www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo van week 14; 1-7 april 2019

Maandag 1 april

“Huh, zie ik het nu goed?”, zegt Lap. “Het lijkt wel of de afvalbak op voetjes straat. Dat is me ook wat.” Met zijn bakkie loopt Lap naar de volgende bak. Hij ziet het al van verre. “He, die bak staat ook op laarzen. Is er soms een verband?

Snel kijken bij de volgende”. “Alweer laarzen, wat geinig.”

Nu gaat Lap huppelend naar de volgende . “Grappig  hoor, ik denk dat alle afvalbakken vandaag op mooie laarsjes staan. “Volgens mij is het 1 april”, zegt Lap. Toch is hij nog  niet zeker van de zaak. “Als het echt een een april grap is staat moet de volgende bak op kekke laarsjes met fraaie stiletto hakjes staan. De ontwerper moet toch weten dat ik van kinkie houdt.

En nu ga ik schoffelen , hoef ik niet tegen die stomme laarzen aan te kijken”.

Rinus zegt een bever gespot te hebben bij de hoekbrug. “Geen 1 april grap hoor!”, zegt hij.

Carol en Jos zaaien een jarigen nabij de plek. Verwondering over de grote schare spelende kinderen. De waardering voor ons initiatief is bij vele ouders enorm hoog. Op enig moment hangen er 12 kinderen in de touwen en zijn er 6 kinderen met kikkerdril aan de gang. Ook van het dril is er een ware explosie.

Neen, ik wacht nog even, denkt de reiger.

“Heeft ook een keerzijde”,  zegt Joop. Een grote groep kinderen afkomstig uit de Wierden trok plunderend voorbij. Geen narcis meer te bekennen langs de kwelbeek. “Gelukkig hebben ze de dotters laten staan.zat zeker een beesie in.”

In het krachtbossie zorgt de firma Donker voor het graven van  5 enorme boomplant gaten. Voorbereiding voor de aanplant van nog eens 5 bomen. Twee dennen en drie berken.

Het is vandaag de eerste maaidag van 2019  voor Bram .”Heerlijk om na een half jaar weer op de maaier te kunnen zitten” Alleen de strontlucht is op een aantal plekken in de wijk niet te harden. Ursel heeft ook een hondse ervaring. In het windbos als zij haar twee netjes aangelijnde hondjes uitlaat wordt zij en de honden aangevallen door twee grote loslopende honden. Baasje op afstand is van mening dat de honden , de zijne in ieder geval, hier los mogen lopen.

Marlies, Greet, Johan, Ad, Lap, Brammetje en ik planten 20 boomvormers en evenzovele struweelvormers op de plek van de essen kaalslag in het windbos.

Alle bomen en struweelvormers zitten nu in de grond. Het ril en plantseizoen is nu echt voorbij. Nou ja, bijna dan. De essen kap plek is open maar weer toonbaar.

Ad schoont de wadi van plank materiaal.

Jan heeft genoeg bouwplekken gemaakt in zijn  eilandenrijk.

Met 11 cursisten is het voor Arjen en Magda effectief werken. Wij weten weer hoe te handelen als iemand in elkaar zakt of stil op de grond ligt. “Is het veilig? , hoe gaat het? , bel 112!, haal de AED!, controleer de ademhaling! , start de reanimatie ( 30 om 2)  of leg de persoon in de stabiele zijligging.”

En pas op voor de doperwten en de HEMA worst in de mond van ome Wim.

Dinsdag

Gevonden op de plek. Een kleine verrekijker van de firma human nature. Van wie is die?

Rudy maait.

Vandaag wordt er boomaarde gebracht voor in de plantgaten in het krachtbossie.

In dat krachtbossie staat een nieuw bankje. Van het nieuwe krachtbossie bankje brengt het  KBB-testcentrum spontaan een testrapport uit.

De productie van zitgelegenheden in deze contreien is werkelijk enorm, want onlangs kwam weer een melding binnen bij het KBB-testcentrum voor het testen van een nieuw bankje. Deze keer bij de noordelijke entree van het Krachtbossie. In eerste instantie besloot het testcentrum dit verzoek niet ontvankelijk te verklaren want het bankje is immers niet gelegen aan de kwelbeek en werd gericht aan het KwelBeekBank-testcentrum. Met een beetje fantasie kan de afkorting ook van toepassing zijn op KrachtBossieBank en dus stuurde het testcentrum er toch een testteam op af. Na het bezoek waren de testers geruime tijd niet aanspreekbaar en moesten zowel geestelijk als fysiek bijkomen van de doorstane emoties en ontberingen. Geestelijk omdat zij nog nooit zoiets hadden meegemaakt op het gebied van zitten en fysiek omdat de meegebrachte consumpties niet of amper bleven staan. De bank kent namelijk geen vlak gedeelte voor flessen of glazen. Hier is duidelijk sprake van een ondoordacht concept, waar het bij andere bankjes niet aan ontbreekt. De “bank” bestaat verder uit een flinke boomstam, die ruimte suggereert voor 2 á 3 personen, maar heeft duidelijk slechts 1 rugleuning. Het testteam gaat ervan uit dat het bij deze “bank” dus meer gaat om de artistieke waarde dan om functionaliteit en in dat opzicht kan de “bank” reeds als cultureel erfgoed worden aangemerkt. Het zitcomfort is redelijk te noemen en het uitzicht is zelfs prima, met name naar rechts op het ontluikende groen van het Krachtbossie. Het testpanel is van mening dat de term zitstam meer van toepassing is op deze “bank” en dat er op zijn minst sprake is van iets heel bijzonders op het gebied van zitten.

Overigens, vlakbij zijn de kleine huisjes al uitgevlogen.

Woensdag

De stobbe bij Rob voor de deur wordt met grof geschut weg geknepen.

Evenals die langs het hoekwierdepad.

Iemand hier in de buurt vond het te ver lopen naar de korf. Alle buxussen uit zijn tuin liggen nu in het bos. Vind hij of zij normaal!

Maaibaas Bram gaat verder met zijn eerste maaironde. Nu moet het buitengebied er aan geloven. “Bijna alles gedaan “, geeft Bram na afloop aan. “Alleen het grote veld en het krachtbossie nog.” Aangestoken door het maaivirus is Rudy langs de gracht bezig en maai ik rond de kwelbeek en de wadi. Erica en Hans zijn ook uit de winterslaap en schonen de rozenborders bij de kornbrug.

Joop heeft het ook op zijn heupen. Hij  heeft riet en rietgras uit de beek verwijderd. “Zwaar maar dankbaar werk. Vanaf de brede brug heb je nu een fraai doorzicht”, zegt Joop.

Het is hier prachtig“, zegt Joop. “Heb je bloeiende kersen gezien?

Donderdag

Het hoekwierdepad  schoon project vordert gestaag. Martin en Lap schoffelen en hopen.

Ton knipt een hoge heg.

Het braamsluip seizoen 2019 heeft een geweldige eerste avond. Na afloop is er , verzorgd door Carol en Jos , een proeverij van de wijn uit de oogst van 2018.

Jos heet een ieder van harte welkom en maakt de naam van de kwelbeek wijn bekend; Door een tiental ingestuurde namen heb ik mijn sterk laten inspireren en in combinatie met de frisse droge wijnsmaak van het brouwsel van Cabernet Blanc/Johanitter druiven gekozen voor de naam WITTE VELDWIJN 2018.Noemswaardige inzendingen waren Le blanc du quartier, Meeson Quelbeek, Flevo Sjardonee, Blanc des champs (=velden), Perles du champs, Vin du Ruisseau (=beek), Sweet kwel, Carjonet en Beekparel.Het hele idee van wijngaard Sjato Kwelbeek is sowieso een verlengstuk van Zelfbeheer Hoekwierde. Hopelijk kunnen we die samenwerking in 2019 uitbreiden met meer druivenoogst (van dezelfde stokken) en een begin van Wierden appelwijn.De rode FLEVO BOERJONJE 2018 zit nog in het vat en moet nog wat van zijn zuurheid afbouwen. Hierover later dit jaar meer. Proost!  “13 mensen gaan met een verlicht hoofd naar bedje toe. Petje af voor Jos. de ereprijs is voor hem.

Die wijn moest wel eerst verdiend worden. Nicolette  , Lap en Johan ronden het Hoekwierdepad project af.

Ineke dartelt rond de ijsvogelwand. Greet en Hester bivakkeren op “het dijkje”. Joop, Jos en ik knippen bramen langs de kwelbeek. Ine en Marlies schonen een stuk voetpad.

Vrijdag

Bram bericht; “Vanochtend wordt er niet aan de steiger gewerkt. ( Mike heeft last van zijn rug ). Vanmiddag ga ik het laatste maaiwerk doen”. En zo is Bram aan het einde van de eerste complete maaironde gekomen. Wat een teamwork! , Bram, Bram en Bram. Maar wel een Bram die verzoeken van de krachtbossers honoreert en van een wilde orchidee liefhebber. De snel groeiende gras strook langs de orchideeweide wordt eenmalig gemaaid.

Dit is beter voor het beeld en kruiden vegetatie. Bram ziet bij de plek een Huijzer die huis houdt  in de rioolbuizen.

Met een hoge druk spuit wordt de binnenzijde van de buis gereinigd.

Hier zullen de kinderen geen vuile kleren aan overhouden!.Ook is daar de SMan actief die knotters langs de plas plant en zitgelegenheden in de tipi’s plaatst. Ik vrees weer een testrapport. Of ligt “de plek” te ver van de kwelbeek?

Simon, waar ben je?. Het gaat weer gebeuren!

Zaterdag

Ik ruim nog wat langs de kwelbeek. Ton pakt weer zijn spuit.

Rudy maait

en Lap treft voorbereidingen voor de vervanging van het info paneel. “Dat ding is wel erg aan het aftakelen.”, zegt Lap. En Arjen ziet van alles bloeien. Hierbij een kleine selectie.

  1. Winnifred

    Vandaag langs de speelplek bij de kwelbeek gewandeld. Wat was het druk daar! Kinderen van verschillende leeftijden waren daar fijn aan het spelen. Grotere jongens hingen heerlijk aan de touwen, een klein jongetje zat op een boomstam met zijn voeten in het water, een ander kind zat met zijn/haar telefoontje verstopt in de rioolbuizen……
    Wat een super plek!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén