www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 50;  9 tot 15  december 2019.

 

En daar is de echte kerstboom. Het is geen meiboom. Werk aan hut en op de plek gaat gestaag door. Infoavond over de essen langs de gracht. Groots 35 jaar jubileum feest van de natuur en vogelwacht. Vrijwilligers van het zelfbeheer Hoekwierde eo  worden daar in het zonnetje gezet.

Maandag

De wadi functioneert goed. Overal zie je plassen met water maar rond de wadi niet. In de wadi staat het water tot bijna de beek.

Harm, Jan, Lap, Martin en ik melden ons bij Ineke. De spar in haar tuin gaat op transport naar het grote veld. Na een voorbeeldige zaagactie trekken wij de spar met vereende krachten de tuin uit en achter de kar .

Vervolgens gaat de stoet richting het grote veld. Nu is het wachten op voldoende handkracht om de boom weer fier rechtop te krijgen. Ineke en Jan, dank voor de mooie kerstboom.

Lap en Martin verzorgen vervolgens een afvalbak ronde. Irritant jeugdvolk gaat rond met vuurwerk en laten een spoor van vuurwerkafval en irritatie achter. De rioolbuizen functioneren als grote donderbussen.

Ik spreek een paar van die gassies aan. “Weten jullie pappa en mamma dat jullie hier met vuurwerk spelen”. “Ja”. Met twee woorden spreken is er niet meer bij.  “Hoe komen jullie aan dat vuurwerk”.” Samen met pappa gekocht”. Nou ja, dan sta je toch met je mond vol tanden.

Dinsdag

Gaas en grind wordt door Rob verwerkt in het dak van de hut. Wellicht levert dat een bijdrage in het stelpen van het lek. In ieder geval is Greet haar vogel badder bakje  niet lek.

Woensdag

In het bos liggen hoopjes es assorti.

Gaan wij opruimen tijdens de volgende zaagdag en tijdens de WWO. Heb je interesse, kom dan helpen.

Kinderen kunnen bij de kwelplas niet wachten op de bouw van de vogel kijkhut. Zij beginnen alvast.

Donderdag

De zon komt met duidelijk plezier boven de einder.

Arjen spot gelijk stropers voor de deur. Een tropische verassing als metafoor voor de opwarming van onze aardkloot.

 

Vogels van diverse pluimage scharrelen langs de beek.

Het is hier kennelijk een stiltegebied. Zou dat een gevolg zijn van dat bordje?

Arjen ziet Krabbel en Babbel een dansje doen op het veld.

Waar zijn jullie mee bezig?”. “Wij willen beslagen ten ijs komen en oefenen voor de wijk dans rond de meiboom”. “Maar jongens” ,sputtert Arjen, “ het is 12 december, er komt hier eerst een kerstboom”. “Nou ja, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn.” , stelt het stel sip. “Ik ga een dansje doen in het bos”, zegt Lap. “Daar ziet niemand mij. Lekker rustig houtjes verzamelen.”

Trees heeft veel last van haar knie. De KerstTrees kan daarom niet doorgaan. Maar de “special ones” vergeet ze niet. Achter de keukentafel maakt ze haar bekende creaties. Rob zorgt voor de logistiek.

Ik bezoek de infoavond over de essen langs de gracht in de Aquamarijn.  12 bewoners en 6 ambtenaren. Ambtenaren hadden meer mensen verwacht. Ik heb een goed gesprek over hoe je zo een proces ook anders kan organiseren. Voorbeeld is de wijze waarop in de hoekwierde is meegedacht.

Vrijdag

Het mottert.  Toch melden Rob, Ad, Mike en ik zich om 900 uur op de plek. Mike en Rob gaan op lekkage onderzoek in, op, tussen en onder de hut. Ad en ik gaan verder met de palissade wand rond de glijbaan. Als het lek boven is en  Rob en Mike terug zijn spelen wij met het skelet van de opbouw rond de glijbaan.

Na motter volgt regen, die regen is de reden dat wij niet met elektrisch gereedschap aan de gang gaan en dus stoppen wij als wij klaar zijn met spitten, tillen en slepen.

Arjen blijft nog even en ziet op de plek stoelen spelen.

Zaterdag

Het 35 jarig jubileum van de natuur en vogelwacht is groots gevierd in het KAF. Goede sprekers. Een leuke markt waar wij deel van uitmaakten. Nicolette, Greet en Hester helpen met de opbouw en de inrichting.

En zie, klaar is Kees.

Mooie kraam die veel aanloop krijgt. Met veel  leuke gesprekken . Later zie ik Susan, Regien, Johan, Bram en Margreet binnen komen. Zij helpen bij de kraam en later nemen zij namens ons allen een groene speld in ontvangst.

Volgende week donderdag is er een zaagdag. Dat zagen zal een marginale activiteit zijn. Rudy heeft na de laatste zaagdag in november al het af te voeren hout in kleine stukjes gezaagd. Opruimen en een beplantingsplan maken is het centrale thema van de dag. Wij beginnen om 9.30 uur op de open plek met de gevallen populier.

Volgende week vrijdag kun je meehelpen met het klussen op de plek.

Op vrijdag avond  is er de traditionele kerstzang in de huiskamer van de woongroep. Omdat het ook een beetje de afsluiting van het jaar is hebben wij voor de kerstzang een jaaroverzicht . Bijna 200 foto’s van het bijzonder jaar 2019 zullen de revue passeren. Komt dat zien , komt dat horen en zing mee.

Volgende week zaterdag hebben wij een WWO. Ook dan zal het opruimen in het bos centraal staan. Natuurlijk kan er ook gewerkt worden in de borders en op de plek.

En om een beetje in de kerstsfeer te komen;

Een kerstbes

Een kerstboom

Een kerststeen

Een kerstkers

Een kerstdruppel

En een kerststraat

En als klap van de vuurpijl; op zondag is er een buurtfeestje op het grote veld. Een  grote groep buurtjes ( Brammetje, Margreet, Yvonne, Henk, Nicolette, Ruud, Fred, Anton, Jan, Levien, Bram, Lap, Martin , Mark en ik maken een dansje rond de kerstboom.

Bij de tweede poging klinkt het; “hij staat, de boom staat.”

Rest nog de ballen.

Dank aan Arjen voor die leuke plaatjes.Zie je hem?

  1. Eline

    Prachtig die kerstboom !!!
    Nu hebben we er twee en zo ziet t er heel kersterig uit in de wijk
    Top!

  2. Winnifred

    Wat een mooi en gezellig uitzicht heb ik weer vanuit mijn keukenraam! Dank!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén