www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Het eerste weekjournaal van 2020. Week 1; 30 december 2019 tot 5 januari 2020.

 

Veel vuurwerk en veel opruimwerk. Lap verstrekt veel kaartjes voor de duik. Wilgen knotten voor een wilgenboog. Jan kraant op de plek en in het bos. Kwelplas schoon, nieuwe schommeldraagarm  en een duinvallei is het resultaat.

Maandag 30 januari 2019.

Lap maait een stukje kwelbeek. En hij knot de grote wilg nabij de kruising wadi en beek. Hij ziet de vogel kijk groep van Greet passeren.

K&B verzorgen de laatste zwerfvuil ronde van het jaar 2019. Zij kijken rond. Vuil trekt vuil aan. Schoon prikkelt om schoon te houden. Zou dit principe werken tijdens de jaar wisseling?

Sommigen van jullie weten dat Arjen iets meer tijd heeft gekregen. Hij heeft namelijk een nieuwe baas. Toch heeft Arjen ook een eigen agenda. Foto’s maken en de bosborder. Vandaag doet hij beide. Hij begint aan de winterbeurt van de bosborder. Tijdens zijn foto rondje betrapt hij jongens die in het bos bezig zijn om vogel huisjes op te blazen en op de plek wil een knul een nieuwe drainbuis in het dijkje  graven. Hij dacht dat de bestaande verstopt was. Arjen legt uit dat dat niet het geval is en maant de knul het gegraven kanaal weer te dichten. De eerste jongens vluchten en zijn niet aanspreekbaar.

Dinsdag 31 januari 2019. Oudejaarsdag

De hele dag wordt er veel vuurwerk afgestoken. Veel meer dan vorig jaar. Als je buiten bent hoor je de hele dag gerommel. Soms is het front dichtbij. Dan weer wat verder af.

Arjen is nog steeds bezig met het winterklaar maken van de bosborder. Als dat is afgerond loopt hij een rondje en ziet dat de afvalbakken op de dijk zijn opgeblazen.

Ook is een poging gedaan het plankier te ontwrichten.

Maar daar hebben de plankierbouwers rekening mee gehouden. Dat plankier krijg je niet zomaar weg. Kijk, de gasten die dit doen past een passende beloning;  een jaar meedoen als vrijwilliger bij het zelfbeheer. Hoe breng je die lui anders een beetje respect bij. Bij  ons in de buurt ligt het afval en het restant van de bommen onder de bakken.

Dank aan K&B voor het weghalen van de binnen bakken.

In afwijking van de verwachting is het helder. Weinig stilte voor de storm.

Woensdag 1 januari 2020. Nieuwjaar dag

Al snel ruik je de kruitdampen. Op het grote veld wordt er een bom tot ontploffing gebracht.

Arjen loopt naar de dijk en ziet dat de Chinees van de havenkom ook dit jaar stevig te keer gaat.

In de ochtend is er de nieuw jaar duik. Het is weer druk op het surfstrandje. Lap keurt alle deelnemers en na goedkeuring krijg je van hem een kaartje als teken dat je te water mag.

Je hebt duikers met pak en zonder pak. De duikers met pak zijn er klaar voor en zorgen er ook dit jaar voor dat er niet naar de overkant gezwommen gaat worden.

Uit Hawaï is een speciaal team overgevlogen. Door de opwarming van de aarde is daar net zo warm als in Australië. De meiden mogen hier komen afkoelen.

De burgemeester mag met hen op de foto. Wat er onder de bananenbladeren zit lees je op de mutsen.

En dan is het zover. Snel er in.

Even dompelen

en dan nog sneller er weer uit

Een bananen meisje komt met een kroko terug. Waar zat dat beest toch verstopt?

Voor mij is zo een duik niet weggelegd . Ik word warm van het opruimen van de  wilgen tenen die Lap maandag gezaagd heeft . Ook spit en snoei ik bramen nadat ik een rondje met de kruiwagen heb gemaakt om alle vuurwerk rommel langs de beek en in het bos op te ruimen.

Donderdag 2 januari 2020.

K&B hebben een afval dag. Eerst plaatsen zij van alle afvalbakken de binnen bakken terug .

Daarna maken zij een ronde om het vuurwerkafval te verzamelen. Kinderen hebben als klein duimpje een spoor uitgezet.

Op zich is het duo complimenteus over de vuurwerk aanstekers. Op plekken waar veel  vuurwerk is afgestoken is alles netjes aangeveegd. K&B vinden alleen vuurwerkafval tussen de afsteekpunten door. Een volle vuilniszak vol als dank van de rond trekkende jeugd of van de buren die geen bezem hebben.

Op de plek wordt de hele dag gespeeld. Daan en Tim zijn er de vroege vogels.  Voordat zij gaan spelen ruimen zij eerst de vuurwerk rotzooi . Uit de buizen komt bijna een zak vol.

Op het schoolplein van de Klaverweide staan mooie grote knotwilgen. Als ik Brammetje van school haal dan sta ik daar vaak begerig naar te kijken. Nu is het zover. Samen met de SMan, Greet en Regien knotten wij twee bomen. Wij brengen de dikke en lange stammen naar de plek. Ze gaan daar een onderdeel worden van een wilgen boog cq poort  . Hele dunne twijgen gaan naar CC. Die twijgen gaan weer een crea kunstwerkje vormen. Wij zijn benieuwd CC. In de middag poot Regien een tiental stammen op de plek waar de boog gaat komen.

Ik overleg met Jan en Ton ter voorbereiding van de kraandag morgen.

Vrijdag 3 januari.

Is er nu wel of niet een kraan voor Jan. Aanvankelijk niet . Dus Jan is teleurgesteld en kijkt sip. “Ik heb mij zo verheugd op een dagje kranen, ik kon er bijna niet van slapen”, kreunt hij. Later blijkt dat de verhuurder wel een kraan kan leveren. Iets groter en sterker zelfs. Glunderend ontvangt Jan een instructie voor het gebruik van deze kraan.  Grijnzend van oor tot oor is hij vervolgens  bezig van ochtendgloren tot de schemer. Jan begint met het opruimen van het gebiedje waar de nieuwe schommel draagarm gaat komen. Dan haalt Jan de draagarm op en legt die in de buurt van het juk. Dan gaat hij richting de kwelplas om bij de randen  uit te diepen.

Inmiddels zijn er twee trio’s bezig op de plek. Mike, Regien en Rob gaan verder met de glijbaan ombouw.

WW, Ton en ik gaan aan de slag met het prepareren van het schommel juk .

Als Jan klaar is met uitdiepen gaat de glijbaan groep naar huis en is het andere trio net klaar voor het plaatsen van de draagarm. Mooi om te zien hoe snel Jan de nieuwe machine zijn wil oplegt. Voor de lunch ligt de arm op zijn plek.

Na de lunch gaan Jan en ik het bos in. De drie walnoot bomen krijgen hun nieuwe standplaats. De omgeving van de bomen verandert door de gravende Jan in een prachtig duinpannetje. Op deze plek is het windbos een attractie rijker.

Jan maakt een bijzonder landschapje dat ook nog eens kansen biedt voor een grotere biodiversiteit. Nog wat planten en struiken planten en niemand herkent deze plek nog. Poort heeft zijn duin , wij hebben een pan!

Het toetje is voor Maryse. Op de terugweg naar de dijk neemt Jan materiaal mee voor de bank van Maryse. De staanders zijn snel geplaatst op de plek die Maryse heeft aangewezen . De ligger moet nog worden vast gezet.

Vanaf deze nieuwe bank heb je een fraai uitzicht over de kwelplas en haar bijzondere plankier.

Zaterdag 4 januari.

Aan alle mooie dingen komt een eind. De feestdagen zijn voorbij. Opruimen is het parool. Alfred is bezig met de elektroboom als Margreet, Bram, Y&H, Ruud en ik aan de andere kant van het veld bezig zijn. Martin heeft dan al de elektra losgekoppeld . Kinderen komen met een kerstboom achter de fiets gebonden voorbij. Onze boom willen ze niet eens meenemen. Nou ja, dan laten wij hem nog drie weken staan. Tijdens de WWO van januari gaat ie helemaal weg. Ik fiets met Ine naar Appie. Onvoorstelbaar hoeveel vuurwerk rommel er nog op de route ligt. Dit zegt iets over de bewoners in de Laren en over ons. Een duidelijk verschil hoe je denkt en doet over je woonomgeving. Hoewel, Arjen ziet alweer zwerfvuil op de plek. Laat niet als dank……..

 

  1. Wil Neering

    Wat heb ik weer veel gelezen en w5 hebben jullie weer eken hoop gedaan. En nog bdank voor de lekkere verse oliebol en appelflap die Trees mij op 30 december kwam brengen. Hij was nog wRm en hij was heerlijk.

  2. Wil Neering

    Sorry voor de schrijffouten, mijn i-pad had weer kuren.

  3. Trees

    Haha Wil dan word ik nu ook de oliebollenappelflap Trees het was en is me een waar genoegen. Wat een allerhartelijke ontvangst. Ieder aan te raden. Ik heb genoten van het bakken en het ronddelen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén