www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 21; 20-25 mei 2019.

Maandag
De muskusratvanger van het schap haalt zijn klemmen op. Geen ratten meer in de beek.

De SMan heeft een veegronde. Met groot gemak veegt hij de groeipunten weg van de wilgenstaken. Zo ontstaat een knotter. Onderweg monstert hij de klauwen. “Die zijn voor een andere ronde”, zegt Johan tegen zichzelf. Hij ziet een roosje bloeien.

Hondsroos of egelantier. Als je een blaadje wrijft van de egelantier dan ruik je zure appeltjes. De hondsroos heeft dat niet.

Dinsdag
Regien en ik scoren een 5 tal stapstenen en plaatsen die in het natuur kinderspeelparadijs.

Volgens ons kunnen er nog wel een paar stenen bij. Wij zien de eerste orchideeën in bloei komen  in de orchideeën weide. Belofte in de knop.

Wij genieten van de bloemenpracht langs de wadi oever.

De hommel heeft al heel wat nectar verzameld voor het thuisfront. Vervolgens pak ik de bosmaaier en maai bij de entree van de wijk en rond het grote veld. Allium


en geranium


laat ik staan.

Woensdag
Rob verzorgt de HB watergeefdienst. Karin en Siward schonen het zwaar begraste potentilla bordertje bij hun voor de deur. Dat ziet er in een klap weer fraai uit!


De vlier bloeit ook al en het zandoogje warmt op.


Rozen komen massaal in bloei.

Donderdag
Pittig maaidagje voor Rob en mij. Geruggensteund door een schitterende zonnige dag en veel gezellige praatjes onderweg. Rob K.Ubotaat de wijk. Morgen gaat Ad de buitenboel doen. Vandaag zit hij op het stembureau. Ik bosmaai het gehele areaal. Langs de gracht pas ik voor het schuinste deel. Dat i.v.m. de belastbaarheid van mijn enkels en de massa  hondenpoep. Het is echt dramatisch in dit gedeelte van de buurt, als je hier een biovergister plaatst heb je voor de gehele wijk gas. Zonder bevingen! Ter afwisseling ga ik met de heggenschaar de hoeksteen te lijf. Prompt komen Mary en Wim naar buiten en samen maken wij er een toonbaar plaatje van. Wij hebben het over de drie gezusters en de cursus relatie vernieuwen na je pensioen in een zelfbeheer wijk als de onze. Tevens besluiten wij om volgende jaar de onderkant van de steen dicht te planten met witte potentilla (ganzerik).
Langs de beek is het prachtig. Jos en Joop zijn hier ook lekker bezig. En Martin controleert de afvalbakken.

Johan, (de berenklauw jager) Greet, Hester, (de Dijkers)  Rob, Mike, Regien en ik (de kespenplaatsers) zijn de braamsluipers van de avond. Heerlijke avond om wat te doen.
In het plankier komen twee eilandjes. Als fundament dienen een aantal kespen. 6 in getal. Als de Daltons sjouwen wij de zware kespen naar de plek van bestemming. Je had dat groepie moeten zien. Averell, die lange, de domste achteraan. Joe, de kleinste, gifkikker van beroep bungelend achter William en Jack. Vul zelf de namen maar in. Afijn, pret hebben wij.
Joe en William vallen om en komen met natte kleren thuis. Natuurlijk lachen de anderen niet hardop. Zo een plankier is frivole onderneming. Daar kunnen wij nog lang lol om hebben.

Vrijdag
In de beek en in de kwelplas gaan de groene kikkers te keer. “Hier kwaak ik”.


“Wat , durf jij bij mij in de buurt te kwaken.””


Opdonderen jij!”


Op de plek zorgen Mini een Joop voor een hondenpoep controle ronde.


De oogst zijn enkele hopen. “Maar het aantal neemt gelukkig af”, zegt Mini. Ton monstert bij de stapel Bea hout. “Hoe krijgen wij daar weer een beetje orde in?

Rob en Mike gaan verder met plankieren. Na 1.5 uur plankieren is het einde oefening voor Mike. Bij het neerleggen van een balk schreeuwt hij “Au”. Nu doet Mike dat wel vaker dus in eerste instantie reageert er niemand. Tot wij in de gaten krijgen dat Mike reigerachtig in een houding blijft staan. “Er is iets gescheurd”, kreunt de altijd stoere “Joe” Mike. De rode kruis wagen wordt ingevlogen


en er volgt een bezoekje aan de huisarts. “Ja, uw hamstring is gescheurd. Uw herstel gaat een tijdje duren.” . En daar zit ie nu, onze plankier meester, gedwongen op de sofa.  Kijk, hier gebeurde het.


Op deze locatie wordt een monumentje voor de onthande Mike geplaatst, een ode aan de ongelukkige.


Ton test en traint zijn hamstrings door in zijn eentje te beginnen aan het ordenen van de Bea balken. Het houtdepot verdient een ander aanzien en vandaag start Ton daarmee. Morgen wellicht een vervolg.


Na afloop heeft hij een hulpmiddel nodig voor het vervoeren van een koevoet!

Zaterdag. WWO 25 mei 2019.
Borderen en plekken. Dat zijn de accenten voor de 26 deelnemers aan de mei WWO. Bij de start


showt Jos een fraai bord voor op de plek.” Gemaakt door Carol”.


Raymond laat een tekening zien van zoon Justin.


Hij heeft gedroomd van een schommel op het grote veld. Gaan wij natuurlijk maken. Ook Rudy met zijn magazijn is van de partij.


Ondanks de 15 afmeldingen is er toch een relatief grote groep die hun energie inzetten in de boomgaard, (Trees) de BZN (Diana, Alfred  en Nanette),


de woongroep rozenborder (Ine, Winnifred en Leida),


Rozen/lavendel border (Nike)


een hoekbordertje (Ton)


en de plek (de overigen).


Op de plek wordt het zand met goedkeuring van Dante en Tim


onder de klimboom verdeeld onder die boom en het pad langs de voet van de dijk.


Rennen naar de koekjes van Rob.


In de pauze (dank aan Rob)


nodigt Jos K.


ons uit voor de open tuinen dag in Waterland op 9 juni. Hij biedt ons een rondleiding aan door hem persoonlijk verzorgd. Leida


staat er ieder geval met een stand van Groei en Bloei. Jos pleit voor een soort uitwisseling, er komt ook een groepje waterlanders voor kennismaking met onze buurt. “Een groene lieveheersbeestje verbinding tussen het oosten en westen van Haven”, volgens Jos. Na de pauze gaan de plekkers verder met het ordenen van hout (Raymond en Ton),


zaad (van Regien) en bollen van Ron onderwerken  (Hester,


Carol, Laurens en Jos) ingraven van palen t.b.v. een balustrade, bij de riool buizen (Ad, Laurens, Jos, Levien en ik)


en wij leggen de grootste boomstam klaar om in te graven t.b.v. een schommel.


dat alles met deskundig commentaar.


Ook vandaag maakt Mini een hondenpoep opruim ronde. ”Ik had er eentje van een hond die had hachee gegeten”.


Twee emmertjes water halen


en dan naar de soep van Ursel.


Ursel heeft twee soorten soep gemaakt en die laten wij ons dankbaar welgevallen.

 

  1. Winnifred

    Ik geniet elke keer van het uitgebreide foto- verslag van de week. Prachtige foto’s van o.a de kikkers en leuke foto van Tim en Dante met mini kruiwagentje…..

  2. Bert van der Weijde

    Altijd weer super deze verslagen en foto’s te zien! Zo gaaf wat jullie voor elkaar krijgen samen. Ben er als bewoner van de Oldewierde wel wat jaloers op. Maar geniet er ook elke keer van als ik wandel.

  3. Wil Neering

    Ik heb weer genoten van het verslag en alle foto’s.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén