www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur

EZH weekjournaal. Week 42; 15-21 oktober 2018.

Maandag

Gisteren hebben Ton en ik weer een Bea beurt gehad. Planken loswippen en kespen transporteren. Pittig klusje met die hitte.

Vandaag plof ik naast Lap neer op het bankje bij “de plek”. “Ik ben zo gammel als wat,” kreunt Lap. “Ik gebruik elke escape die er is. Vanochtend heb ik samen met Rudy de nodige planken ontspijkert. Nu ben ik bezig met de afvalbakken ronde.”  Onderweg zaagt Lap laaghangende takken weg. Vrij spel voor K. Ubota.

Hans K. schoffelt de piramide rozenborder bij de Kornbrug.

Thom en Bram en WW, samen 208 jaar, zijn bezig met de Bea fitness.

De mannen trainen daar voor de nationale kampioenschappen armpje drukken voor 60 plussers. “Ik kan geen pap meer zeggen”, zegt Bram na afloop.

Ik loop de nodige snijwonden op als ik riet maai op “de plek”. Ik probeer , nu het zo droog is, zo veel mogelijk van het riet ,waar wij tot dusver niet bij konden komen  ,te maaien. Dat lukt voor een groot deel.

Mooi herfstweer. Dus veel besjes.

Dinsdag

De gemeente laat maaien in ons buitengebied en het krachtveld. Een stukje jonge aanplant bij de brede brug wordt aan gort gemaaid. Wonderlijk genoeg wordt de orchidee plek overgeslagen.

Greet is er als de kippen bij om “op de plek” te gaan harken. Zij verzucht; “Goedemorgen, ik ben al bezig. Als jullie ook zin hebben….laarzen aan. Paul had zeker droge ogen. Wat is het hier prachtig, er vloog een grote gele kwikstaart op uit het gebied. En er zit een ijsvogel te roepen. Prachtige biotoop. Stel je eens voor dat er hier een kijkhut komt” . Ad reageert op dit bericht en komt gelijk meehelpen.

Als ik in de loop van de dag dit hoor draal ik niet om het laatste recht opstaande riet te gaan maaien.

In tegenstelling tot gisteren sta ik snel tot aan de kuiten in de drek. Hoe kan dat nu?, gisteren had ik droge voeten. Ik denk dat Greet van enthousiasme heeft staan stampen.

J&J hebben een onderhoudend gesprek met een enthousiaste Babette. Zij is vrijwilligster voor zwak begaafden. Zij organiseert wandeltochten. Zij vraagt het duo of zij een keer willen gidsen bij een wandeling. “Natuurlijk Babette, dat doen wij graag”, reageert het duo in koor. Als zij binnenkort gaan wandelen kunnen ze paddenstoelen gaan kijken.

Rudy is bijna door de planken voorraad heen. Wat een productie heeft die man.

Ton is met Sanny naar Bea getogen met de hittegolf pomp. Sanny spuit 100 m3 water op de steigerdelen. “Eens zien of morgen de spijkers zich sneller gewonnen geven”, zegt Ton.

 

Woensdag

Rob en Bram geven voor de laatste keer de hanging baskets water . De HB planten gaan nu op eigen kracht nog enkele weken kunnen uithouden. Daarna worden ze weggehaald. In de buurt kun je fraaie nabloei waarnemen.

Het is mistig in de vroege ochtend. WW pakt K. Ubota en maait in het buitengebied, waaronder de kwelbeek. Wat gebeurd daar?

Sporenonderzoek wijst uit dat WW even het spoor bijster is . Gelukkig is het nog steeds mistig. Dus weinigen zijn er getuige van.

Na de HB ronde roept Bea Bram. Samen met Thom gaan zij bij Bea buiten spelen alwaar zij Ton aantreffen. Die wil zijn waterboarding experiment zelf testen. En ja hoor, de planken geven zich sneller gewonnen dan in droge toestand. De mannen spugen in hun handen en weten uiteindelijk 2.5 steigerdeel te demonteren. Vooral Bram heeft de smaak te pakken. Kennen jullie dat spelletje spijker poepen. “Iedereen krijgt van mij met de jaarwisseling een spijker aan een touwtje,” zegt Bram. In de middag komen Tim , Regien en ik helpen.

“Bram, heb je zo al gewipt?”, vraagt Regien aan Bram.

Er gaan drie vrachten naar “de plek”. Rudy , die lekker planken aan het ontspijkeren is,

en Nike helpen met het lossen van de planken. Ton, Regien en ik lossen de balken. Wij zijn ,denken wij nu, ongeveer op de helft van de immense jutklus. De gezamenlijke spiermassa neemt benauwende proporties aan.

Jos en Carol zijn geïnterviewd over het  ‘Krachtbossie’. Inmiddels staat het interview klaar om gepubliceerd te worden. Je leest het artikel hier: //www.ivn.nl/nieuws/dit-zijn-carol-en-jos-initiatiefnemers-voor-tiny-forest-t-krachtbossie

 

Donderdag

De ijsvogel camouflage kleding van Arjen is uitgeleend aan onze wijkkabouter. Hij heeft vandaag op zijn programma oa het schonen van de ijsvogel staan. Door de camouflage heeft niemand de kabouter gezien . Zelfs de ijsvogel niet. Wel worden , ondanks de camouflage, de wespen wakker die in de wand huisvesten. De kabouter stopt subiet als al dat gezoem zijn kant opkomt.

 

Na vertrek van de kabouter is dit het beeld.

Martin en Lap bosmaaieren langs de beek.

Verder is het ontspijkeren, ontspijkeren en ontspijkeren door Rudy.  Johan, Martin en Lap zorgen voor een planken transport richting de weg over de kwelbeek.

Ton is weer brandweerman bij Bea. Als de boel nat is blijken de spijkers gewilliger.

 

Vrijdag

Decia en Erik hebben keien geschonken. Mike weet wel een plekje. Regien en ik helpen met laden en lossen.

Regien, Mike en Johan gaan verder met de weg over de kwelbeek.

Dat werk vordert gestaag. Mike;  “Ik schat nog twee lange ochtenden te gaan. Wij kunnen niet wachten met het werken aan “de plek” steiger.”

Bram , Thom en Ton doen het met Bea. Geheel uitgewoond komt Bram een breekijzer terug brengen. “Twee delen gedaan ’kan hij nog net uitbrengen. Rudy is aan het ontspijkeren in zijn werkplaats. In de middag haal ik met Brammetje een vracht planken op.

Dit is het werk dat nog ligt te wachten op onze speciale behandeling.

Greet en Ad harken het laatste gemaaide riet weg op de “plek”. Er is nu vrij baan voor Jan die morgen een dagje wil gaan kranen.

Zaterdag.

Thom en Ton kunnen niet genoeg krijgen van de liefde die ze van Bea krijgen. Zij ontplanken weer een steigerdeel en laden de laatste kespen.

Het is vandaag de derde kraandag voor Jan op “de plek”. De gehele dag werkt hij geconcentreerd door om in het meest zuidelijke deel van het natuurgebied de prutlaag weg te schrapen.

Zo maakt hij bij de kwelbron een klein kwelmeertje.

Zie het verschil tussen het begin

en het eind

van de dag. “Zo, dat is meer werk dan ik dacht”, zegt Jan na afloop.  Jan is  blij met het resultaat. “Na een paar maanden is de prut die nu op de kant licht uitgewerkt en dan kan ik het pad mooi in profiel gaan zetten”. Gedurende de dag maak ik met veel mensen een praatje, los ik de planken van gisteren, met hulp van Simon, zaag en ril ik , met hulp van Mike, in en rond de wilgenopslag en help bij het lossen van de laatste kespen.

Ton is weer naar Bea getogen voor een stevige schrob en wasbeurt. ”Mensen vragen daar of ik bij de brandweer werk”, zegt Ton.

Volgende week zaterdag hebben wij de WWO van oktober. Ursel zorgt voor de soep. Rob/Camelia voor de koffie. Dat is geregeld. Nu het werk nog. Op het program staat oa het winterklaar maken van de borders, klooien met Bea juthout , rillen op “de plek”, zaad verzamelen en uitstrooien etc.

  1. Greet

    Als ik een ijsvogel was, dan wist ik het wel waar ik zou gaan broeden. Wat een prachtig resultaat bij de ijsvogelwand!!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén