www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Wijkwerkochtend, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 13. 23-29 maart 2020.Corona week 3.

 

Nieuwe bomen lans de gracht. Verstopte duiker voorlopig nog verstopt. Bank testcentrum doet verslag. Maai seizoen geopend. Velen zien het leven door een corona bril. De WWO wordt getransformeerd in een Corona Werk Dag. De eerste CWD is een groot succes. De voorjaars schoonmaak krijgt een vliegende en zonnige start. Iedereen op een schoffel afstand van elkaar.

Maandag

De dagen beginnen fris, de lucht is knetterblauw,

een groene zweem in het bos, uit de wind genieten in het zonnetje. Met respect voor de 1.5 meter afstand van elkaar kun je daar ook samen van genieten.

Onze banken test commissaris ziet bovenstaand uitzicht en geeft , zoals altijd, deskundig commentaar op de nieuwe aanwinst, een kwelplas bank.   Ik verheug mij nu al op het review van het picnic ensemble .

“Schandalig dat het zo lang heeft geduurd om de aanvraag voor het testen van een nieuwe bank  in behandeling te nemen. Dit heeft vooral te maken gehad met de locatie van de bank, namelijk bij de Kwelplek en niet bij de Kwelbeek of het Krachtbossie. Het KBB-testcentrum moest dus duidelijk buiten zijn territorium gaan testen en daar waren natuurlijk bepaalde vergunningen voor nodig alsmede een tijdelijke tenaamstelling op KPB-testcentrum, namelijk KwelPlekBank-testcentrum.

Het moge duidelijk zijn dat het enige tijd in beslag heeft genomen om alles administratief op orde te krijgen. Ondertussen was het ook niet mogelijk om met meer dan 1 persoon tegelijk te gaan testen, vanwege de anderhalve meter die van overheidswege in acht moest worden genomen. Dat gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit  van de test, zodat we de persoon in kwestie verschillende keren hebben moeten terugsturen om een volledig beeld van de situatie te krijgen. Ook dat kost tijd natuurlijk. De algehele indruk die we als testcentrum hebben gekregen is dat de uitvoering van deze bank tot de meest robuuste en de meest comfortabele mag worden gerekend. Robuust in de zin van “hier kunnen wel 2 olifanten tegelijk plaats nemen”  en comfortabel in zin van “dat ding heeft ook nog een rugleuning”. Lyrisch was de tester over het feit dat de bank zich boven het water bevond op een plankier met prachtige, gebogen vormen die het gevoel van welbehagen tijdens het testen in belangrijke mate doet toenemen. De tester geeft uit eigen ervaring wel een waarschuwing af om rustig te doen met het innemen van bepaalde middelen omdat er na een sessie op deze bank nog behoorlijk wat meters moeten worden afgelegd over een vrij smal plankier voordat de vaste wal kan worden bereikt.

Ja, deze joekel van een bank is een echte aanwinst voor de buurt en hulde aan de bouwers.”

 

Jan slaat paaltjes in de grond die de nieuwe bomen op het veld moeten beschermen tegen maaiactiviteiten. Mini en Joop werken in de krachtborder.

CC en Jos zoeken een mooi plekje voor  bijzondere rozen en geven gelijk water. Ik plant met Tim zaadjes van vlinderbloemen op de plek.” Kijk opa, daar een vlinder, ooooh het is een citroenvlinder.” Ik smelt zowat. Ik start met het opruimen van het volleyveld. Vier jaar lang diende het veldje als opslag van materialen voor de wadi en de plek. Vandaag start ik met het brengen van orde in de chaos. Ik zie een zilverreiger landen bij de beek en in een mum van tijd een tiental kikkers naar binnen slikken. Nabij het KWAM wordt een opslag gemaakt voor de bomen die langs de gracht geplant gaan worden.

De firma Donker start met het planten.

K&B zorgen voor de afvalbak ronde  en laten zich verwennen door Mini en Joop

, en Rudy en Lap gaan aan de slag met de wilgen in de hoek van de gracht nabij de til. Aldaar doet de firma BeZee een poging de verstopte duiker van beek naar de gracht te ontstoppen. Dat lukt niet. De mannen gaan te water en zoeken naar de uitgang van de duiker. Niets te vinden, het is een raadsel. K&B zorgen voor de afronding van het zomerklaar maken van de haag van het Hoekwierdepad.

Dinsdag

Het is frappant hoe snel wij ons aanpassen aan de nieuwe C spelregels. Velen van ons maken een wandelingetje door de buurt en bij ontmoetingen staan wij automatisch op gepaste afstand. Mooi is dat hoe snel wij leren en ons gedrag aanpassen. Tijdens de wandeling veel fraais. Nep

en echte anemonen.

Kievitsbloemen langs de beek.

De CC bosviolen,

een CC goudsbloem die gewoon door gaat met bloeien.

De peperboom bloeit in het Krachtbossie.

Een onbekend plantje langs de beek. Regien, zoek maar op!

Fraaie vogelbos entree.

Met bijzonder bewaking.

Woensdag

Alweer een schitterende dag. De meeste mensen die ik spreek ervaren door de zon het glas halfvol.

Ik open het maaiseizoen door een ronde langs de moestuinhaag te maaien en wat maaiwerk te verrichten langs de beek. Later help ik Marlies en Arjen die de hele dag bezig zijn met het maken van een bijzondere borderrand.

Al jarenlang schoffel ik mij suf op de overgang van gazon naar de border.

Met het ingraven van een van Maryse gekregen borderrand denk ik dat het schoffelwerk dit jaar minder zal worden”, zegt Marlies. “En ik vind zo een strakke rand wel mooi”,  zegt Arjen.

Wat doe je nu Paul?”, vraagt Arjen.

Nah, ik onderzoek of hier sprake is van scheurgras”.

Donderdag

Het schitterende weer houdt maar aan. Velen kunnen daar door de zorg voor de gezondheid niet onvoorwaardelijk van genieten . Ik heb een zeer educatief gesprek met een paar jongens die op het dak van de hut zitten.

Ik vergeet ze te vragen hoe ze er op geklommen zijn. Immers onze preventieve maatregel had voor die gasten geen effect.

Joop is weer druk in zijn Krachtborder. Ik maai nabij de plek en ontgras rond de nieuwe aanplant. Op een gegeven moment zijn Joop en ik gelijktijdig aan het maaien. Joop aan de ene kant

en ik aan de andere kant. Nu nog de grassen even terug drukken opdat de kruiden en dus de blommetjes meer kansen krijgen.

Vrijdag

Johan, Rob , Bram, Mike en ik gaan aan de slag met het opruimen van het houtdepot tussen 50 en 51.

Dat is een pittige klus. Na een tijdje vraagt Rob, “is er niets anders te doen.?”.Ja hoor, de paal voor een pptje van Paula kan voor een herkansing weer de grond in en het pptje kan worden gemonteerd”. En floepes, weg zijn Johan, Rob en Mike. Als de kar vol ligt met her te gebruiken hout helpt het trio mee met het “dumpen” op het volleyveld. Een andere keer gaan wij daar aan de slag. Maar eerst opruimen van de niet her te gebruiken rest en het opruimen van het tweede deel van het depot. Ook dat is bestemd voor een andere keer. Johan wil het afval naar de stort brengen en volgende week vrijdag gaan wij verder met het ruimen van de depots. Ondertussen hebben wij oog voor de omgeving.

Ad is bramen aan het steken.

Wat gaat er gebeuren als het kwelbeek water weer terug naar het oude niveau gaat?

 

Zaterdag 28 maart 2020.

Geen WWO!  . Moet je niet zeggen tegen de 30 actieven die in de loop van deze zaterdag druk zijn in en met hun woonomgeving.  Zij zijn allemaal alleen of in een klein groepje,” op schoffelafstand van elkaar “,bezig . Er is geen gemeenschappelijke start en geen gemeenschappelijke afronding. Van 900 tot 1700 uur zijn er op diverse plekken in de buurt activiteiten te bespeuren. Met zijn allen separaat bezig maar toch samen. Ondanks de carona dreiging op de achtergrond een ongekend groot vertoon van solidariteit en onverzettelijkheid. Een heel bijzondere CWD.

Om 900 uur zitten achter de moestuin haag Elly en Thom verstopt.

Ze zijn blij als Hemelse Bert en ik komen helpen.

Op dat vroege moment zijn ook Greet, Hester, Rene, Joop,  Mike en Rob bij de kwelbeek te vinden. De laatste twee monteren twee nieuwe infopanelen omdat de oude door de zon zijn verbleekt.

Greet geeft een enthousiaste terugkoppeling en tevens een uitnodiging voor deelname aan de braamsluiperij vanaf donderdagavond aanstaande. “Wat een heerlijke WWO hebben we vandaag gehad. Op verschillende plekken zagen we mensen bezig. Renee W kwam het Kwelbeekteam Noord versterken en heeft de resten riet uit de beek geharkt en rondom het gemaaide achtergelaten riet door de gemeente opgeruimd.

Wat een klus was dat, maar het resultaat is geweldig. Hester en ik hebben de dijk gesnoeid en al voor een deel van onkruid ontdaan.

De hoop van Joop is dus erg hoog geworden. Omdat we in deze hoek met weinig mensen bezig waren konden we in een coronavrije zone gezellig koffie drinken met elkaar. De dag werd nog leuker toen Jos en Carol langs kwamen met een heuse Sjato Kwelbeek, witte veldwijn.  Dit belooft wat voor de start van het nieuwe Braamsluiper seizoen. Vanavond de klok een uur vooruit en komende donderdag weer starten om 19.00 uur voor de liefhebbers”

Joop maait en maait.

In bijna alle borders zijn er actieven bezig ,Simon,

Marlies,

Yvonne en Henk,

in hun borders. Als je vol in de wind staat is het windje guur hè Yvonne?

Alfred;” Wij , Cynthia, nieuwe buuf, Diana, Karin ,Eline en ik, hebben met z’n 5-en flink doorgewerkt,

We hebben vrijwel de hele BZN kunnen schoffelen en aanharken.Dit keer heeft Diana voor koffie en thee gezorgd en Cynthia voor de koekjes :-).

Op verantwoorde afstand van elkaar hebben wie die in de pauze verorberd, op straat, onder een heerlijk lente zonnetje.”

Langs het Hoekwierde fietspad zijn Margreet, Bram en Ruud de jonge aanplant aan het bevrijden van ongewenste bedreigingen.

Even dreigt een braam te winnen van Ruud.

“Kom op Ruud, vreet ze op die doornen!”

Bij de 4 beuken zijn Johan, André en later Ruud en ik aan het ontabelen.

Aan de rand van het krachtbos bouwen CC, , Bert en Jos aan een rek voor de lathyrus die CC aan het opkweken is.

Kan iedereen van de zomer onbeperkt een kleurig en geurig boeketje plukken” , zegt CC enthousiast. K&B toeren rond voor logistieke steun en schoffelen en passant hagen schoon.

Arjen fietst een elfstedentocht om alle activiteiten te kunnen vast leggen. Aan het eind van de dag gaan CC en Jos rond met hun blijk van waardering , een fles van het geweldige kwelbeek wijnjaar 2019.

Donderdag as start het braamsluip seizoen om 1900 uur. Wij werken op minimaal schoffelafstand van elkaar.

Vrijdag 1300 uur .Verder werken aan het schonen van de hout depots

Zaterdag vanaf 900 uur zijn er weer CWD activiteiten naar eigen inzicht.

 1. Winnifred

  Het verslag als constante in deze bijzondere tijden.
  Dank!
  Is het mogelijk dat er op de zaterdagen een moment is waarop er gereedschap afgehaald kan worden voor de klus naar eigen ‘ inzicht’ en op afstand’?
  Afgelopen zaterdag ben ik op zoek geweest naar een schoffel….

 2. Ursel

  Wat een prachtig verhaal weer Paul! Kunnen we gebruiken in deze tijd! En veel dank aan al die harde werkers die de buurt hier zo mooi maken!
  De soep houden jullie tegoed voor hopelijk zeer binnenkort in betere tijden!
  Blijf gezond allemaal!

 3. Eline

  Toch een leuke en productieve WWO (CWO?) geweest
  Bedankt voor het verslag en de foto’s weer.
  En wat een weertje! Helder en schoon de lucht zonder al die vliegtuigstrepen!
  Tijdens een wandelingetje werd ik zomaar getrakteerd op een fles echte
  ‘Sjato Kwelbeek”. Heerlijk is tie!
  A propos: de juiste term voor velige afstand, briljant door Karin bedacht:
  schoffellengteafstand (leuk wordfeudwoord)

 4. Regien

  spinnenbloem?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén