www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Wijkwerkochtend, Windbos, Zagerij

EZH journaal van week 51. 17-23 december 2018.

Maandag

Gisteren lag er een laagje sneeuw. Arjen kon er geen genoeg van krijgen. Als een goudhaantje

snort hij naar mooie plaatjes. En die zijn er volop. Hierbij een selectie.

Vandaag, maandag,  is de sneeuw weg. Mottert het in de ochtend en is het in de middag droog. Martin, Lap, Rob, Bram en Anton snellen naar het grote veld en tuigen daar de spar op . Ik zie ze bezig als ik terug kom van het ophalen van school van Brammetje. “Ik wil Lappie en grote Bram helpen opa”. Een groep mannen met ballen die met de ballen wel raad weten.

Toch vraag ik mij af of deze mannen ook thuis voor de kerst versiering zorgen. Bij ons thuis is dat in ieder geval niet het geval. Daar mag ik alleen met mijn handen op de rug naar kijken. Maw , waar waren de vrouwen?

Woensdag

Lap en Nicolette darren uren rond de kerstboom. “Waar zit die aan/uit knop? ”, vragen ze zich af. Elke blaadje en elke drol wordt omgedraaid. Uiteindelijk wordt de knop gevonden .En zie er is licht.

In het suffertje lees ik “Ymere bouwt 40 appartementen in Almere –Haven”. Het artikeltje rijt oude wonden open. Het berichtje eindigt met; ”De ligging is perfect: midden in het groen, aan het Gooimeer, vlakbij ….” Waar ik over struikel is de zinsnede ”midden in het groen”. En zo wordt er trouwens meer kul verkondigd over senioren enzo. Dit is toch wel uiterst respectloos naar de honderden Wierdenaren die geprotesteerd hebben tegen het bouwen in het groen van de buurt en de onderliggende drog redenen van het bouwplan “Wierden aan het Meer”. Schrijvers zijn kennelijk niet op de hoogte van onze bezoeken aan de Raad en de Raad van State. Of is het gewoon die grammofoonplaat die bij elk bouwplan weer wordt opgezet.

Donderdag zaagdag

De laatste zaagdag van 2018 kent 14 deelnemers. Marlies, Greet, Regien, Jos1 en Jos2, Arjen, Cees, Johan, Lap, Rudy, Lex ( new in town!, Lex van harte welkom bij de zaagclub) Ad, Thom en mijzelf. Jordi belt om 8.15 uur; “waar moet ik mij melden”. In een poep en een scheet velt hij, in opperste kerststemming, een tiental zieke essen.

Na een klein uurtje kijkt hij achterom en zegt: “Jordi was here”.

Als wij compleet zijn weet een ieder wat te doen. Je hebt de Greet vogelhut rilmakers, de bosrilmakers , zagers, kruiers en ruimers. Vandaag is er ook een sectie boomstam slepen. Al met al vele bedrijvige miertjes in het windbos. 5 duurzame stammen worden apart gelegd op de open plek met als bestemming “de plek” .Koffie van Marlies in de schuilhut van Cees.

Duurt natuurlijk veel te kort. De bomen slepers doen er alles aan om zonder “het rolletje” te kunnen slepen. Dikke pret bij Hojan als dat nog lukt ook. Speciaal voor Tim maken  Arjen en Jos, carving kunstenaars in opleiding, een paddenstoel.

Nou ja paddenstoel, daar zijn de meningen verdeeld over. Naast open plekken hebben wij nu ook een erogene plek in het bos. Wij constateren dat het wel een kaalslag wordt. Maar ja, in deze hoek van het bos domineert de es. In maart moeten wij daar veel jonge bomen gaan planten opdat het windbos op termijn weer een mooi bos wordt. Een nieuw mini bosje midden in het bos! Daar bij die e.plek.

Speciaal voor Lex doen wij een ronde; wat ging er goed vandaag en wat kan er beter.

Lap sluit de dag af met een ronde legen van alle afvalbakken. “In anderhalve week tijd twee volle afvalzakken vol”, zegt lap. “Je snapt niet waar dat allemaal vandaan komt. Volgende week haal ik de binnenbakken weg. Ik wil niet dat de bakken rond de jaarwisseling worden opgeblazen”. 

Vrijdag

“Van wiesje naar wosje”, “we wisch you”, “jingle bells” maar ook “er is een kindeke… “Bekende en onbekende christmas carols van het “zingen voor je leven” koor van Heleen

worden ten gehore gebracht. Een stevig koor, liefst 20 leden groot.

Het was een topavond voor de ruim 40 aanwezigen. Van zeer jong tot zeer oud.

Allen zongen en klapten steeds harder door het toenemende enthousiasme van het koor. De grenzen vervaagden tussen de Velden en de Wierden toen uit 60 kelen “stille nacht, heilige nacht’ klonk. Ik zeg niet; het dak ging er af. Maar het scheelde niet veel.

Toepasselijk verhaalde Heleen over de verbroedering tijdens een kerst in de eerste wereld oorlog. Zal het toch nog goed komen tussen de Velden en de Wierden? Ons kerstfeest feest werd compleet door de kerstsfeer in de huiskamer en de  goede catering.

Allen, in het bijzonder Anneke en Ine bedankt. En dan vergeet ik bijna de door Mike gepresenteerde plaatjes van 2018. Met een bijzonder hoog tractor, kruiwagen en kwelbeek duik gehalte.

De EZH heeft gedoneerd aan de stichting zingen voor je leven. Maar een extraatje van jou is welkom.

Stichting Zingen voor je leven Almere. Hartenveld 17 1359HS Almere.rek nr NL63RABO0101451512.

 

Zaterdag

Nog zo een traditie, een mini WWO in december. Als warming up richting de feestdagen verzorgen Thom en Elly de winter schoonmaak in de hoekborders. Susan, Paula en André rillen het hout dat langs het fietspad langs “de plek” ligt. “Wat zijn wij lekker bezig he”,  zegt Paula. “Daar bij de magere brug ligt ook nog wat rilhout”. En ook dat hout ligt  zo op de ril. “Wat zullen, Greet, Marlies ,Johan en Ad blij zijn!,” roepen de ril anarchisten in koor.  Gisteravond was er nog sprake van verbroedering, zo snel al olie op het vuur. Hoe is het mogelijk!

Jos is bij het Krachtbossie bezig met het meer toegankelijk maken van het bossie. Ook liggen er nog snippers volop bij het Krachtbossie. Die snippers krijgen een bestemming tussen de rozen van de Y&H border. Marlies, Leida, Loraine, Tim, Dante, Levien en Lap zijn er druk mee. Totaal worden er drie vrachten vervoerd.

Tot slot is er een kwartier voor het plankier. Mike en ik zagen. Regien, Bram en Arjen zorgen voor een bewonderenswaardige logistiek van aanvoer en afvoer.

Bram en Thom , die excellente Bea wippers vragen; “wij durven het haast niet te vragen. maar mogen wij even.”

Je zult het geloven of niet. Maar Thom zwiept een plank over de bol van Bram. En ja hoor, Bram gaat weer met een buts de feestdagen in!.

En Ine zorgt vandaag voor de koffie met een kerstversnapering. “Fijne feestdagen” klinkt het na afloop alom.

In de middag spot Arjen een kerstroos

en Kerstaliens bij de kerstboom.

Als je goed kijkt in die glimmende bal zie je Arjen die een bordje hoog houdt met de tekst; prettige kerstdagen.

Volgende week zaterdag is er de laatste WWO van 2018. Dat wil iedereen toch meemaken!. Met appelflappen en oliebollen van Camelia en Rob en een speciaal oudejaarssoepie van Ursel. Het program is vergelijkbaar met de mini. Je kunt weer zagen, rillen, snipperen, steken, knippen en ruimen. Voor een ieder wat wils.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén