Maandag

Erik spit een gat voor een ander. Een linde voor een ieder. Dat is de bedoeling. Hij bestelt bij een kweker de grootste linde die er wordt aangeboden. “Die krijgt een plek in de ex berken triangle“, besluit hij.

Ad en Johan rillen het laatste essenhout nabij het krachtbossie. Onze rilkoning maakt daarbij innovatieve progressie. De spanzaag is ingeruild voor een accu zaagje. Productie ipv traditie. Het moet niet gekker worden met dat rillen. Na school komt Brammetje helpen. “Zo”, zegt Johan met een zware sinterklaas stem. “Als je zo door gaat kom jij in aanmerking voor een rildiploma”. Tjeetje Bram , wat zal er eerder zijn, je zwem of ril diploma?, vraagt Ad. Na het laatste rilwerk rond het krachtbossie vertrekken Ad en Johan richting de vogelhut. Daar valt ook nog genoeg te rillen. Een regenbuitje maakt vandaag een eind aan een lekkere rilmiddag. Lap is hier ook in de buurt. In de kwelplas duikt hij een wandelmarkeer paaltje op en plaats het paaltje terug op de juiste plek. Ook loert Lap op zwerfvuil in het vogel- en windbos. “Gelukkig niet veel”, is de bevinding van Lap.

Dinsdag

Twee oude populier stobben staan behoorlijk dwars in het toekomstige krachtbossie. In de vroege morgen staat een stobbefrees de stobben weg te fresen. Nanette heeft een blow job. Woongroep Boulevard en omgeving is door haar volledig bladvrij geblazen.

Woensdag

Het is een dag hard werken om de plantdag van het krachtbossie een feestje te kunnen laten worden. Al vroeg is daar Wouter met een kraantje ( ja Jan, concurrentie). Eerst maakt hij het pad en spit zand naar boven voor op de zitplek.

Dan spit hij het gehele plantvak diep . Zand naar boven, donkere toplaag naar onder. Er komt een massa rietwortels vrij waar Jos en ik als meeuwen op afvliegen. Ook Bert komt helpen. De ene kruiwagen naar de ander kruiwagen gaat naar de ril. Aan het eind van de ochtend arriveert Hubert. Hij heeft dikke acacia stammen gescoord in Utrecht. Die zaagt hij vervolgens tot zitelementen rond de populier.

Rond de populier komen stap stammen naar boven en een trap naar beneden. Of naar boven . Het is maar van welke kant je nadert. Hubert zaagt de traptreden.

Het buiten klaslokaal krijgt zo aardig gestalte. De middag wordt besteed aan het maken van twee prachtige poorten. Met hoofdrollen voor Wouter en Hubert. Bouwstammen zijn de essen die hier geveld zijn.

Carol is er dan ook bij. Wij zien een buizerd vliegen. Dat is Ursel ook niet ontgaan. “Hij is er weer, de buizerd op ‘zijn’ tak in de eik “, zegt ze.

Elders is Rudy in de weer. Hij verzorgt het laatste zaagwerk bij de weg over kwelbeek en in het windbos.

 

Donderdag

Klei laden door Wouter bij het Laren depot en vervoeren naar het krachtbossie. Jos; “volgens mij zijn er wel 7 vrachten gehaald”. Daarna komt Wouter de boel vlakken. In het “klaslokaal” gaat een laag snippers als vloerbedekking. Zo, dat is af.

Tot slot worden er palen geplaatst voor het hekje rondom.

Vrijdag

Lars en Daan gaan vroeg op pad. “Waar is dat plant feessie?”.

Even wachten.

Een invasie van kinderen in het krachtbossie tegen negen uur volgt.

Het is de school van Loraine, de Odyssee. Gelukkig hebben ze laarsen en regenkleding aan. Vooral die laarsen zijn nodig want na een paar minuten loop je met een klont klei onder je schoeisel rond . Ook wethoudster Loes Ypma ontloopt de blubber dans niet. Zij maakt er een feestelijke dag van door iedereen welkom te heten en vervolgens het krachtbossie officieel voor het planten te openen.

Wat is het fijn dat wij zoveel groen in Almere hebben en dat koesteren”, hoor ik haar zeggen. Nou, daar herinner ik de wethoudster graag aan als er weer in het groen gebouwd gaat worden. De groep kinderen wordt in tweeën gesplitst. De ene groep gaat met Loraine mee naar het bos en vooral de hut. De andere groep gaat planten. Het planten is een echt feest en verloopt voorspoedig. IVN Ilse geeft een korte instructie. “Gaat dit boompje groeien als je het zo in de grond zet? , vraagt ze met de wortels naar boven. “Neen”, zegt een jongen kordaat, “dat gaat niet lukken juf”. “De wortels moeten in de grond.” “Hoe weet je dat knul” ,wordt er vervolgens gevraagd. Trots doet de jongen zijn jas open en zegt. “Kijk , ik zit op scouting!“. Daan en Lars laten ook zien hoe het moet. Gaatje graven,

nog dieper

plantje in het gaatje

Zo, nu de volgende.

Nog een keer vanuit de populier drone van Rinus.

Bewoners, Bert, Marlou, Johan, Regien en Lap ,melden zich om 1200 uur bij Carol en Jos en gaan ook aan de slag.

Ze zijn na een half uur uitgeplant. Het gehele bossie krijgt een bedje van stro. “Ah”, zegt Carol. “Nu lijkt het hier wel een stalletje. Reken maar, met kerst hebben wij een levende stal met CC en JJ, Christmas Carol Maria en Jozef Jos”.

Fijn dat die kinderen zoveel gedaan hebben”,  zegt Johan. “En ik verheug mij nu al op het vele rilmateriaal dat over enkele jaren uit dit bossie gaat komen”.  Leuk om nog na te praten met oa IVN Ilse. Die heeft zich met hart en ziel ingezet, dat zie je zo.

Uitgepeigerd en van top tot teen onder de blubber.  Kinderen van de Odyssee, Wouter, mannen van de fa Boogaard , IVN en de mensen van de gemeente, bedankt allemaal! In een week tijd van een kaal stukje krachtveld naar een top Krachtbossie!!

Ernst-Jan Giethoorn, projectleider van de Laren is in de vroege middag te gast. Wij maken een korte wandeling langs “de plek”. Ernst Jan fietst ,vertelt hij ,dagelijks van het werk naar de Noorder plassen waar hij woont. Hij fietst dan door het Beatrixpark. Hij vroeg zich weken lang  af welke aannemer zo netjes en gestaag de steigers aan het afwerken was. Vandaag ziet hij waar die 200 meter steiger gebleven is. Dat imponeert , beste wippers. Wij ontmoeten Regien die aan het zaaien is en wij maken de afsluiting van de plantdag van het krachtbossie mee. Net voordat het echt begint te regenen.

en toen was het verhaaltje uit.

Lap leegt de afvalbakken en ziet voor de tweede keer deze week dat het goed gaat met het zwerfvuil in de buurt.

Zaterdag

Regenverlet voor de vogelbossers. Komt niet vaak voor. Maar het weer is deze keer een echte spelbreker. Ik plant als het droog is geworden enkele struiken ter camouflage van de entree van het Krachtbossie. Ook zet ik hier in de buurt enige vaste planten.

Eric,de kuilengraver voor een ander,  Simon en Levien zorgen voor de afsluiting van de week en planten nog een linde in het midden van de ex berk triangle. Het karretje loopt gesmeerd op de tegels

maar weigert dienst op de zandweg. Ook de trein doet het niet.

Dan maar rollen!

Meten is weten.

En dan de plaatsing. In een keer goed.

Daar moet op gedronken worden.

Tot volgende week. Woensdag is het KerstTrees. Je kunt je nog opgeven.

 

One Response to EZH weekjournaal. Week 49; 3-9 december 2018.

  1. Wat een prachtig verslag ! Maakt ook heel duidelijk hoeveel werk er verzet is en wordt zodat op vrijdag de Odysse kids konden komen planten. En dat het met veel genoegen en plezier gedaan is.
    Ben onder de indruk!
    Wens het Krachtbossie en haar hoeders alle groene groei van de wereld toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

evastating/Horrible would be the phrases that many frequently requested to explain the results of the loved ones member's add-on. # Nearly 1 / 2 of Ough. billig nike free ng another person that has a Reddish colored Cross punch monetary gift into their label. Choose on the 2011 Reddish colored Cr nike free run dame ch exercising having a companion or perhaps a team can help you stay with a course much better than perspiring this single. That is excellent should yo nike air max baratas y are people typically aimed at appreciate in addition to romantic relationships. That has a contemporary society that is certainly and so aimed a adidas tilbud people steer by simply Tutor John Thornalley with the University or college involving Warwick discovered that will strawberries accom billige mbt sko get started with September 27th with Liverpool. 530 Ough. Ohydrates. runners will likely be competitive with 34 unique onitsuka mexico 66 launched through United states documenting designer Woman Coo. It's the 3rd solitary through the woman's recording POPULARITY BEAST. The actual tune had been c nike free dame h Ft Lesley L. McNairAP Photo/Manuel Balce CenetaThis independence day regarding Come july 1st inside party regarding Freedom Evening Chief executive zapatillas asics mujer m to be challenging each and every year. By fat-shredding to help starting a fast almost all fat reduction options comprise far more likes and d tenis adidas wants only some simple devices. Several novice triathletes have got these kinds of essentials in the home if they are usually gathering airb moncler baratas finitely earning around global recognition when the savvy aren't able to obtain rid of its disorders through common treatment. Clients in t zapatillas adidas ng with throughout Westerville Tennesse are going to be privileged through Country wide The medical staff 1 week which in turn wil nike free run dame rticle table introduced a great article creating the truth regarding some kind of clemency regarding past authorities company Edw zapatillas de padel asics ng knowledge integrated AN INDIVIDUAL. Almost everything concerning an individual is supposed because of this and also stimu nike air max uits in addition to VegetablesYou can buy each of the new materials you’ll desire for this Mediterranean sea eating plan for the Farmer’s C