www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Speeldriehoek, Vogelbos, Windbos

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo van week 15; 8-14 april 2019.

Maandag

“Ja Joop, je hebt de boel prima op orde”.  Na het bacchanaal van vorige week donderdag kijkt Jos verwachtingsvol naar de nieuwe knoppen in zijn wijngaard.

Gaan jullie net zo een mooie oogst geven als vorig jaar?

Wellicht is dit de laatste week dat de bosanemoon bloeit.

De paarde meisjes hebben een parcours op het volleyveld gemaakt.

Martin en Lap verwijderen de boompalen in de boomgaard. Ook ruimen zij rommel uit de gracht.

Daarna maaien zij met de bosmaaier langs de gracht en het vogelbos.

Zij zien WW op de Kubota passeeren.

De maaiploeg  van dienst heeft geconstateerd dat het groeizaam weer is . Alle plekken waar het gras snel groeit wordt deze week gemillimeterd.

De SMan plant de laatste wilgen staken langs de kwelplas. “Dat jij een  mooie knotter wordt”, hoor je hem zeggen bij elke staak. Als de kinderen van school komen gaan zij direct naar “de plek”. “Johan.  “Ik had nog een hele leuke middag bij de kwelplek, waarbij een grote groep kinderen van 3 tot ongeveer 12 kwam spelen. Er waren ook ouders bij, waaronder 1 vader die spontaan aanbood om te komen helpen, omdat zijn kinderen daar ook konden spelen”. “Ja”, , zeg ik tegen Johan, “vorige week had ik een gesprek met een moeder met een gelijke strekking”. Wat leuk dat het kinder natuur speel paradijs een schot in de roos is/lijkt te zijn.

Dinsdag

Onze wijk vergrijst. De site ook. De site weigert nieuwe berichten te plaatsen. Met jeugdige overmoed gaat Decia het site probleem te lijf. Met succes. Het ziet er wel allemaal een beetje anders uit nu. De informatie is echter dezelfde priet praat als altijd.

Levien ontvangt een cadeau van de gemeente. Een geweldige schommelmand. Johan heeft nu de aller aller allerlaatste staak plantdag. Op “de plek” gaan ze in de grond. Aan het eind van de middag ben ik na een rondje bosmaaien ook op “de plek”. Een tiental kinderen huiveren voor de bloedzuiger, genieten van de touwen, het water, het plankier en de donderkopjes. Leuk om te zien allemaal.

Het krachtbossie is twee nieuwe aanwinsten rijker. Twee dennen. Nou ja, dennetjes. Het zal even duren maar dat gaat heel mooi worden.

Woensdag

Joop is al vroeg bezig bij de beek. Zoals altijd geniet hij van en bij de beek.

De gemeente wil ons helpen met het op de juiste plek zetten van de buizen op de plek. Wanneer is nog even de vraag.

Regien en Bram zoeken en vinden te hoog gras met handmaaier en Kubota.

Donderdag

Martin en Lap monteren het nieuwe wandelinformatiepaneel. Dat venster had ook wel wat overigens.

Daarna gaat het duo de afvalbakken legen. “Ze zijn aardig vol deze keer”.

Tot slot wordt de haag rond de afvalcontainers geschoond. Onder het goedkeurende blik van de SMan.

Jammer dat hier fagus staat en geen salix,” merkt hij op.

De tweede braamsluipavond kent minder deelnemers dan de eerste avond. Maar is tijdens en na afloop even zo gezellig als vorige week. Eerst een wedstrijdje tussen Tim en Lap.

Johan en Lap transporteren het krachtveld vuil naar de korf. Geen dank aan enkele  krachtvelders die hun privé vuil op de kwelbeek hoop gooien. Daarna gaan Ad en Johan op berenklauw jacht. En ziedaar, een gehele kruiwagen vol van die ongewenste vreemdelingen.

Yvonne en Henk zijn in hun border bezig.

Greet, Regien, Ine en ik maaien en harken langs de beek. Oh, wat zijn wij blij als Lap , Johan en Ad met trekker en kar langskomen om al het door Joop uit de beek gehaalde groen op te halen.

Na afloop is het fris. Maar wij schurken lekker dicht bij het vuurtje aan.

Vrijdag

Het plaatsen en afwerken van de 8 riool buizen op de natuur kinder speel paradijs vergde voor kraanmachinist Jan een gehele dag. Maar dan heb je ook wat ,getuige het resultaat dat direct door kinderen in beslag werd genomen. “Mooi mijnheer”. “Leuk mijnheer”. Klinkt het alom. Om half 8 zet Wilco Jan met zijn 15 tonner af. Dit is Jan uit Naarden,

niet onze Jan uit de Hoekwierde. Onze Jan komt even kijken. “Kijk, dat bedoel ik nu, dat is het echte werk”, zegt onze Jan “Hoe komt het toch dat alle goede kraan machinisten Jan heten”, merkt onze Jan na afloop op.
Na het doornemen van het plan voor de konijnen heuvel  zegt Naarden Jan, ”dat komt goed, ik woon tegen de vesting aan en ga voor jullie een prachtige vestingswal maken. Met fluistergangen!”. Eerst zet Jan de buizen en wat zand even opzij.

“Zo, nu  heb ik overzicht en ruimte om te werken”. Jan begint met de lange slurf. De eerste buis is een beetje weerbarstig maar alras heeft Jan de slag te pakken.

Om 9 uur komen Rob en Mike aan het plankier werken. Koud klusje daar, zeker als je de gehele dag met volgestroomde laarzen rondhuppelt.

Jan heeft tegen half 11 alle buizen op de juiste plek.

En nu, zand erover. Het afwerken kan beginnen.

De drieweg entree gaat een tipi worden. Rond de boom kan een boomhut gebouwd worden. Aan het eind van de middag worden een aantal stammen van gevelde essen opzij van de konijnenheuvel/vestingwal getransporteerd. Mooi klusje voor onze Jan om daar iets moois mee te gaan doen.
Onze dank gaat uit naar de gemeente die de actie van vandaag mogelijk heeft gemaakt.

De kweker bezorgd de laatste plantjes voor in onze borders.

Zaterdag

Greet is erbij. Dus er mag gevogelbost worden. Met de restrictie, tot en met de vlinderstrook en niet verder. Lap; “ Omdat het broedseizoen is wordt er alleen gewerkt aan de vlinderstrook. Nicolette, Greet, Rob, Elise en Hans graven diverse vlindervriendelijke soorten plantjes in alsmede diverse soorten zaad en om daarna deze te voorzien van water. Binnen een uur waren we al weer klaar. Nu maar hopen dat ze aanslaan want er valt te weinig regen de laatste tijd.” 

Het is vandaag de dag van  PaasTrees met haar traditionele Paas stukkie workshop.  Plezier en stukkies voor de “special ones” is het resultaat.

Tot slot komen de nodige plantjes en diertjes voorbij. Het is lente dus….

En Simon, heb je hem nu al geroken of niet?

 

 1. Wil Neering

  Ik lees de berichten over de Hoekwierde altijd, en bewonder de werkzaamheden van Julie allemaal, maar omdat ik zelf bijna niet meer buiten kom, begrijp ik niet alle uitdrukkingen.

  Waar zijn bv. al die rioolbuizen voor?
  En wat zijn de Braamsluipers?
  En waar is de vlinderstrook?

  Wie legt het mij uit

 2. Wil Neering

  Verder vergeet ik helemaal te bedanken voor het leuke Paasstukje. Ik vind het heel lief, dat jullie aan de ouderen en mindervaliden denken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén