www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, Centraal Wonen, Kwelbeek, Wijkwerkochtend, Windbos

WWO van 26 mei 2018. Officiële opening kwelwadi.

 

 

Regien en Lap zorgen er voor dat voor deze hoogzomer WWO het gereedschap bij aanvang aanwezig is.

Wij mogen niet eerder aan het werk dan dat er gelachen is.

 

Zoals altijd hebben wij een deel voor de pauze en een deel erna. Het tweede deel is deze keer geheel geweid aan de kwel wadi. Dus moeten wij in het eerste deel werken voor twee. De triple a border ( Simon en Anton) en de BZN ( Diana, Leida, Anneke Winnifred, Alfred)  worden onder handen genomen. Nanette maakt een ronde met de borstelmachine. Regien laat zien hoe het werkt met zo een apparaat.

Anderen van de woongroep helpen Nanette met aanvegen. Ton knipt hagen . Ine en ik trekken een kruiwagen vol met onkruid uit de woongroep rosa rugosa border.

De verkeersborden krijgen een wasbeurt van Dante en Levien.

Paden in het bos worden opengeknipt door Nicolette, Susan , Ursel , Ad en Jos. Er wordt een afvalbak verplaatst door Lap, Ruud, Arjen en Johan ,

 

Mike zet planken vast en ook  Ineke werkt langs de kwelbeek.

 

Tijdens de koffie, verzorgd door Camelia en Rob , arriveren de gasten, Petra Borsch ( landschapsbeheer Flevoland, Frank Braakhuis ( voorzitter bestuur natuur en milieufederatie Flevoland) en Tjeerd Herrema, wethouder gemeente.

Zij leveren vandaag een onmisbare bijdrage aan de officiële opening van de kwelwadi. Ook Sia, Anke, Bert, Jessica, Jan, Ineke, Olaf, Jos en Carol zijn van de partij. De wandelroute van het gezelschap gaat door het windbos, via ppp, het eiland van Jan, de bocht van Johan en de waterval van Regien en Mike. Er wordt stil gestaan en er zijn opening rituelen bij ppp, de magere brug en bij de brede brug. In processie gaan wij naar ppp.

Zoveel mogelijk in de beschutting van het groen. Direct in de zon is het snikheet.

De kiem van de EZH ligt hier bij ppp. Het was wethouder Arno Visser die 9 jaar geleden voorstelde het windbos te vellen ten faveure van drie torenflats en een rij sociale woningen. Protesten zorgden ervoor dat het plan werd aangepast. Actievoeren brengt veel negatieve energie. De ezh zorgt voor positieve energie. De deelnemers zorgen ervoor dat de buurt het hoogste onderhoudsniveau van Almere heeft gekregen en stapje voor stapje  is de buurt naar eigen inzicht omgevormd.

In 2016 werd de kwelbeek gerealiseerd en in het voorbije half jaar hebben 60 deelnemers de kwelwadi gemaakt. Tijdens 6 lange kraandagen heeft Jan de wadi gegraven. Alvorens dat Tjeerd Herrema  het eerste infopaneel gaat plaatsen wordt hij vanwege zijn verdiensten ( oa heeft hij de windbosflat opgenomen in het plan kustzone) EZH ere deelnemer gemaakt .” Het heeft de EZH deelnemers behaagd dat Tjeerd Herrema de versierselen van het ere deelnemer schap krijgt opgehangen.” Dante, onze  jongste deelnemer, heeft de eer deze handeling te verrichten.

Vervolgens plaatst Tjeerd het infopaneel van de paddenpoel.

Tjeerd dankt de deelnemers voor de inspiratie. Tjeerd geeft aan dat wij de voorhoede vormen van een nieuwe manier van denken en werken in de gemeente.  Het nieuwe college heeft als motto; liefde voor de bestaande stad.

Tjeerd spreekt de hoop en verwachting uit dat naast ons velen het bestaande groen gaan omarmen en gaan verfraaien. En dat wij doorgaan natuurlijk. Dank aan Tjeerd dat wij door zijn inzet een groene inrichting kunnen gaan maken van de plek waar niet gebouwd gaat worden.

De magere brug en haar omgeving is ook historisch interessant.

In de zomer van 1990 presenteerde wethouder Trieller het plan Meerveld. Volgens dat plan moesten er op deze locatie twee flats komen en pal achter het volleybal veld was de ontsluiting van de wijk bedacht. Bewonersprotesten zorgde er toen voor dat het plan 100 meter vanaf de Hoekwierde bebouwing is opgeschoven . Natuur blijft natuur en die natuur heeft door de wadi een kwaliteitsimpuls gekregen . De magere brug ( schenking Marina Muiderzand) , Johans bocht in de wadi(“ samen met Johan de bocht om”)  en Greets vogel kijkhut zijn wezenlijke elementen. De wadi door het bos is een interessant ecologisch experiment. Financiële steun hebben wij ontvangen van de natuur en milieufederatie Flevoland. Frank Braakhuis, voorzitter van het bestuur van de NMFF zorgt voor de officiële inwijding van deze plek.

Frank vertelt over de groei van de federatie en over het fonds Verbraaken dat ons soort initiatieven financieel ondersteunt. Hij hoopt dat er vele van ons soort kwaliteit impulsen in Flevoland mogen volgen. Acties die positieve energie genereren worden door de NMFF omarmt.

Door het bos lopen wij naar de brede brug .

Aldaar wordt de vergelijking getrokken met het weerwater. Vroeger was er hier de Zuiderzee. Op deze plek was er stedelijke ontwikkeling die last had van kwelwater. De kwelsloot werd in 1985 gegraven om die wateroverlast te kanaliseren. In 2000 is de kwelsloot bij de bouw deels gedempt. Nu hebben wij door de wadi weer water. Een directe verbinding met de kwel is gerealiseerd. Bij de brede brug gaat de wadi over in de beek. De waterval van Regien en Mike vormt de overgang. Op deze plek is er tevens een versterking van de groene verbinding met het buitengebied. Mede door de groene aanplant geschonken door landschapsbeheer Flevoland en door de realisatie van een minibosje de komende winter. Petra Borsch plaatst het infopaneel met bovenstaande boodschap.

Petra geeft aan trots te zijn dat het landschapsbeheer aan de start van het zelfbeheer proces ( vogelbosje) en bij de beek en de wadi een bijdrage heeft kunnen geven aan de natuurlijke herinrichting van het groen. Met waardering spreekt zij  over de prestaties in onze buurt.

Jos en Carol geven tot slot een toelichting  over het te realiseren krachtveld minibosje

en  Jos vertelt over de kwelbeek wijngaard.

Het hele gezelschap wandelt nog een klein stukje langs de rijkdom van de beek

en nabij de huiskamer genieten wij van Thaise M&M soep en broodjes van Ton.

De gasten worden bedankt voor hun bijdrage en steun en de WWO eindigt met het verankeren van de panelen en het opruimen van rommel en gereedschap door Regien en Lap.

In zijn werkplaats is Ton aan het ijsvogelen. Hij ontwikkelt een subspecies die nog meer vandalisme kan trotseren dan zijn voorganger. Bij Henny en Cees voor de deur valt er een “mus” uit de dakgoot. Het is ook zo warm!

  1. Henny Smit

    Niks mus uit de dakgoot, kraamkamer van de wintervink 3 kleintjes zo schattig.

  2. Henny Smit

    Ik bedoel winterkoning.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén