www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Materiaal en materieel, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 28; 8-14 juli 2019.

Maandag
Bram heeft nog steeds enkele MZF vondsten in zijn depot gevonden voorwerpen. Wie mist -Een witte zomerhoed;- twee lepels;-Een slabak, geel van buiten en wit aan de binnenkant; -Slalepel en vork geel-beige van kleur; -Een fors vleesmes, zwart houten heft met drie nagels; -Een opscheplepel met klein motief op de steel.??

Simon schoffelt in de triple A. Van voor naar achter en van links naar rechts. Je kunt zien dat hij binnenkort weer een salsa examen heeft. Lap en Martin ontdekten in het weekend dat er vorige week nog twee kleine maai stukjes ( op “de plek” en langs de beek) vergeten waren te maaien. Dat kan niet voor een maaiploeg met eer. Dus als eerste deze ochtend maaien en daarmee is de maaiploeg van ex dienst echt helemaal klaar.

Jos laat zich door de twee inspireren en maait in het krachtbossie. Martin en Lap gaan verder met maaien. Nu zijn het de hagen die weer strak worden gemaaid. De hagen van het Dunloppad en in de Kimwierde zijn aan de beurt.

10 jdb’ers spelen hun favoriete jdb spelletje.

Dinsdag
Mini en Joop kwelbeken. Riet langs de waterlijn is het slachtoffer. Een heidens karwei. Maar voor het visuele genot werken de twee gestaag de dag door.

Nike en Anton staan bij de rozen/lavendel border. “Wat bloeit ie mooi hè”, zegt Anton.” Maar dat onkruid !!!”, zucht Nike.  Anton haakt snel af omdat de doorntjes van de rozen blijven hangen in zijn klapkuiten. Nike is daardoor extra geprikkeld om de border weer spic en span te maken.

Greet heeft een verzoek aan Johan, ”Vandaag hebben Marlies en ik de vogelobservatiehut “vrijgeknipt” van bramen en andere obstakels. Donderdag gaan we met een stel mensen het dak lichten en de hut afbreken. Heb jij als opper riller tijd om even mee te kijken waar we al dat oude hout gaan rillen? Of wellicht vind je het leuk om mee te helpen?”

Je begrijpt , het project oppimpen/vernieuwen van de zo succesvolle vogelkijkhut is gestart.

Rudy bosmaait het laatste stuk talud bij de Hoekbrug en maait het onkruid weg in de bestrating rond de afval containers.

Bram, Regien en ik gaan naar onze gereedschap leverancier in Nijkerk . Wij geven een kapotte heggenschaar af ter reparatie en kopen een kleiner exemplaar. Dit op verzoek van meerdere gebruikers die een korter mes op prijs stellen.

Woensdag
De smachtende HB’s krijgen weer een suppletie. Rob en Bram zorgen daarvoor. Er moet extra water worden aangerukt. Daarbij begeeft het pompje in de tanks. “Gelijk maar een nieuw pompje er in ”,zegt Rob. Na het wateren gaan zij aan de gang met de trekker. Die heeft lager problemen.

Ook vandaag is Joop aan het blubberen. De kwelbeek kent twee gezichten. Het noordelijke deel vol met riet en het zuidelijke deel met Joop’s openheid. In de middag milde regen dat door de plantjes juichend wordt ontvangen.

Zoals je ziet volop zomerflora.

Donderdag
In de ochtend beginnen Greet, Marlies, Bert V. en Elly B. ,allen van Greets vogelwandelcursus  met het afbreken van de vogelkijkhut. “Dinsdagmorgen om 10 uur gaan we verder, iedereen is welkom.”, zegt Greet.

De pipo gaat op transport. Daar zorgen Martin en Lap voor. De pipo gaat naar het manifestatieterrein bij de Haven alwaar een buurtcampeerfeestje wordt gehouden. “Prachtige tent daar op het terrein,” zegt Lap.

Martin en Lap knippen de laaghangende takken van de bomen langs de gracht en voeren dit af naar de korf. “Hierbij sloeg de tractor weer  af en kon ie niet meer starten”. “Willem heeft het nagekeken en het lag aan een vette bougie en te weinig olie. Later stelt hij de kleppen nog bij. Maar hij doet het weer”, vertelt Lap opgelucht.

11 braamsluipers vermaken zich in de avonduren. Langs de beek en op “de plek” is er vertier. De plankierbouwers , Regien, Rob, Ruud en Mike, zien hun pronkstuk richting de finale gaan. Levien en ik monteren na wat kunst en vliegwerk de mandschommel.

Weer een speelvoorziening er bij. In het krachtbossie wordt gerild door Carol, Ad, Greet en Lap.

Daarna gaan Greet en Ine naar het dijkje.

Ad en Lap ruimen Joops hopen en Ad gaat Nicolette helpen.

Tijdens de nazit gaat het over exoten.  Simon schuift aan. Het biertje smaakt hem goed. De  conversatie doet zijn wenkbrauwen fronsen. “Wat is dat nu voor koeterwaals ?”, mompelt hij. “Er is een nieuwe exoot”, zegt Greet. “Het wadslakje”. “Oh ja, daar moeten wij zeker voor oppassen”, merkt Ad op. “Die zitten die in de buurt van witgatjes?”, weet Nicolette.” Witgatjes, heb je witgatjes gezien”, reageert Greet direct.  “Ja, bij de beek in Joops deel”, zegt Mike .” Nou, stuur Joop er op af met een fregatje!Wat was de naam ook alweer van dat beestje? “. “Vergat je hem nu al weer, bejaarde!”

Een andere exoot is de eikenprocessierups. Wij zitten fikkie te stoken onder door rupsen aangetaste bomen. Er zijn sluipers die bevreesd zijn voor  agressieve haren. “Daar zit een nest”, zegt Carol. “Ik ga kijken”, zegt Lap. Hij stopt zijn neus in het verwaande  nest en  komt  geheel grijs onder de haren weer tevoorschijn  .”Ik heb het hier wel gezien”,  zegt Lap. “Ik kom niet meer”. Ook Mike neemt een kijkje en ja hoor ook hij keert retour met haren op kin en wangen. “Wie wil mij krabben “, piept Mike.  Als Greet een Aziatische tijgermug ontdekt is het echt uit met de pret. Wij ruimen de boel op en een ieder kruipt in een exoot vrije bedje. Nou ja, iedereen?

Vrijdag
Mike is er heel vroeg bij. Tegen 8 uur zorgt hij er voor dat “de weg over de kwelbeek“ weer veilig betreden kan worden. Meerderen hadden melding gedaan van een zeer gevaarlijke plank. Niet zijnde tante Sidonia.

“Hoera”, na een half jaar is het zover. De laatste plank van het plankier wordt gemonteerd door het trio Regien, Rob en Mike .

Rond de middag, net voordat het begint te regenen , wordt het kunstwerk voltooid.  Een fraaie catwalk wordt getest voor later. Mike wil hier een heuse danceparty gaan organiseren.

Rest nog opruimen en hier en daar een kleine verfraaiing. Daarna wil het plankierteam de aandacht verleggen naar andere projecten op “de plek”. Het plankierteam heeft namelijk ongekende goesting om door te gaan. Dat geven ze aan tijdens een schuilmoment tijdens de moesson bui die passeert. Tijdens het schuilen onder het genot van een welverdiend kopje koffie , champagne is niet voorradig, passeren de hoogtepunten uit het plankier proces van het voorbije half jaar . Door de regen loopt de paddenpoel weer vol water.

Rond het krachtbossie vallen de leuke zomerboeketjes op.

De Webertjes testen na Levien als eerste de nieuwe schommel.

Zaterdag
De vogelbossers hebben het zand van hun zomerslaapje uit de ogen gewreven en zijn weer ten tonele. Greet, Anita, Marrie ,Nicolette, Lap en  Ruud zijn van de vogelpartij. Lap; “ Na 3 maanden van rust voor de vogels, vleermuizen, insecten en groei van de struiken zijn wij weer begonnen met het onderhoud wat zeker nodig was. Ruud begon met het vrij knippen van de wandelpaden. En Greet en Marrie het uitgraven van bramen struiken, wat veel aanwezig is in de vlinderstrook. Daarnaast zijn Ruud, Anita, Nicolette en Hans begonnen met het flink terug snoeien van de struiken om de buitenkant van het bos.

We hadden deze keer wel 6 grote zakken vol met groenafval. Na de koffie pauze,wat deze keer gezet was door Greet hebben we het groenafval opgeruimd. Nicolette en Hans zijn nog even gaan kijken hoe het met de duizendknoop toeging aan de achter tuinen van de woongroep. Er waren maar enkele exemplaren wat wel een maand kan wachten met uithalen. We houden het onder controle.”

Volgende week dinsdag.
Je bent van harte welkom om op dinsdagmorgen vanaf 10 uur Greet cs te helpen met afbraak/nieuwbouw nieuwe vogel kijkhut.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén