www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 27; 1-7 juli 2019.

Maandag
De zwarte bessen in het krachtbossie rijpen af.


Carol vraagt wie er interesse heeft in die bessen. Pluk ze svp. Zwarte bessen sap; heerlijk! Jos maakt er geen wijn van. Die droomt nu al van de witte veldwijn, jaargang 2019.

Een gaai kijkt verwonderd.


Waden is de nieuwe skill van Joop. Joop heeft een waadbroek gekocht en na een wadtocht is hij begonnen bij de wadi om aldaar de overtollige riet en lisdodde uit te steken en op de kant te smijten. Zo blijft de beek mooi open en blijven er de fraaie doorkijkjes.


Rudy maait aan beide zijden van de gracht het talud.


Martin en Lap knippen diverse hagen


en Thom en Elly maken de hoek borders weer mooi . Zo zie je maar weer. Een fraaie maandag met in het gehele beheergebied activiteiten.


Het is droog. Hier het traditionele veertje van Arjen, symbolisch gegoten in dor blad ipv het water. Wat nodig moet vallen.

Dinsdag
Joop gaat als een duikboot door de beek. De gaai vindt het alweer gewoon.


Joop heeft het eiland genaderd. Martin heeft het weer op zijn maaiheupen. Hij zorgt voor een geschoren mat in het gehele maai areaal. Een prestatie van formaat. Vroeg begonnen en gestaag doorgaan tijdens een lange maaidag. Aan het eind van de dag is Martin moe maar voldaan. De bloemen komen nu nog meer tot hun recht.


Vorige week was er het gevaar van de eikenprocessierups. De gallen zorgen voor minder overlast. En wellicht predateert de sluipwesp op die rupsen.

Woensdag
Doet ie het of doet ie het niet. Dinsdag hapert het trekkertje. Dokter WW onderzoekt en constateert dat het oude beestje last heeft van slijtage. In dit specifieke geval van versleten koolborstels. De remedie is een frivool tikje en natuurlijk bemoedigende woorden. En op die wijze zijn Bram en Rob in staat de wekelijkse gang langs de baskets te maken. En dat was hard nodig. Twee weken terug vielen de laatste druppels regen. Ook vanochtend vielen er een paar. Je kunt ze tellen. En regen is hard nodig. De HB’s hangen slap en verwelkomen de druppels van Rob en Bram van harte. In de paddenpoel en de kwelplas zakt het water snel naar een laagte record voor dit jaar. Vorig jaar stond de boel hier droog . Zover is het nog niet. Eb bij de kwelbeek business as usual,


Joop hoopt en hoopt op de trekker met braamsluipers morgen.


Dit is een van mijn favoriete plekjes bij de kwelplas . De kleinkinderen spelen hier graag en ik heb alle tijd weg te mijmeren met hoorbaar vliegende libellen om je heen.


In het water bootsmannetjes en salamanders.


Een vlindertje op de blommetjes van Carol.


En niet te vergeten kikkers alom.


Kwaak, wat is het hier mooi!

Donderdag
Lap en Martin legen de afvalbakken weer. “Deze keer extra volle bakken en wel drie karretjes vol”, zegt Lap.


Mini moet maar eens stoppen om al die drollen van anderen te rapen. “Neen hoor Mini, klasse!”


Hans bosmaait een paar uurtjes in de wijk om palen, bomen en bankjes bij de kwelbeek. Op deze wijze sluit hij de maaidienst van de maaiploeg van dienst af.

Martin scheert nog één heg langs het fietspad tot de kornbrug en maakt hopen .Lap zorgt voor de finishing touch.


Er is een record aantal deelnemers tijdens de braamsluiperij. Maar liefst 16 mensen zijn actief. Marlies en Arjen schoffelen in de bosborder, Yvonne en Corrine knippen rozen tbv een mooie tweede bloei in de Y&H border, Greet en Nicolette bivakkeren op het dijkje.


Johan , Ad en Lap trekkeren Joops hoopjes weg.


Wel 4 karren vol”, klinkt het bewonderend voor wadi Joop. De rest van de groep is actief op de plek. Ruud, Mike, Rob en Regien gaan verder met het vlonderen. “Het einde is in zicht, wellicht volgende week al”, klinkt het enthousiast uit de mond van plankier meester Mike.


Ine hoopt het gemaaide riet van de paden. Jan en ik zekeren de schommelpaal en zagen de vloer van de waterpomp fundering.


Na afloop gezelligheid rond de vuurkorf.


Vrijdag
Vier koppels op en in het water. Een paar eenden, Rob en Mike plankieren bij de kwel plas,


de meerkoeten verdedigen hun nest


en Mini en Joop waden bij de beek. En genieten van de prestatie deze week geleverd.


Zaterdag
Annemiek en Jack, Carla en Piet, Annelies en Jan en Adrie, oud bewoners van de Hoekwierde (51, 52, 53 en 56) zijn te gast bij Leida, Ine en mij. Ze komen kijken hoe hun oude buurtje er nu, na 8 jaar zelfbeheer, uit ziet. Ze kunnen hun ogen niet geloven en zijn enthousiast en vol waardering over onze prestatie van ons werk en het resultaat daarvan. “Onherkenbaar mooi”, vinden de kenners van het eerste uur. Zeker na de toelichting van Jos en een slokje van de witte kwelwijn 2018 zit de stemming er goed in.

Nog een groet uit het grote veld van Arjen en tot volgende week maar weer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén