. …
  Aan de grote klok hangen.
  Misschien helpt het.

 4. Marga Sarneel

  Ook ik was blij verrast met de versierde paastak.
  Dank aan Paastrees en haar goede hulpen

  Fijne Paasdagen!
  Marga Sarneel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén