www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Windbos

Zomer weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 32; 5-11 augustus 2019.

 

 

Maandag

Joop harkt en maait bij de beek.

Greet, Johan, Lap en Martin transporteren bouwmateriaal voor de hut naar de bouwplek.

En voeren materiaal van de oude hut af. Hierna legen Martin en Lap de afvalbakken.

Ik sorteer verbindingsmiddelen die bij de container zijn opgeslagen  tbv de montage. Greet spit weer wat zand uit de bouwput. Johan stort zand bij het bruggenhoofd van de magere brug.

Opa, het is gelukt” roept Bram enthousiast nadat  hij zelfstandig over de wiebelbrug is gegaan.

Mark heeft op de plek Evi’s wiebelbrug af  gemaakt.

Ik spreek daar twee enthousiaste coaches  van run4free. www.run4free.nl. Een vrijwilligersclub die al meer dan 7 jaar gratis sportlessen in de buitenlucht verzorgen. De mannen vragen mij of hun sportgroep ook gebruik mag maken van de speelplek. Natuurlijk mag dat. Hoe meer zielen , hoe meer vreugd. Mits respect voor plant, dier en mens. Dat zit wel snor bij deze jongens.

Lap; “Nu even wat minder maar toch nog 7 spelers JDB. Ach ja,vakantie tijd hé.”

Dinsdag

Joop is druk met maaien en harken.

Woensdag

HB’en. Dat is het vaste ritme van Bram en Rob op elke woensdagochtend. Verzetje na afloop is het monteren van een gevoelige snaar in de borstelmachine.

Half 9. Mike en ik plaatsen en slaan op de eerste paal van de nieuwe hut van Greet. Later voegen Greet herself, Bert en Ad zich bij het gezelschap.

Met vereende krachten bouwen wij een deel van een oerdegelijk azobe casco. Deze hut gaat ons allemaal overleven.

Het kwelbeek riet wordt weggeknepen door de gemeente. Klasse service. Morgen maken wij weer een nieuwe hoop. Joop begint gelijk vandaag .

Bram maait langs de beek en langs de bosranden. Daar was namelijk  hoog gras gesignaleerd.

 

Donderdag

Martin en Lap lopen likkebaardend rond. De borstelmachine doet het weer. Het duo is in hun nopjes. De nieuwe snaar bevalt prima. Hij is van de beste V kwaliteit. “Bedankt Bram en Rob”, zegt Lap.

Ter afwisseling snoeit het duo ook een stuk bosrand. Tussen no 6 en 14.

Greet en Hester ruimen de rommel op die spelende kinderen bij de hut in aanbouw hebben achter gelaten. “Jammer, deels begrijpelijk, kinderen zijn kinderen”, zegt Greet. “Maar dat een volwassen scheitert zijn/haar hoop stront voor ons achter laat , daar snap ik niets van”.

Regien en ik schonen rond de gereedschap berging. Daar was hoog gras en een te snoeien haag geconstateerd. Nanette helpt mee en komt een lekker ijsje brengen. “Jammie”.

Over jammie gesproken. De afterparty van de braamsluiperij is anders dan anders. Nog gezelliger. Hoe dat kan? Twee bijzonderheden passeren de revue. Eerst is daar het bramenijs 2.0 voor de braamsluipers.

Andre kreeg via Paula pure buurt bramen sap in handen.” Daar kun jij toch ijs van maken”,  zei Paula verwachtingsvol. “Niet alleen bramenijs” zegt Andre stoer. Afijn vele uurtjes in de keuken verder is daar een toetje wat ons nog lang zal heugen.

De papillen ontvangen een ware smaaksensatie. Drie sterren waardig.

“Wie wil er het laatste bolletje bramenijs? “ vraagt André. Afijn, ieder krijgt nog een minuscuul klein hapje uitgeserveerd.

Na de consumptie van dit culinaire hoogstandje zit de stemming er al aardig in en dan volgt er nog een test van echt Hoekwierdebier.

In het kader van de mondiale voedselproblematiek viert de lokale voedselproductie hoogtij. Er bestaat dus echt hoekwierde bier. Alleen lekker als die genuttigd wordt op een bankje op de dijk staat er op het vignet. Vandaag zit echter een buurt test comité gereed op het volleyveld.

Hoppig “, zegt het testpanel. “Zoetige nasmaak” ,zegt de ander.” Dit is in zijn soort een absolute topper stelt het panel” ,tevreden vast. “ Ja, wat kun je anders in onze buurt verwachten”, zeg ik dan binnensmonds.

Was deze afterparty verdiend.? Ik zou zeggen “ruimschoots”. Als beesten gingen de sluipers weer te keer op het beekriet. Joop aan de ene kant en Marlies, Yvonne, Greet, Hester, Ine, Regien, Johan, Ruud ,Mike,  Levien, Ad , Jan en ik aan de andere kant. Resultaat is naast een grote riet hoop

en een halve gemaaide kwelbeek noord.

Waren er nog bijzonderheden te melden? Jazeker. Zo is er maar een waterganger. Mike heeft er een missie. Het scoren van zoveel mogelijk karakiet nestjes om een kiet-til te kunnen bouwen omdat de kietjes het komende  jaar zonder hoog riet toch aan het nageslacht kunnen werken.

Voorts is daar de strijd om de zeis. Ruud opent de avond, laat zien hoe het moet.

Kan ik ook”, zegt Levien.

Hij scoort hoog in de ranking , man met zeis. Al gauw moet er een veiligheidslint om zijn maaiplek worden gespannen. “Geef hier “,zegt Jan, die dat brute geweld niet kan aanzien .”Ik doe  ook een stukkie “zegt Jan en zie als een hazenwind vliegt de man door het riet. En weg is de Wind.

Je mag langer blijven hoor Jan”. Maar dat is aan dovenmansoren. En de harkers en slepers, zij werken zich een slag in de ronde om de maaiers bij te houden.

Vrijdag

Arjen maakt voor de tweede week op rij een fotorondje in de regen. Hij laat ons zien dat ook tijdens een bui onze buurt best te pruimen is.

“Excellente plek voor een bierproeverij”, zegt Johan bij Greets hut in aanbouw. Hij heeft de stemming van gisteravond meegenomen. “Er staat weliswaar nog geen bankje maar  het vooruitzicht alleen maakt mij bronstig om het KBB centrum een uitnodiging te versturen.”, zegt Johan tijdens de stortbui.

Wij zijn verkeerd bezig”, zegt Regien. “Hadden wij niet eerst het dak kunnen bouwen en dan lekker droog de rest doen”.  Geen bier aan de tap vandaag maar koffie en machines.

Zaterdag

Nicolette, Anneke, Greet, Ruud, Johan en Lap van de vogelbosserij rukken uit. De bosranden hebben hun volledige aandacht. Lap; “We zijn vandaag doorgegaan met waar wij vorige maand mee eindigen. Het laatste deel van de bosrand moest nog terug gesnoeid worden en werd door Ruud, Nicolette en Hans gedaan.    Greet en Anneke zijn verder gegaan met braam verwijderen in de vlinderstrook maar het is zoveel dus volgende keer verder. Ruud, Anneke en Nicolette waren benieuwd hoe de Japanse Duizendknoop er uit ziet en hoe verwijderd moest worden dus na uitleg zijn we met z’n vieren op jacht gegaan. De opbrengt viel deze keer weer mee vanwege te droge weer. 
Omdat Elise nog even niet kan kwam Adrie om voor de koffie te zorgen en nog een tijdje gezellig rond de tafel gezeten.”

 

In de middag zijn Paula, Jos, Andre, Mike en ik actief. Wij werken aan de fundering op “de winderige plek” voor de te plaatsen waterpomp.

Tot volgende week. Woensdagochtend en vrijdagochtend kun je helpen bij de hut en vrijdagmiddag bij de pomp!

 

  1. Winnifred

    Ik lees niet alleen maar prachtige ontwikkelingen in de buurt, maar ook op het gebied van spijzen en met name dranken is er veel gaande!
    De wiebelbrug bedacht door Evie is geweldig!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén