www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 37; 9-15 september 2019.

 

 

Maandag

Rob, Ad en ik vormen de nieuwe maaiploeg van dienst. Rob en ik gaan op de eerste dag van onze  maaidienst schouwen. Wij zijn in onze nopjes. Rudy maait langs de gracht

en Joop langs de kwelbeek.

Zo, dat gaat goed”, zeggen wij tegen elkaar . Hoe meer maaiers, hoe meer vreugd. Joop vertelt aan Lap, die de afvalbak leeg ronde verzorgd dat hij een nieuw speeltje heeft ,een reciproke zaag. Daarmee wil hij de wilgen te lijf. “Even overleggen met Johan”,  is onze suggestie. In de middag loop ik een rondje met Bram en Lars. Wij vragen buren of zij willen sponsoren voor de sponsorloop op 28 september. Ja, dat willen velen. Wij kunnen de eerste 100.- noteren.

Bij afwezigheid van Rinus geeft Lap de bloembakken op de Hoekbrug water.

Ook borstelt hij een deel van de wijk.

Lap, “Het was weer gezellig met 9 JDB spelers deze avond.”

 

Dinsdag

25 eerste jaars  Aeres studenten en twee begeleiders vieren hun ontgroening bij ons. Onze leefomgeving is het vertrekpunt van een  introductieprogramma van de ecologiemodule. De jonge groep studenten leren houtige gewassen te determineren en zij krijgen  van school een opdracht bij ons in de buurt. Om kennis te maken met onze  buurt staat een heel leger rondleiders paraat om  de verscheidenheid bij ons te laten zien en te informeren.

Leida, Regien, Greet, Bram , Rob , Johan en ik vormen een bonte verzameling opa’s en oma’s die gaarne bereid zijn de jeugd een handje te helpen. Ook Jos

en Joop

zijn van de partij en vertellen enthousiast over hun domein. Met name de studenten met voeding in hun pakket gaan los met de suikermeter van Jos. De niet gemotiveerde studenten vallen gelijk door de mand. hier de groep van leida en Johan.

Woensdag

Druilerige dag. Toch gaan Rob en Bram de HB’s langs en maai ik bij de plek. En Ad harkt de paddenpoel en de plekpoelen schoon. Ook ruimt hij een stukje windbos op nabij de hut.

Donderdag

Wat een schitterende dag vandaag.  Niet te vergelijken met die van gister. Rob maait al het hoge gras in het buitengebied. Rob, “Alleen de hoek van Joop heb ik na een poging gestaakt. Na de eerste poging omlaag kwam ik haast niet meer omhoog. De wielen zakten weg in de drassige grond.”

Lap; “Martin en ik borstelen weer een deel in de wijk. Hierna nog 2 keer dan is de hele wijk gedaan. Rest nog met de schoffel vele goten schonen. Rudy zie ik  het talud aan de overkant maaien.”

Mensen zijn op zoek op de Veluwe naar nieuwe ontdekte grafheuvels . Ook de braamsluipers , Greet, Hester, Levien,

, Johan

,Ad,

en Regien en ik

, houden  een zoektocht. Er is ooit, nog geen half jaar geleden een kwel mini bossie aangeplant. Ergens moet die liggen. Afijn de sluipers zoeken en zoeken achter en tussen riet en gras . En warempel , “daar staat er een” roept Hester verrukt. “En daar, daar nog een”. Knippen, harken en afvoeren  van al het riet en gras is het motto.  En zo wordt er een mini bossie bevrijd uit ander groen. “Kijk ,dat is een wilg”,  zegt onze salix man trots. “Die herken ik uit duizenden”. Daar komt Ad met een schaar en weg is de wilg. “Wat doe je nu”, vraagt Johan bedremmeld. “Te dominant”,  zegt Ad. “Niet zeuren , er is genoeg van dat onkruid. Als het aan jou ligt wil je ook nog berenklauwen hier.” Er komen steeds meer van die kleine struikjes onder dat hoge riet . “Tjeetje “,zegt Greet, “wat leuk  zo een ontdekkingsreis. Gaan wij volgende week verder mee”. Alleen Nicolette sluipt op een andere locatie . Zij duikt onder in de fietspad border. De afterparty bij de vuurkorf is traditioneel gezellig.

Vrijdag

WW kijkt op verzoek van Rob naar de kubota. “Hij hobbelt en stottert een beetje” , zo luidt de klacht.” Ik heb en een nieuw filter ingezet. Kijken of dat effect heeft.“, zegt WW. “Wist je dat er een nieuw trekkertje is. Ik ga dat ding opknappen. Zitten wij nooit zonder!Rob krijgt dit grote nieuws ook te horen en vraagt aan WW. “Lieve Willem, ik durf het haast niet te vragen maar mag ik ff?”

Bij de hut in oprichting zijn drie groepjes actief. Ad en Rob vormen de montageploeg

van hetgeen Johan en ik, de zaagploeg, aanleveren.

Jos gaat het dak op en vormt solo de dakdekploeg. Van zijn baas heeft hij een briefje gekregen dat er een plank niet goed geschroefd is. Deze bijzondere feed back vormt aanleiding voor Johan om een functioneringsgesprek aan te vragen. “Aan wie Johan?”. “Wij zijn toch zelfsturende teams. Laat die schroevers in de hole maar tetteren!

. Wij missen de catering en complimentjes van Greet. Dus kloppen wij elkaar op de schouder.

Rob was er vanochtend het eerst. In de hut trof hij een kabouter vuurplaats eb altaar aan.

Op de plek wordt gewerkt door Paula, Andre, Jan v S en ik. Wij maken een wateropvangbak.

Op de plek is het een gezellige boel. De hele middag zijn er kinderen bezig. Wij roepen ze op om mee te doen met de sponsorloop op 28 september.

Zaterdag

Het is open monumentendag en de woongroep doet mee. Winnifred; “ Een geslaagde dag! Ongeveer 26 bezoekers hebben we te woord gestaan.  Veelgehoorde opmerking: een groene oase! Wat mooi. Wat een mooi project, wat een mooie buurt! “

Dat wij door onze inzet een bijzonder buurt zijn wordt gewaardeerd door de gemeente. Yvonne, Ouwe, Henk en Anke bieden ons een lunch aan in het Ekesternest.

Heerlijk in het zonnetje genieten wij , vertegenwoordigers van de EZH en andere zelfbeheer groepen uit Almere Haven van elkaar en van de lunch. Yvonne spreekt haar waardering uit en licht de vrijwilligers initiatieven in Haven kort toe en geeft ons de mogelijkheid elkaar te leren kennen.

Anke sluit af , dankt de ruim 50 vrijwilligers  voor de  komst naar het Eksternest en vraagt of herhaling volgend jaar zin heeft. Een groot applaus vormt het bevestigende antwoord. De EZH is door meer dan 30 deelnemers vertegenwoordigd.

In het kindernatuur speelparadijs is er vandaag een monumentaal water spektakel . Voor jong en oud is er een zeer geslaagde generale repetitie.

De waterpomp die hier komt vergt een gat van 12 meter diep. Het is een “dingetje” om dat voor elkaar te krijgen. Ton heeft eea perfect voorbereid. Er is een heel leger van assistenten van Ton, zijn crew bestaat uit Jos, Regien, Johan, Levien, Paula, André, Jan v S, Mark en ik. Samen brengen wij de generale repetitie tot een goed einde.

Pomp testen, steiger op en afbouwen. 12 meter spuitlans. 10 meter bronfliter en ga maar door. Zoals gezegd, veel deelnemers

en toeschouwers

hebben met elkaar een genoeglijk dagje. Eerst is er de plaatsing van een mantelbuis om door de eerste zandlaag te komen.

Het levert een zeer nat pak voor Jos, Ton en mij. Na de pauze krijgt Regien een douche.

Brian doet ook mee. Always look on the bright site of live.

“Als je klik hoort zit ie vast hè Ton?”

Er is een grote afwezige. Bij het aanbrengen van het condoom wordt door Mark verzucht; Waar is die Wind als je hem nodig hebt “.

Goed, iedereen krijgt een nieuwe kans dit spektakel bij te wonen. Net als bij Vis a Vis wordt  het seizoen  verlengd. Er komt een nieuwe voorstelling. Hou de aankondigingen in de gaten.

Maar eerst is er het oogstfeest volgende week zaterdag bij Carol en Jos . En de zaterdag erop is het nationale burendag en is er een sponsorloop op de plek.

Voor de liefhebbers, hier de blommetjes en beessies van Arjen.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén