Maandag

Watergeven is tijdens deze extreem droge dagen een druppel op een gloeiende plaat. Toch noodzakelijk als je de kostbare aanplant in leven wilt houden. Cees van de bosborder  en Henk van de Y&H border zijn er druk mee. Die Cees, stevige straal man!

Oh, neen. Wat is dat nu. Niet het koppie laten hangen hoor.

Salix Johan maakt de maaibaas blij. Bram;” De maaiploeg zocht al geruime tijd een klein aanhangwagentje. Johan zocht en vond er een. Met veel genoegen staat hij zijn vakantie karretje af. Met name de maaiploeg zal dit kado met plezier gebruiken.

Geen gesjouw meer met bladblazer, bosmaaier, benzine alles kan mee in de kar achter de trekker en binnenkort ook achter de kubota maaier. Uiteraard kan de kar ook worden geleend voor b.v. vervoer van de gele/witte afvalzakken naar de kooi bij de brug.”

In de middag snoeit Johan de laaghangende takken van de kwelsalix weg. Ongestoord recreëren is het uitgangspunt van deze snoeiactie. Het mag niet zo zijn dat je wegdroomt bij het aanschouwen van al dat moois en dan je dan plots een klap in je gezicht krijgt van een zwiepend salix element.

En het is vandaag Lapdag. Lap ruimt vogelbosgroen op, herstelt de jdbbaan na een jeugdige aanval, schoont het vogelbos gereedschap, schoffelt goten schoon waar de borstel het eea heeft laten staan en wast enkele verkeersborden schoon.

Dinsdag

Weldaad bij de dijk.

En bij de rest van de beek.

Joop komt bij na een dag rietkragen.

Alleen die kolere pispotjes.

Weer een fraaie zomer avond voor volley en jeu de boules ballers .

Met mooi licht even verderop.

Woensdag

De HB ploeg Rob en Thom hebben er zin in. Zie ze koersen.

Daar krijg je fraaie kuiten van.

 

Hoezee tot die lekke band. Met pompen bij diverse buurtjes kom je een heel eind. WW weet nog een bandje te liggen en even later zit die band erop. Dat gaat goed tot er op de terugweg een luide klap volgt. Een klapband. “Ik koop nieuwe banden”, zegt de maaibaas. Met deze banden is het de goden verzoeken. En met de aanhoudende droogte mag het brengen van het goddelijke vocht niet afhankelijk zijn van een paar gestoorde banden. Bram en Rob monteren het nieuwe stelletje. En dat is nog een aardig klusje.

Met Henk Winter , onze gemeentelijke contactpersoon maak ik een ronde. Eerst bezoeken wij Carol en Jos voor een toelichting over de voortgang van het mini krachtbossie, daarna volgen wij de droge wadi. Wij besluiten om op korte termijn de randen van de orchidee weide en de plek waar niet gebouwd gaat worden te gaan maaien. Door de droogte is alles uitgebloeid en nu kun je goed maaien. De trekker zakt niet in de prut. Voorts gaat Henk in het najaar enkele bijzonder bomen bestellen. Een walnoot voor  in de buurt van de til, een metasequoia ter hoogte van de wadi en linden voor de speeldriehoek. Na de wandeling ontmoet ik langs de beek Jos , zijn zus en vrouw . Jos laat al  het fraais van beek en wadi zien. Ondanks de droogte is het groepje razend enthousiast.

Nog even over het maaien van de plek waar niet gebouwd gaat worden. Die plek gaat een definitieve natuur en speel bestemming krijgen. Spelen in de buurt van de duiker en natuur in het gedeelte tegen de dijk aan. In dat laatste gedeelte komt een plankier van hout opdat je het gehele jaar kunt genieten van de natte natuur. Het hout gaan wij ophalen na de bouwvak. Dat ligt nu nog op een steiger in het beatrix park. Een klein dijkje zal  de grens met het speelgedeelte gaan vormen. Dat gedeelte zal ingericht worden met en door de kinderen uit de buurt. Verwerving van financiën zal plaats vinden door deelname aan de rabo clubactie en een aanvraag bij het fonds Verbraken van de NMFF. Als de boel op locatie gemaaid en opgeruimd is zal ik een informatie bijeenkomst op locatie organiseren voor omwonenden en geïnteresseerden. Wil je op voorhand meer weten, je weet mij te vinden.

Donderdag

Ad en ik hebben vervangende maaidienstplicht. Wij gaan werken aan het weer open maken van de windbos bosrand. Dat is  rilkoning Johan ten gehore gekomen. “Wordt er zonder mijn toestemming gerild?”, is zijn aanvankelijke reactie. “Mag ik daar bij zijn?”. “Natuurlijk Johan, wij kunnen niet zonder jouw ril deskundigheid”. Wij beginnen bij de trap die wij vorige week opgepimt hebben.

Je ziet ons in de ochtend bezig met het wegknippen en wegzagen van ongewenste iepenopslag en het open maaien van de “inhammen”. En al het groen afval wordt onder de bezielende leiding van de rilkoning netjes gerild. Volgende week donderdagochtend en tijdens de WWO gaan wij weer een stuk doen. Je bent van harte welkom. Er is genoeg knip en ril werk.

Lap heeft gezien dat een betonauto onze entree van de buurt heeft vervuild . In de hitte veegt hij de straat weer schoon. Lap en Anneke doen een inventarisatie in het vogelbos over de aanleg van planten en/of boompjes en het onderhoud. Martin en Lap legen afvalbakken en knippen hier en daar overhangende takken in de wijk , vooral braam en een wel hele dikke ijzeren tak moet er aan geloven.

Waterdragers, zaadverzamelaars en bijzondere waterdieren. En vele handlangers voor de fysieke ondersteuning en het engagement. Het is weer een bijzondere braamsluip avond. Yvonne en Henk zorgen er voor dat met H2O de aanplant in de Y&H border in leven blijft en Yvonne prikkelt nieuw leven door het knippen van de uitgebloeide bloemen. Ine, Regien en ik vertrekken richting de Velden voor het oogsten van zaden.

De gehele dag liepen de damus rond met grote zaadvragende ogen. Eindelijk is het zover. Wij beginnen met het oogsten van saliezaad aan de rand van de Blikveldweg. Na een half uur willen wij verkassen. Een halve emmer kostbaar , zorgvuldig geselecteerd zaad wordt aan de fiets gehangen. Volgt een onfortuinlijke val van fiets en emmer. En zie daar, al dat kostelijke  zaad blijft  in de Velden. Dokter Pulver is er niets bij. Van deze teleurstelling moeten wij even bijkomen. In het vervolg van de avond verzamelen wij een  tweede lading zaad . Het ejaculeren is  een vluggertje. In enkele seconden wordt  het eiland en een deel van het talud besproeid met een hoop potentie.  Mike en Greet zijn inmiddels in de beek gedoken en halen enorme hoeveelheden dodden en riet uit het water.

Nicolette,

Anita,

Lap, Joop

en Mini zorgen voor het transport naar een nieuwe hoop. Mini zorgt voor een verfrissend opkikkertje. koffie, thee en gekoelde spiritualiën.

Wij hebben een gezellige nazit met gecontroleerd open vuur.

Vrijdag

De stille getuigen van gisteravond.

Een stukje Provence in de buurt.

Begin van de week nog een aardig blommetje.

En aan het eind van de week;

Het zeepkruid kan goed tegen de droogte.

Zaterdag

Hans leegt 4 afvalbakken en doet een kleine aanpassing aan de Jeu de Boules baan.

Wij helpen de roeivereniging door het uitlenen van maai materieel.

Ton en ik zien de voorbij droge dagen onze mooie aanplant op veel plekken wegkwijnen en zelfs het loodje leggen. Dat is niet de bedoeling. Wat daar aan te doen?. Tot stelt voor om bij de gracht met een zware pomp het grachtenwater terug te pompen in de regenwater afvoer. Zo kun je de gehele wijk inunderen als het water de putten uitstroomt. Neen, daar schrikken de buren van. Dat geklepper van die putdeksels!. Ook het kopen van een trekker met giertank vervalt als optie. Uiteindelijk kiezen wij voor een meer gecontroleerde oplossing. Wij kopen in Nijkerkerveen bij Tijmen twee grote 1000 liter vaten . Wij spuiten de vaten schoon en Ton maakt een mooie aansluiting op de afvoer. In de loop van de dag pompen wij een vat vol met grachtwater en ledigen vervolgens de inhoud van een vat op de verschroeide “aarde”. “Wat gaat dat langzaam!”, constateren wij teleurgesteld. Het leeglopen van de tank duurt wel 4 uur. Het water is al verdampt voor het de wortels bereikt. Wij zullen de komende dagen investeren in een meer krachtige pomp en een meer vlottende giet constructie. “Redding is nabij beste beplanting, nog even volhouden.” Tijdens de WWO van volgende week kan er een team waterdragers aan het werk. Komt er licht aan het eind van de watertunnel?

Wat kun je nog meer doen tijdens de WWO van as zaterdag? Wegknippen van iep en bramenopslag in de bosrand en het wadi talud. De BZN vraagt om onderhoud en bij de kwelbeek kan er weer gedoken worden. In de pauze aandacht voor de inrichting van de plek waar niet gebouwd gaat worden.

BewarenBewaren

 

2 Responses to Weekjournaal; week 29; 16-22 juli 2018.

  1. Wil Neering schreef:

    Ik wil alle medebewoners bedanken, voor de tijd en energie die zij steken om onze wijk zo mooi te houden. Ik heb deze week een elektrische rolstoel gekregen en krijg daar van de week les in. Ik hoop dan na 7 maanden binnen zitten weer eens een rondje door de wijk te kunnen maken en van al het groen te kunnen genieten.

  2. johanna Kliphuis schreef:

    Waarde Wil, wat lijkt het me gezellig om jou weer te ontmoeten. Ik heb je gemist.

    tot spoedig ziens.
    Johanna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

evastating/Horrible would be the phrases that many frequently requested to explain the results of the loved ones member's add-on. # Nearly 1 / 2 of Ough. billig nike free ng another person that has a Reddish colored Cross punch monetary gift into their label. Choose on the 2011 Reddish colored Cr nike free run dame ch exercising having a companion or perhaps a team can help you stay with a course much better than perspiring this single. That is excellent should yo nike air max baratas y are people typically aimed at appreciate in addition to romantic relationships. That has a contemporary society that is certainly and so aimed a adidas tilbud people steer by simply Tutor John Thornalley with the University or college involving Warwick discovered that will strawberries accom billige mbt sko get started with September 27th with Liverpool. 530 Ough. Ohydrates. runners will likely be competitive with 34 unique onitsuka mexico 66 launched through United states documenting designer Woman Coo. It's the 3rd solitary through the woman's recording POPULARITY BEAST. The actual tune had been c nike free dame h Ft Lesley L. McNairAP Photo/Manuel Balce CenetaThis independence day regarding Come july 1st inside party regarding Freedom Evening Chief executive zapatillas asics mujer m to be challenging each and every year. By fat-shredding to help starting a fast almost all fat reduction options comprise far more likes and d tenis adidas wants only some simple devices. Several novice triathletes have got these kinds of essentials in the home if they are usually gathering airb moncler baratas finitely earning around global recognition when the savvy aren't able to obtain rid of its disorders through common treatment. Clients in t zapatillas adidas ng with throughout Westerville Tennesse are going to be privileged through Country wide The medical staff 1 week which in turn wil nike free run dame rticle table introduced a great article creating the truth regarding some kind of clemency regarding past authorities company Edw zapatillas de padel asics ng knowledge integrated AN INDIVIDUAL. Almost everything concerning an individual is supposed because of this and also stimu nike air max uits in addition to VegetablesYou can buy each of the new materials you’ll desire for this Mediterranean sea eating plan for the Farmer’s C