www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Herfst vakantie Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 43; 21 oktober – 27 oktober 2019

Is er een mysterieuze sekte neergestreken in het windwold? Tim koopt een glijbaan. Banken geplaatst op de plek. Een tipje van de es sluier. Stratenmakers actief. Hard werken in de hoekborders en in de bosborder. Mandschommel op de plek gejat.

Maandag

Eerst even schuilen voor nog een pittige bui. Als het droog is , nou ja droog, het blijft druilerig vandaag, zijn er verschillende activiteiten.  12 deelnemers zijn er  actief vandaag .

Dezer dagen staat Ruinerwold in het nieuws. Een mysterieuze G. ( alias J. Eagles) heeft zich er terug getrokken met een groep kinderen. Je denkt dat is een wonderlijke en unieke aangelegenheid. Weet echter dat wij ook een goeroe achtige G. in ons midden hebben. Met een ongekend grote aantrekkingskracht op een groep senioren in de leeftijd van 61- 81 jaar.

Drie leden van deze groep, sekte zal ik het niet noemen, zijn actief in het Windwold, ook wel  Windbos genaamd. Zij bouwen daar aan een hut, deels ondergronds , thuishaven voor deelnemers aan een spirituele stroming. R., M. en G. gaan verder met de inrichting van G. ‘s vogel voeder plek. Een aantal nestkasten krijgen een bestemming. G. predikt oa in haar evangelie; “ Alles wat kan vliegen is goed en bijzonder”.  G. haar volgelingen volgen blind haar wensen. “Daar wil ik een vogel huisje’, piept ze.  En zie ,R. gaat als een vogel , klapwiekend aan een arm , van tak tot tak. M. plaatst symbolen die thuis horen bij deze mystieke geloofsovertuiging . Vervolgens heeft G. een beraad met B. en R. over de te maken waterpartij op G.’s haar vogelvoederplek .A,, L. en J. huppen achter G. aan voor een ril restauratie bij G.s hut.

A. doet het niet goed. Voor straf moet hij een stuk wadi uitgraven.

Tot zover het laatste nieuws uit het windwold.

Elders zorgen Martin en Lap voor wat straatwerk.”, Mollen mollen meer dan ons lief is” beweert Lap. Vooral de loopgang ter hoogte van Johanna is een crime. Martin en Lap kunnen amper de mollen bijhouden. “Zij kunnen sneller graven dan wij herstraten”, moppert Martin. “Naast mollen kunnen takken er ook wat van”, vertelt Lap verder.

Ad, Lap , Brammetje , Mark en ik graven de drie nieuwe banken op de plek in.

Ze worden gelijk dankbaar in gebruik genomen.

Brammetje maakt samen met pappa Mark en opa Paul het skelet van Brams hut.

Dinsdag

Ook vandaag is er weer nieuws van  de sekte in het windwold . R. heeft  een fitness apparaat gemaakt. Iets met spanbanden. Daarmee doet hij bijzonder dingen met dakbalken. Passanten deelt hij mede; ‘ik word hier niet tegen mijn zin vastgehouden”.

Johan start met het revitaliseren van het wilgen bestand. Een aantal jeugdigen kreeg van hem te horen dat de wilgen palen sec voor gepensioneerden zijn. Tot twee keer aan toe doen de kinderen verwoede maar op voorhand mislukte pogingen te fierljeppen over de kwelbeek.

Woensdag

G. heeft vandaag twee mannelijke discipelen naar haar kelder gelokt. P. en R. De plavuizen vloer moet vernieuwd. Ook staat communicatie middels rooksignalen op het programma. Dus daar mogen R. en P. mee aan de gang. Uiteraard roepen zij in koor; “wij worden niet tegen onze zin vastgehouden”. Op internet plaatst G, onder haar alias van G. Eagles dagelijkse oefeningen in de buitenlucht . Je wordt dan herboren. Je kruipt als een kuiken uit een ei.

Begin dit jaar is er gesproken met gemeenteman Bas over de essen langs de gracht. Vooruitlopende op de informatieavond van 19 november is er met een tiental bewoners van de gracht een vervolg overleg. Bas en Harm lichten de uitwerking van de plannen toe. Dit jaar zullen in ons deel van de gracht niet zo veel essen geveld gaan worden. De gezondheid van deze essen is nog niet zodanig dat velling noodzakelijk is. De aanwezigen zijn iha tevreden met de uitwerking en stellen het gesprek op prijs.

Donderdag

J. en A. zijn de discipelen van G. Vandaag staan rillen op het programma. Over rillen kun je bokkensprongen maken of het oud Hollandse haasje over beoefenen.

Martin en Lap legen de afvalbakken. Dat is hard werken!

Verder gaan zij met de bestrating in de speeldriehoek. Ook worden tegels bij de Kornbrug opgehaald.

De Sman heeft vandaag een Smaatje. Beide heren vinden het lekker om staken in gaten te steken. Nou Ja!!!

Elly en Thom starten met een renovatie van de steigerborder en de 4 hoekbordertjes. Paaltjes op de 4 hoeken gaan voor meer bescherming zorgen.

 

Vrijdag

Er wordt steeds meer bekend over de achtergronden van G. te A. H. Uit diepgravend journalistiek onderzoek is gebleken dat zij, ja, het is definitief een zij, Oostenrijkse roots kent. Vandaag laat zij haar discipelen M. en R. werken aan een representatieve entree van haar ondergrondse onderkomen.

M&R zijn best tevreden met het resultaat. “We zijn met veel plezier en in goede harmonie tot deze creatie gekomen”. G. monstert de creatie en mompelt. “Hier moet ik een nachtje over slapen om tot een gewogen oordeel te kunnen komen”. Daarmee laat zij M&R in opperste verwarring achter.

Bij Thom en Elly wordt aarde bezorgd voor de borderrenovatie. Zij gaan er direct mee aan de gang. Planten eruit, scheuren en opnieuw planten in nieuwe grond.

Tim gaat met opa Paul naar de out bag ergens tussen Ede, Veenendaal en Wageningen. Daar ergens ,tussen nieuwbouw en natuurontwikkeling in , ligt een boerderij met een bedrijf dat in speelvoorzieningen doet. En ja, Tim vindt hier een glijbaan naar zijn zin. Een mooi exemplaar dat samen met Mike op de bus wordt getild. “Poeh, looig ding hoor”, kreunt opa. Na het laden overhandigt Tim , met grote dank aan de sponsoren, de opbrengst van de sponsorloop. 430.-. De glijbaan kost echter 500.-. Mamma Loraine past de ontbrekende 70.- bij. Als cadeau krijgt Tim van Mike een staaf mee om een tuimelrek te kunnen maken.

Tim kijkt rond en zegt. “Opa, ik ga weer een sponsorloop organiseren want er liggen hier zo veel mooie dingen”.

Het waait pittig. Eindelijk verliezen de populieren en abelen hun blad. Gaat het nu echt winteren?

Ook onze amberboom bij de wadi staat er mooi bij in herfsttooi.

Ja, ook deze week zijn er zwammen. Er is geen ontkomen aan. Zwammen met een punthoofd, vele verschillende soorten , kleuren en vormen.

Zaterdag

De 4 hoekborders woorden ook vandaag weer geknuffeld door  Thom en Elly. Mag ook van Elly. “Er komen hier zo veel mensen langs. Het moet er aantrekkelijk uitzien.”

Even verder wordt er in de bosborder ook gewerkt. Arjen en Marlies plaatsen een vogel voedertafel

en beginnen met het winterklaar maken van de border.

Winterklaar maken?? Het is 26 oktober. Vannacht gaat de wintertijd in. Maar het is tegen de 20 graden Celsius. In het NOS journaal wordt gezegd dat de plantjes van slag zijn. Is dat bij ons ook? Oordeel zelf.

En ,wordt er nog gezocht naar nectar?

Zondag.

“Is de schommel in onderhoud”, vraagt Loraine? Ik ga kijken en ben verbijsterd. de schommel op de natuur speel plek is weg. Ik weet hoe zwaar de montage was. Dus het verwijderen is geen kinderwerk. Gejat dus. Wat een domper. Heeft iemand wat gezien? Vorige week de spanbanden. Nu dit. Dat moet zo niet doorgaan. Want zonder speelvoorzieningen is de lol er snel af.

Volgende week zaterdag doen wij mee met de nationale natuurwerkdag. Het thema is biodiversiteit. Van de gemeente ( dank aan Henk) hebben wij bollen en jonge struiken gekregen. Die kunnen geplant gaan worden. Er is verder veel werk te doen in het bos, bij de beek, langs de wadi en in en rond de kwelplas. Dus, doe mee. Tot slot een vraag; er had zich iemand gemeld voor het maken van de soep. Door een vervelende situatie kan zij niet voor de soep zorgen. Wie wil en kan het van haar overnemen?

 

  1. Susan

    Vooral het verhaal van G en haar volgelingen vind ik heeeeeeel spannend !

  2. Winnifred

    De schommel!!!!!! Diep treurig! En ja, van de spanbanden ook……hoe zielig ben je dan!
    Maar wat een mooie glijbaan! Goed verankeren maar!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén