www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Volkstuinencomplex

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo van week 16; 15-21 april 2019.

Maandag

Uit de oude doos. Bram beweerde stellig  dat er een kwelsloot avant la lettre was achter zijn huis in aanbouw. Dat geloofde ik niet. Tot hij met deze foto kwam aanzetten, gevonden op  zolder .

Vanuit het zolderraam in 1983 gefotografeerd. De wateroverlast was in het hoekje 1- 50 in het begin zo groot dat er een sloot is gegraven om het grondwaterniveau te verlagen. Zo zie je dat de buurtjes van 51-57 toen al besmet zijn met het beek en wadi virus.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Wij kennen Arjen  oa als onze fotograaf. Burenhulp is hem niet vreemd. Voor de buren Cees en Henny gaat hij (volgens mij heeft hij hoogtevrees) graag het dak op.

Joop, hoe kan het ook anders, schoffelt. Ik breng plantjes naar Simon en Marlies voor respectievelijk de tripleA en bosborder. Johan ruimt bij het krachtbossie en  rilt nabij “de plek” een gemaksril. Als je wilt weten wat een gemaksril is dan moet je dat Johan vragen. Lap en Martin hebben een ander klusje vandaag . Zij planten het perkje bij de Kornbrug vol met een laagblijvende  hertshooi. Hogere wiskunde is nodig om de perfecte symmetrie te realiseren.

Dus geen stenen  maar hertshooi. Dat op verzoek van de bewoners alhier. Nu kunnen zij hun “steentje” bijdragen aan onze groene buurt. Ook Simon plant. Hij doet het met lavendel.

En  Arjen en Marlies gaan ten slotte met Michiel, Cees en Henny aan de haal met ajuga en vinca.

Dat levert een beetje een klassiek beeld. De damus steken de handen uit de mouwen en de heren zijn solidair in de directievoering.

Elly schoont in de hoekbrug borders en in de avond ga ik naar de jaarvergadering van de NMFF. Deze keer  in Dronten. Wij zijn lid van de NMFF, die het beste voor heeft voor natuur en milieu in Flevoland. Vaak is dat roeien tegen de stroom in. Wil je de stukken inzien.  Je kunt ze bij mij ophalen.

Dinsdag

“Ik heb maandag- en dinsdagochtend bij de plankiers de gaten bij  2 aansluitingen voorzien van planken”, zegt Rob als hij een aantal maatwerk planken aan het plankier heeft toegevoegd.

Dochter en moeder vermaken zich prima op “de plek”. Hun schoenen staan netjes in het rek.

Woensdag

Mijnheer komt er ook een kabelbaan?”, wordt mij gevraagd op “de plek”. “Ik denk het niet meiden, daar hebben wij geen centjes voor.”,  is mijn reactie. ”Oh, maar dan gaan wij toch limonade verkopen. En koekjes bakken en verkopen. Dan zetten wij hier stoeltjes neer en een tafeltje dan kunnen de mensen daar lekker zitten.” Het budget voor de vervolg inrichting van het speelparadijs is op. Bij deze een oproep aan de sponsoren van 2010 om een symbolisch deel van de door hen gereserveerde m2 te doneren voor de vervolg inrichting van “de plek”. Wensen zijn een waterpomp bij de tipi’s,

een glijbaan voor bij de konijnenheuvel

en een touwnet voor tussen de bomen.

Donderdag

Onze buurt staat in vuur en vlam. Arjen ziet het.

Joop schoont zijn kwelbeekoever van baggervuil. Lap plant hertshooi achter de tuin van Maryse.

Johan en Lap schonen de open plek in het windbos. De tonnetjes gaan in depot bij het bea hout, te koop tegen elk aannemelijk bod.

de stammetjes gaan naar “de plek”. Aldaar constateert de SMan dat een groot deel van zijn wilgen verdwenen zijn. Desgevraagd bevestigd Lap dat de KWAM betonmolen beschikbaar is. “Dus gaan wij de volgende generatie wilgen in het beton vastzetten. Wat denken die stakentrekkers wel. Ik zal ze een poepie laten ruiken”, besluit Johan.” Ik wil bij de kwelplas op mijn mijmerbankje zitten , de wilgen horen groeien en  nicht satzen und erbarmen.”

7 braamsluipers besteden hun avond grotendeels aan het oeverkrabben. Y&H krabben in hun Y&H border. Nadat Ine, Regien en ik een halve kar met zand op “de plek” gelost hebben gaan wij Lap en Johan helpen met het kwelbeek oever krabben.

Na een uur vinden wij het welletjes en hebben een gezellige nazit bij een prachtig Paasvuur.

Met volle maan

en kleine en grote vleermuizen aan een helder zwerk. De bijna verbrande kuikens van Ine concurreren met de Paaskuikens van de vieze man.

Goede Vrijdag

Lap; ”De gemeente heeft het gebroken paaltje tegenover Anita vervangen en een paaltje in de bocht  op de hoek van Ria Laagwater”.

Arjen laat ons het verschil zien tussen de haagbeuk en een beukenhaag.

Het is Goede Vrijdag en het is voor een deel van ons traditie een visje te eten. Joop geniet van het aanzien in de beek.

De visjes zijn weer wakker. Rob is er vroeg bij

en slaat gelijk een flinke karper aan de haak.

Al dat gespetter alarmeert de aalscholver.

Die weet met die visjes wel raad.

Op land is er sprake van een bloei explosie.

en ja, hier het eerste bloeiende roosje.

Zaterdag

In het volkstuincomplex hebben de tuinders een werkbeurt. Het hek wordt gerepareerd, vuil wordt afgevoerd naar de reiniging en de niet gebruikte tuintjes worden opgeruimd en afgedekt met zeil. Dat zijn er nogal wat. Dus, schroom niet, wil je gezond voedsel van eigen tuin. Er zijn tuintjes te huur. Voor 0.45 cent de m2. Het proberen waard.

Watergeven door Hans in de triple A en Cees in de bosborder. “ik moet van mijn lieve vrouw Henny zittend plassen”, is zijn commentaar naar de fotograaf.

Joop fietst de bloemetjes buiten.

Volgende week zaterdag is er geen WWO. De droogte, Koningsdag en de vele vakantiegangers zijn de redenen voor uitstel van een week. Een week later dus, op zaterdag 4 mei, is de eerstvolgende WWO.

 

  1. Winnifred

    En wederom was het afgelopen dagen een drukte van jewelste op ‘de speelplek’. Het water zorgde voor verkoeling. Er werd geklommen en ouderwets gespeeld. Wat een geweldige meerwaarde voor de wijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén