www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Paddenstoelen, Wijkwerkochtend, Windbos, Zagerij

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 9. 24 februari  tot 1 maart 2020.

 

Wadi stroomt, beek buiten haar oevers. Zand en klei voor de plek. Velling zieke essen langs de gracht tijdens onze zaagdag. Biodiversiteitsboom krijgt ooievaarsnest.

Maandag

Gisteren was er veel wind en veel regen. In de wadi stroomt het water als een tierelier. Eerst moet ik veel piepschuim uit de wadi halen alvorens een foto te kunnen nemen.

Zowel in het bos als op het orchideeveld staan grote plassen.

Ad en ik trekken een grote gebroken tak uit een boom. “Zo, die valt niet meer op iemand z’n kop”, stelt Ad. Op afstand horen wij Lap. Die praat vandaag hardop in zichzelf. Wij ontmoeten hem bij de wadi afvalbak. “Leuk hè, die stroming in de wadi.” En ook vandaag  ligt de wadi vol met piepschuim en ander afval .

In de buurt zijn ze al weken  bezig  met een verbouwing. Gratis en voor niks mogen wij dagelijks al het weggewaaide bouw vuil rapen.

Dinsdag

Ik maak kennis met Arzu Karadeniz. Zij is opbouw werker voor oa de Wierden en de Hoven. Wij tasten af welke ervaringen en contacten  bij ons zelfbeheer bruikbaar zijn voor onze nabuur wijken.

Arjen laat zien dat wij de natste, warmste en meest winderige februari ooit ondergaan. De wadi stroomt al twee weken en de beek is buiten haar oevers getreden.

Er is dat liedje.” Ik heb gele en rode radijs.” Variant van Arjen is. ik heb gele

en rode zwammen.

Met een inkt taartje toe.

Woensdag

Gemeente laat met dank aan Marcel en Arian 5 m3 aarde voor het kwelfort

en 15 m3 zand voor rond de speel en educatie voorzieningen storten op de plek. Drie grote hopen waar heel wat  kruiwagentjes in zitten . Genoeg te doen dus tijdens de WWO van aanstaande zaterdag.

Ik heb een gesprek met Henk Winter . Onderwerp van gesprek zijn de voorvallen dat aannemers zich niet aan onze zelf beheer grenzen houden. Henk heeft een drastische maatregel getroffen . In alle bestek kaarten is ons beheergebied blanco gemaakt. Geen toegang voor aannemers in ons beheergebied.

Nog een keer de bioboom oude stijl. En illustratief voor februari; een regenbui in aantocht.

Donderdag. Zaagdag

Onze zaagdag is voor de gemeente het sein om ook te gaan zagen. Alle zieke essen langs de gracht gaan tegen de vlakte. In een tempo dat wij met verbazing aanschouwen.

“Wat zijn wij dan een stel prutsers!”, zegt Lap. “Maar wij zijn wel al verder. Wij gaan vandaag stug verder met opruimen en herplanten.”

Voor het eerst in de zaagdag geschiedenis is de begroeting en de verhouding zagen, rillen anders dan anders. De begroeting is een spontane corona groet met ellebogen en voeten.

De modus zagen , ruimen en rillen is vandaag planten , ruimen , rillen en ook nog zagen.

Rudy, Arjen en Jos zijn de zagers, Lex en  Lap de sjouwers en Marlies, Ad, Winnifred, Greet , Rene (debutant) , Bram en ik zijn de ruimers en planters. Geplant worden twee grote esdoorns en een grote den. Ook het restant van de gebroken linde uit de speel driehoek gaat de grond in. De regen is mild en goed te trotseren. Marlies verzorgt de koffie en kiest de schaftplek. “op ons bankstel op de open plek”, zegt Marlies. Lap doet daar een corona dansje

In de middag neemt de motregen toe maar niemand neemt ons het toetje van vandaag af. Dat toetje lust Ton ook wel. Met zeer vereende krachten wordt Lex zijn ooievaarsnest geplaatst.

Een heel gedoe. Ladders tegen de bioboom, ladders zekeren.

Nestkasten demonteren, nest van de ooievaar monteren,

nestkasten weer retour en dan de  ladders opruimen.

Omdat de ladders er toch zijn gaan er tot slot nog drie vleermuiskasten en een spreeuwen/spechten kist een andere boom in. Greet, eerste klas vogelaar, Winnifred

eerste klas afvanger, Ton, eerste klas veiligheid,

Lex eerste klas bouwer, René , eerste klas ondersteuner

, Arjen eerste klas fotograaf en ik ,eerste klas penvoerder hebben er een genoeglijke middag aan.

Vrijdag

De gemeente gaat ook vandaag verder met het vellen van de zieke essen langs de gracht . Bij ons in de buurt is het er een bij Elly en Thom voor de deur. Maar elders langs de gracht wordt er huis gehouden. De hele rij bij Regien voor het huis is verdwenen en richting de zandwierde is er ook geen es meer te bekennen.

Voor de variatie start de plek dag vandaag om 8.30 uur. De laatste balken voor het dak worden op maat gezaagd en gemonteerd. Mike, Bram en Rob zitten al vroeg aan het pannenbier. In de middag monteren Mike en ik het eerste bankje. En passant zaag ik in het educatie hoekje de palen in profiel.

Zaterdag 29 februari 2020.

De WWO speelt zich af In de border,

het windbos

en de plek.

Een ieder is bezig  op zijn eigen favoriete plek. 39 deelnemers maken samen met elkaar weer een geslaagde editie.

De komende twee weken is gereserveerd voor de laatste loodjes op de plek. Voorts worden er vrijdag aanstaande  bomen bezorgd voor diverse plekken in de buurt. Jan gaat ze mbv een kraantje planten. Als er mensen zijn die willen helpen met het verder schonen van het betreffende windbos vak dan zijn die van harte welkom. Dat geldt ook voor de vele klusjes op de plek. Elk handje is welkom. En dat allemaal om op 14 maart ons beste beentje voor te kunnen zetten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén