www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Projecten verfraaiing, Vogelbos, Windbos, Zagerij

Journaal zelfbeheer Hoekwierde eo van week 9; 4 maart – 10 maart 2019.

 

nog in bewerking!

Maandag

Na de regen van gisteren staat er weer water in de wadi. Mooi toch Johan!

Lap en Martin legen de afvalbakken.

De rilsessie in de middag is een succes. Nicolette, Rudy, Ton, Ad, Johan, Lex, Jos, Lap, Brammetje, Lars en ik zijn ieder op eigen wijze van de partij.

Wij maken doorgangen voor het peerd. Er ligt nog veel maar er is nu een begin van een overzicht. Wij genieten van een welverdiende pauze op de senioren hangplek.

Daarna wordt met vereende krachten de richting aanwijzer van Carol en Jos opgestoken.

Dinsdag

Ook deze dag hoor je de zaag van Rudy. Man en zaag zijn onuitputtelijk.

Rob en Bram verplaatsen 10 balken van het depot richting de hut in aanbouw. Die balken gaan het skelet van de zijkanten vormen. Ik stort 1 m3 zwarte grond nabij de oost ingang van het krachtbossie. Die grond gaat gebruikt worden in de plantgaten voor de nieuwe bomen. Lente gaat gewoon door , ook al is de temperatuur wat lager dan vorige week.

Woensdag

Jos is druk in zijn krachtbossie. Hij doet voorbereidingen voor het plantwerk. In het bos kunnen kinderen niet wachten op de inrichting van de natuur kinder speelplek.

Ja jongens , na zaterdag gaat dit toch echt opgeruimd worden. Op de speelplek mag je hutten gaan bouwen.Wij houden graag onze natuur de natuur.

Het was een mooie zonsondergang.

 

Donderdag. De dag van een zeer actief wijkwerkpaard.

Om 8.30 uur arriveert paarden menner Wouter Hazeleger en werkpaard Tinus.

Zij wonen in Otterlo en zijn beide geboren  in Nederland . De familie van Tinus heeft een werk traditie in Oost Europa en heeft Belgische genen Ja, het kan verkeren met die multiculturele samenleving. Met Wouter schouw ik de opgave.” Is te doen voor Tinus”, is de reactie van Wouter. Gestaag gaat Tinus aan de gang in het Krachtbossie. Stam voor stam wordt naar “de plek” gesleept.

Rudy, Johan en Lap zijn er voor de ondersteuning. In de middag is het populierenbos aan de beurt. Daar zien de toeschouwers , de fotografen staan elkaar aardig in de weg,

 

dat het paard echt moet werken.

Alle spieren gespannen en toch niet vooruit komen.” Oké, Rudy, haal er maar een stukkie van af. Van die stam wel te verstaan”.

Over dat werken weet Wouter te melden; “als er een zweet op de rug heeft ben ik het, voor Tinus is dit een peulenschil”. De sleepsporen geven nog een tijdje aan dat er hier gewerkt is. Johan stelt een bordje voor.”Tinus was here.” Nicolette en Lap zorgen dat de sporen op de fietspaden niet meer verkeers gevaarlijk zijn. In ieder geval zijn de sporen een stuk minder dan wanneer er een zware trekker met de boomstammen aan de haal was gegaan. De regen doet de rest.

Rudy, Johan, Lap, Ton en Nicolette starten met het vele opruim werk. Alle toeschouwers hebben genoten en de een na de ander haalde jeugdherinneringen op.

Jos K was de enige die een beetje  teleurgesteld was, hij riep. “He Weber, je had een dampend paard bij min tien beloofd”

Vrijdag

Ontmoeting op “de plek” tussen twee jarigen. Samen 76 jaar. Lars is de ene,

wie is de andere?

Regien, Rudy, Mike, Rob  en Bram bereiken een mijlpaal . Alle meter brede plankieren zijn nu aan elkaar gekoppeld. Na het werk op het plankier gaat Rudy weer…………zagen!

 

 

Zaterdag

In de buurt is er inzet op twee fronten. Er zijn de vogelbossers en de plekkers.

Anneke vertelt over de prestatie van de 8 actieve vogelbossers; “   Marrie heeft in deel 2 van het bos Iepen opslag gesnoeid.  Nicolette heeft stekken van vlinderstruiken( opgekweekt door Rob) geplant aan de rand van de vlinderstrook.

 Ruud is aan de slag geweest in de vlinderstrook met het verwijderen van opkomende braam en clematis.  Johan en Hans hebben aan de bosrand gewerkt tegenover Adri en hebben braam uitgeschept/clematis en dode takken verwijderd.  

Nicolette en Anneke zijn aan de gang gegaan aan de bosrand tegenover Adrie en hebben esdoorn en iepen opslag verwijderd. Ruud en Hans hebben de grasstrook voor de vlinderstrook schoon geharkt. Hans heeft de duizend knoop gecontroleerd en wederom niets gevonden. 

En Martin heeft voor heerlijke koffie met koek gezorgd. En nu genieten van een wel verdiende vakantie. We hebben dit afgelopen seizoen weer veel werk met elkaar verzet. De volgende werkochtend zal of 2e zaterdag van juli of augustus worden.”

Regien, Rob, Mike, Jos en ik zijn het voetvolk voor Jan die de kraan bedient op “de plek”. De plankieren die de voorbije maanden zijn gemaakt mogen vandaag richting de plek van hun bestemming. Recept is simpel, oplegging maken, plankier in de strop en hup naar de plek. Hierbij de plaatsing van het eerste plankier.

Ondertussen zagen en slepen met kespen.

Waken dat de plankier voorraad niet wordt gejat.

En hier zie je de plaatsing van de entree van het vlonder pad.

Mike, Jan lacht je toe hoor, niet uit!”. Dat gaat voorspoedig zodat Jan nog tijd heeft om het pad aan de zuidkant fraai in profiel te zetten. De toegang vanaf het fietspad bestaat niet meer.

En alle essen stammen zijn op twee hopen in depot gezet. Vanaf de top van Quercus 1 worden de werkzaamheden met waardering op de voet gevolgd.

Aan het eind van de dag maken Levien en Raymond een plan de campagne voor volgende week.

Arjen spreekt een verontruste moeder. De potlood venter die vorige week actief was in het vogelbos laat zich weer zien. Je bent gewaarschuwd.

De spreeuwen bij de hut hebben niets gezien.

Het voorjaar heeft nog veel in het verschiet.

Volgende week maandag middag kun je weer helpen met het opruim werk in het windbos.

Volgende week zaterdag is het NLDOET. Start om 10 uur op “de plek”. Soep van Mike en Maudy om 12.30 uur.

  1. Winnifred

    Mooie foto’s, mooi paard, veel mooi werk verricht…….wat een pracht buurt! En ook ik zal rondom mijn heg, aansluitend aan de vlinderstrook, de wilde clematis en braam in toom houden. Op kousenvoeten uiteraard, want het broedseizoen begint.

    Hmmmm….potloodventer…..is er een link
    met de bijna aanranding afgelopen zomer richting AH? …… Hij is dus ook actief
    bij storm en regen…. alert blijven dus. Jammer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén